Operele uneia dintre cele mai mari artiste ucrainene, Maria Prymachenko, care a fost admirată de Picasso iar UNESCO i-a dedicat anul 2009, au fost distruse de forțele rusești în muzeul din Ivankiv. Românii au însă prilejul să vadă de-a lungul lunii mai fotografii ale acestor capodopere definitiv pierdute, la Muzeul Municipiului București.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ivankiv, în regiunea Kiev, a ars în primele zile ale invaziei rusești. Printre ale opere, în colecția sa se aflau 25 de lucrări ale Mariei Prymachenko - dintre care doar câteva au putut să fie salvate de locuitorii orașului, ce le-au scos din clădirea cuprinsă de flăcări.

Ministrul Culturii din Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din UNESCO, ca urmare a acestui act de distrugere. ”Muzeul a fost prima clădire vizată de ruși”, a declarat strănepoata artistei, ”și cred că vor să ne distrugă cultura”.

Imagini cu operele ce se aflau în muzeul din Ivankiv pot fi văzute acum în Capitală, la Palatul Șuțu, într-o expoziție organizată de Institutul Polonez, Ambasada Republicii Polone și Muzeul Municipiului București.

Expoziția, la inaugurarea căreia au participat ambsadorii Poloniei și Lituaniei și însărcinatul cu afaceri al Ucrainei, va dura până pe 31 mai, urmând apoi să se mute în alte orașe din România.

Cine a fost Maria Prymachenko

Unul dintre cei mai mari pictori naivi din istorie, Maria Prymachenko a lăsat în urma sa o operă plină de optimism, deși a trecut atât prin Al Doilea Război Mondial (în care și-a pierdut soțul) cât și prin catastrofa de la Cernobâl (de care satul ei era foarte aproape) și a suferit de poliomielită, care a țintuit-o mult timp la pat. În perioada comunistă, când Ucraina făcea parte din URSS, Prymachenko a fost declarată ”artist al poporului”, opera sa, expusă în întreaga lume, fiind un obiect de mândrie pentru toată Uniunea Sovietică.

UNESCO a declarat anul 2009 drept Anul Maria Prymachenko”, o mică planetă i-a primit numele, iar Pablo Picasso, după ce a vizitat o expoziție cu lucrările lui Prymachenko la Paris, a spus: „Mă înclin în fața minunilor artistice ale acestei strălucite ucrainence”.

Foto: wall-street.ro

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri