După doi ani de pandemie, industria evenimentelor, a nunților și a botezurilor, în special, pare să își revină. Alin Caraman, președintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor, atrage atenția că deși cererea depășește oferta, cele mai multe sunt reprogramări din 2020 și 2021, pe care organizatorii de evenimente trebuie să le respecte. ”Sezonul nunților din 2023 va înregistra creșteri și de până la 40%”, a declarat acesta, într-un interviu wall-street.ro.

„Totul pare minunat în industria nunților, există cerere pentru evenimente, iar restaurantele sunt pline. Însă majoritatea evenimentelor sunt reprogramări din 2020 sau 2021, pentru care au fost încasați deja banii, iar organizatorii trebuie să le realizeze”, spune Caraman.

Potrivit acestuia, sezonul nunților din 2022 îl va depăși pe cel pre-pandemic, din 2019, însă trebuie să ținem cont de ponderea amânărilor. Caraman a precizat că, dacă într-un an, în România, de regulă, au loc circa 100.000 de nunți, în 2022, sunt programate aproximativ 120.000.

În plus, acesta estimează scumpiri de până la 40% în sezonul evenimentelor din 2023, dar și că o parte dintre furnizorii din zona evenimentelor vor ieși din industrie.

”Situația este complexă, deoarece cei cu reprogramări au contracte încheiate la valorile din 2019, 2020 sau 2021, la prețuri mai mici decât ceea ce avem în prezent. În plus, banii încasați au fost deja cheltuiți pentru supraviețuire în acești doi ani. De asemenea, contractul nu mai poate fi modificat, prin urmare, organizatorii de evenimente trebuie să găsească soluții pentru a se menține pe linia de plutire”, a adăugat acesta.

Acesta precizează că industria evenimentelor nu este similară domeniului HoReCa, unde azi închizi terasa, iar mâine o redeschizi, dacă e nevoie. „În cazul evenimentelor, e vorba de o pauză de mai bine de un an, în care lucrurile nu au funcționat. E o sincopă din momentul încasării banilor până la momentul în care are loc evenimentul”, a explicat acesta.

Încă un aspect pe care l-a precizat președintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor este faptul că, pe lângă diferența de costuri care dă bătăi de cap organizatorilor, apare și lipsa forței de muncă.

„Din 100.000 de angajați în domeniu, acum avem circa 50.000. Oamenii s-au reprofilat și e foarte dificil de găsit oameni în prezent. Aceasta înseamnă fie imposibilitatea servirii clienților, fie o rată mai scăzută a calității serviciilor prestate față de nivelul promis în 2019”, a mai spus acesta.

Ce ar trebui să facă cei care vor să se căsătorească

Alin Caraman atrage atenția mirilor sau proaspeților părinți, dacă vorbim de botez, că sunt două trenduri în piață, în prezent:

  • organizatorii de evenimente cu vechime și experiență, care au trecut de cei doi ani de pandemie și pot face față și altor provocări,
  • firmele noi, ale căror proprietari au și alte resurse financiare, dintr-un alt business colateral, și care vor rezista pe piață datorită acelor resurse. Aceștia îi așteaptă pe cei mai puțin hotărâți.

”Când a izbucnit războiul, a existat un fel de stagnare în cereri, deoarece oamenii au vrut să vadă ce se întâmplă. Chiar și acum sunt unii care preferă să aștepte. E o atitudine bună, însă nu pe termen lung. E bine să existe un echilibru între decizie și așteptare, deoarece sezonul 2023 va aduce creșteri de preț între 20 și 40% față de sezonul din 2019”, a explicat acesta, care sfătuiește românii să aleagă firmele de prestigiu, cu experiență și cu stabilitate.

”Nu vrea nimeni o firmă care a menținut prețurile mici ca să atragă clienți, dar nu reușește să onoreze cererile și închide prăvălia”, a completat acesta.

De asemenea, în ciuda zvonurilor apărute, Caraman a precizat că nu s-a întâlnit cu miri care să ceară clauză de război în contract, ținând cont de situația de la graniță.

”E evident că fiecare suflă și în iaurt și apar astfel de elemente, cum ar fi clauza de coronavirus. Contractul în domeniul nunților nu poate fi niciodată 100% complet. Spre exemplu, nu e specificat în contract că trebuie să pui furculițe pe mese, ceea ce e strict necesar pentru eveniment”, a explicat acesta, precizând mirii și organizatorii trebuie să ajungă la înțelegeri referitoare la amânări sau scăderea numărului participanților.

Încă un sfat pe care Caraman l-a transmis tinerilor care își pregătesc nunta este să nu ia în calcul indicațiile tuturor rudelor, prietenilor sau cunoștințelor.

„E ca la teatru. Invitații vin ca spectatori, iar mirii sunt artiștii. Ca spectator, asiști la spectacol și apreciezi sau nu apreciezi ceea ce ți se prezintă”, a adăugat acesta.

Politica de jecmăneală, noul trend în industrie

Fără doar și poate e loc în piață de noi organizatori de evenimente, transmite Caraman.

”Noi organizăm cel mai mare târg de nunți, la Palatul Parlamentului. La o ediție aniversară de zece ani, am numit firmele de la prima ediție. Ne-am dat seama că din aproximativ 175 de entități prezente, doar două aveau ani de experiență la activ. Ceilalți erau antreprenori noi, ceea ce e bine, deoarece e un domeniu frumos, provocator, dar cu multă muncă în spate”, a explicat acesta.

Însă acesta a atras atenția asupra politicii de jecmăneală, pe care din ce în ce mai mulți o practică în industrie.

”Aceștia își închipuie că dacă mirii nu știu să își planificie nunta, pot ei profita. E o practică ce funcționează pe termen scurt și mediu. Dar iată că pe termen lung, în zece ani, multe au dispărut. Dacă nu joci corect în fața clientului, nu supraviețuiești în industrie”, a explicat acesta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri