Indiferent că vorbim despre proaspeţi studenţi care pleacă la facultate în alt oraş sau tineri care au decis să se mute de acasă şi să îşi ia viaţa în propriile mâini, una dintre cele mai frecvente provocări pentru ei este gestionarea unui buget şi cum să-şi creeze o relaţie echilibrată în raport cu banii.

Pentru a pregăti tineri adulţi capabili să aibă grijă de ei înşişi în mod corespunzător şi independenţi financiar, este important să le putem cultiva, în calitate de părinţi, mentori sau prieteni, anumite abilităţi ce ţin de educaţia financiară.

Iată câteva aspecte despre finanţe pe care ar trebui să le ştie orice tânăr înainte să plece de acasă.

Cheltuielile nu trebuie să depăşească veniturile

Una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmeze orice tânăr atunci când începe să-şi gestioneze singur banii este că niciodată cheltuielile nu trebuie să depășească venitul lunar.

Tinerii pot avea tendinţa de a fi impulsivi atunci când decid felul în care își cheltuie banii, cu gândul că părinţii pot interveni să-i ajute. Cu toate acestea, dacă învaţă din timp să respecte această regulă simplă, e mai puţin probabil să aibă probleme financiare pe termen lung.

Cum se face un buget lunar

Înainte de a pleca de acasă, ar fi ideal să-i arăţi copilului tău cum se face planul de cheltuieli pentru o lună. Aceasta este cea mai simplă modalitate de a urmări felul în care cheltuie banii pe care îi primeşte sau îi câștigă. Odată ce începe să vadă cum cheltuie banii, îi va fi mai uşor să realizeze câţi bani se duc în fiecare lună pe cafeaua luată de la o cafenea în vogă şi să-şi imagineze cum ar fi putut să-i folosească pentru ceva mai important.

Costurile stilului de viaţă

Dacă copilul tău vrea să plece la o facultate din alt oraş, este important să-i explici cum poate face o estimare a cheltuielilor ce ţin de stilul de viaţă. De exemplu, cât costă, în medie, o chirie Cluj, în Iaşi, Bucureşti sau în centrul universitar în care vrea să meargă, dar şi preţurile pentru un coş de cumpărături sau diferite alte activităţi extraşcolare, precum un abonament la sală sau un bilet la cinema.

Asta îl va ajuta să îşi dea seama care este nivelul cheltuielilor, comparativ cu bursa, banii pe care familia îi poate oferi sau alte venituri suplimentare pe care el le-ar putea avea.

Situaţii neprevăzute, costuri suplimentare

La facultate și nu numai, tânărul trebuie să fie pregătit şi pentru situaţii neprevăzute care pot antrena cheltuieli suplimentare. Pentru astfel de momente, e bine ca el să aibă un fond de urgenţe, pe care îl poate constitui făcând mici economii, de fiecare dată când este posibil.

De exemplu, în loc să cumpere manuale noi, poate împrumuta unele de la colegii din anii superiori sau le poate cumpăra la mâna a doua. În timp, micile economii se pot constitui într-un fond de urgenţă rezonabil.

Diferenţa dintre a vrea şi a avea nevoie

Unul dintre primele şocuri ale tinerilor adulţi care urmăresc să devină independenți de părinţii lor este să constate că nevoile tale nu mai sunt în grija altcuiva. Când ești tânăr, este ușor să cheltuiești bani pe lucrurile pe care ţi le doreşti, pentru că nu trebuie să cheltuiești bani pentru lucrurile de care ai nevoie.

În această perioadă de tranziţie către vârsta adultă, mulți adulți tineri se pun singuri în situaţii financiare dificile, deoarece continuă să își pună dorințele înaintea nevoilor. Dacă poţi să-ţi ajuţi copiii să înțeleagă diferența dintre cele două concepte înainte de a pleca de acasă, ei vor fi într-o poziție mult mai bună pentru a reuși să aibă o relaţie echilibrată cu banii.

Aşadar, iată care ar fi cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le înţeleagă orice tânăr înainte de a pleca din casa părinţilor, astfel încât să fie mai bine pregătit pentru a face faţă provocărilor vieţii pe cont propriu.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri