Pentru că pe 29 septembrie este Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, am vrut să aflăm unde se aruncă cea mai mare cantitate de mâncare la nivelul industriei HoReca. Iar răspunsul, deși poate suna surprinzător, este că cel mai mare procent de alimente aruncate se înregistrează la all-you-can-eat – care devine mai degrabă all-you-can’t-eat.

Explicațiile ne vin de la Ioan Biriș, președintele HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România). ”Într-un restaurant cu servire à la carte , pierderea nu e mare, până la urmă clientul își comandă și consumă cât comandă”, spune el. ”Problema mult mai gravă este în cazul cantinelor și în cazul companiilor de catering sau a departamentelor de catering din cadrul industriei noastre. Din rațiuni culturale, de estetică, de marketing etc., galantarele trebuie să fie pline”.

Ca un bufet să arate bine, 30% din mâncare trebuie să fie irosită

Aceeași situație, explică el, apare și în cazul cantinelor și restaurantelor all-you-can-eat. Astfel că, dacă la un restaurant clasic se aruncă zilnic între 1-5% din ce scoate bucătăria, la cantine se aruncă chiar și 15% - deși această mâncare e încă în stare optimă.

Iar la catering și all-you-can-eat, risipa poate fi dublă. Altfel spus, aproape o treime din mâncare merge la gunoi.

Citește și: Câtă mâncare se aruncă în restaurantele și cantinele din România. De ce nu este donată

”Un bufet, ca să arate așa cum trebuie iar clientul să fie mulțumit, cel puțin 30% din ce se pune pe el la sfârșitul evenimentului rămâne, deși sunt produse de cea mai bună calitate. Pentru noi, ca industrie, din momentul în care rămân, aceste produse reprezintă costuri, pentru că avem costuri cu colectarea lor și distrugerea sau aruncarea lor în condiții optime”, spune Ioan Biriș.

La final, toată lumea pierde din risipa de alimente

De ce nu sunt donate aceste alimente? Fiindcă, în acest moment, legislația nu are norme clare, iar operatorii HoReCa riscă sancțiuni din cauza acestei imprecizii. Ei spun însă că și-ar reduce substanțial costurile dacă ar limita risipa alimentară.

Potrivit unui studiu recent realizat de Edenred împreună cu HORA și Mastercard, aproape trei sferturi dintre companiile din HoReCa se confruntă cu risipa alimentară și 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Însă, dacă în cazul restaurantelor à la carte e mai mult o problemă de organizare, care poae fi rezolvată printr-un management mai bun al resurselor, pentru catering, evenimente și all-you-can-eat risipa este foarte greu de evitat.

De pildă, Ioan Biriș spune că ”la un eveniment mare, cu sute de persoane, un restaurant precum Pescăruș poate ajunge la zeci, poate chiar peste 100 de kilograme de mâncare aruncată într-o seară.”

Iar costurile sunt pe măsură. Doar la locația pe care o are pe Litoral, președintele HORA spune că plătește pentru colectarea acestor deșeuri de alimente în jur 20.000 de euro pentru sezonul de vară.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri