O eclipsă de Soare va fi vizibilă parțial din România marți, 25 octombrie 2022, a anunțat Observatorul Astronomic din București. Ea poate fi urmărită prin telescop din mai multe locuri, dar cei care vor să o observe trebuie să își ia câteva precauții

Eclipa de Soare din 25 octombrie va putea fi observată de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării (44%).

Când va putea fi văzută eclipsa de Soare

Eclipsa de Soare va începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult, conform Agerpres. Cel mai devreme începe în nord-vestul ţării, la ora 12,20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12,28. Pentru Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13,38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, a anunţat Observatorul Astronomic.

Această eclipsă de soare se va vedea ca parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei se produce prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporţie de 82%.

De unde poți vedea fi văzută eclipsa de Soare în România

De unde poți vedea eclipsa de Soare în București

Pentru acest eveniment astral, Observatorul Astronomic din Bucureşti ”Amiral Vasile Urseanu” se va deschide de la ora 12,15 pentru publicul larg.

Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, organizează o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei din Calea Victoriei, în intervalul orar 12,00 - 15,00. Observaţiile se vor realiza cu două instrumente astronomice - un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare - şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.

Citește și: Bill Gates vrea să „acopere soarele” pentru a combate încălzirea globală

De unde poți vedea eclipsa de Soare în Galați

Eclipsa de Soare din25 octombrie va putea fi urmărită și de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi. La Galaţi, eclipsa va începe la 12h 26m 35s şi se va termina la 14h 52m 17s, maximul având loc la 13h 39m 49s cu o magnitudine de 0,53.

Cu ocazia acestui eveniment Observatorul Astronomic va fi deschis pentru publicul vizitator începând cu ora 12,00 urmărirea eclipsei de soare cu instrumentele optice din dotare putând să se facă în condiţii de siguranţă, dacă cerul va fi senin.

Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac, preţul unui bilet de acces fiind de 3 lei de persoană.

De unde poți vedea eclipsa de Soare în Brașov

Planetariul "Cosmonaut Dumitru Prunariu" organizează, în Parcul "Nicolae Titulescu" din Braşov, o sesiune de observaţii ale Soarelui, cu ocazia eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie, un număr de 1.000 de persoane urmând să beneficieze gratuit de ochelari de protecţie. Văzut de la Braşov, discul solar va fi acoperit în proporţie de 0,39 (39%).

În parcul "Nicolae Titulescu" vor fi instalate mai multe telescoape speciale ceea va face posibilă urmărirea mişcării Lunii prin faţa Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă - se poate vedea fotosfera, telescopul solar cu "filtru" H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm - se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei, şi telescopul cu "filtru" Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm -se poate vedea partea inferioară a cromosferei, potrivit reprezentanţilor Planetariului braşovean.

La ce trebuie să avem grijă când urmărim eclipsa de Soare

Potrivit specialiștilor Observatorului Astronomic, eclipsa de Soare poate fi observată cu filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Pentru vizualizarea eclipsei se pot folosi şi ochelari de eclipsă. Se mai poate folosi o metodă sigură, cea a proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei, nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecţie prin lunetă sau prin telescop.

Reprezentanţii Observatorului le atrag atenţia cetăţenilor să nu încerce să vadă eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate.

Când va avea loc următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04.

Citeste si:

    Ce este o eclipsă de Soare

    O eclipsă de Soare se produce, potrivit Wikipedia, atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală.

    Fiecare eclipsă de Soare are propria sa poziție și se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob.

    Solar eclipses 2021-2040

    Eclipsa parțială de Soare, așa cum este cea din 25 octombrie, se produce atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.

    Citeste si:

      Sursa foto: Unsplash

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


      Setari Cookie-uri