Theodor Paleologu, fondator și președinte al Casei Paleologu, este, firește, un erudit, prin urmare recomandările sale de lectură sunt cu atât mai prețioase. Iată ce recomandări de lectură a făcut cunoscutul om de cultură pentru cititorii Wall Street, una dintre acestea fiind descrisă drept "o carte utilă în viața de zi cu zi".

"Am fost foarte mirat, făcând un curs pentru tineri, tineri care au făcut religie la școală, că niciunul dintre aceștia nu citise un text din Biblie cap-coadă" a declarat Theodor Paleologu pentru wall-street.ro.

Acesta a explicat, prin urmare, că le-ar recomanda acestora să citească un text din Vechiul Testament, de pildă Geneza sau Exodul, și unul din Noul Testament, cum ar fi Evanghelia lui Luca sau Faptele Apostolilor, care sunt de fapt una și aceeași carte.

Biblia, însă, nu este o carte, a specificat Theodor Paleologu, ci o bibliotecă întreagă, mai precis biblioteca națională a poporului evreu.

"Dar măcar un text de acolo să citim și noi, dacă tot pretindem că suntem creștini", a adăugat acesta.

Profesorul Theodor Paleologu a arătat apoi că recomandă una dintre epopeile antice, Iliada, Odiseea sau Eneida, motivând alegerea prin faptul că acestea sunt fundamentele civilizației noastre.

Acesta a adăugat că Iliada, de exemplu, este epoeea europeană prin excelență, la egalitate cu Biblia, fiind la fel de importantă și putând fi considerată o adevărată Biblie a elenismului.

De asemenea, aceasta a specificat că recomandă Iliada celor care le plac "caftelile" și sunt preocupați de problematica leadershipului, iar Odiseea - celor care își pun problema să se întoarcă în țară.

E foarte actuală pentru români, pentru că Odiseu (Ulise) se întoarce acasă. Prin analogie, ne-am bucura ca mai mulți români să facă acest lucru. Eu l-am făcut.

- Theodor Paleologu, fondator Casa Paleologu -

Totodată, Theodor Paleologu a adăugat la aceste lecturi și cartea care încheie epopeile homerice, Eneida, despre care, evocând povestea lui Eneas care pleacă din Troia învinsă ducându-și tatăl în spinare și fiul de mână, a declarat că "este o imagine a transmiterii unei civilizații".

Acesta a specificat însă că în ceea ce privește Iliada și Odiseea avem o problemă în limba română, pentru că cele două traduceri canonice sunt greu de citit, traducătorii George Murnu și Dan Slușanschi oferind monumente de limbă română, dar mai greu accesibile.

Ca o alternativă, Theodor Paleologu a explicat că recomandă mai degrabă traduceri în proză, cum ar fi cele ale lui Eugen Lovinescu.

În plus, fondatorul Casei Paleologu a arătat și că îi place foarte mult Herodot, acesta fiind nu doar părintele istoriei, ci și un povestitor absolut genial.

Theodor Paleologu a explicat că de la Herodot știm, de altfel, despre Zamolxe.

"Zamolxe, despre care facem atâta caz, ne este cunoscut grație lui Herodot, care ni-l prezintă ca pe un mare șmecher, un tip foarte deștept, dar care îi manipulează și îi duce de nas pe geți", a adăugat acesta.

Fondatorul Casei Paleologu a precizat însă că întreaga lucrare a lui Herodot este adorabilă, fiind o carte pe care poți s-o citești la plajă, plină de povestiri minunate, amuzante, chiar dacă uneori nu foarte credibile.

Theodor Paleologu a mai adăugat de asemenea la lista de lecturi preferate și Manualul lui Epictet, pe care a recomandat-o drept o carte utilă în viața de zi cu zi.

Acesta a subliniat însă că Manualul nu a fost scris de Epictet, ci de un elev al acestuia, subliniind faptul că lucrarea este o formă foarte concentrată a doctrinei stoice.

Nu în ultimul rând, Theodor Paleologu a declarat că îi este greu să se limiteze la numai cinci cărți, arătând că ar mai adăuga pe listă și Război și Pace sau Frații Karamazov.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri