Cafeaua, ca toate culturile, va cădea în cele din urmă victimă timpului. Poate că sunteți un cumpărător în vrac care plănuiește să își facă provizii pentru tipul de cafea boabe preferat sau poate că ați dat peste o pungă veche de cafea boabe ascunsă în spatele unui dulap.

Oricum ar fi, să învățați semnele cafelei expirate și de ce contează este esențial dacă sunteți pasionat să beți cea mai proaspătă cafea posibilă.

ÎN CÂT TIMP SE STRICĂ CAFEAUA?

Cafeaua se strică. Dar nu în sensul de a crește mucegai sau de a vă otrăvi. Cafeaua stricată are doar un gust și un miros „nepotrivit". Cât timp va rezista lotul dvs. de cafea boabe depinde de tipul de cafea. Dacă depozitați cafeaua în mod corespunzător, regula generală de bază este:

  • Boabe întregi: între șase și nouă luni
  • Cafea măcinată: între trei și cinci luni
  • Cafea instant: între doi și 20 de ani

Există, desigur, variabile în ceea ce privește orientările de expirare. Marile fabrici de prăjire a boabelor întregi, cum ar fi Lavazza, efectuează spălături de azot, care prelungesc data de expirare. Dacă congelați cafeaua, veți împinge și mai mult data de expirare. Iar odată deschisă și expusă la oxigen, va trebui să o depozitați corect.

SEMNELE UNEI CAFELE EXPIRATE

Nu puteți vedea cu adevărat o cafea boabe stricată; poate că își va pierde puțin din culoare, dar schimbarea este destul de subtilă și greu de judecat. Așadar, cea mai bună metodă este să vă aruncați cu nasul și cu gura înainte.

Nu vă faceți griji - nu veți avea probleme din cauza mirosului acru de gunoi și nici nu veți vomita din cauza gustului. Doar că nu va fi atât de bun pe cât ar trebui să fie. Acestea sunt câteva întrebări pe care este posibil să vi le puneți în timp ce învățați cum să identificați o cafea bună.

Cum miroase cafeaua râncedă?

Mirosul cafelei râncede poate fi descris cel mai bine ca fiind prăfuit, mucegăit sau tern.

Cafeaua proaspătă miroase a... ei bine, a cafea proaspătă. În cazul boabelor noi, veți simți o adiere a aromelor de cafea, cum ar fi notele delicioase de nucă și caramel pe care le iubiți atât de mult. Mirosul cafelei vechi și vechi ar putea fi mai degrabă asemănător cu cel al unei scrumiere sau al unui aspirator; acea aromă plăcută va lipsi pur și simplu. Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de boabe - cafea măcinată, integrală și instant.

Ce gust are cafeaua râncedă?

Gustul cafelei stricate este undeva pe spectrul de la tern la acru.

Timpul răpește toate aromele diverse și interesante dintr-o cafea boabe, lăsând ceva care are un gust destul de gol. După suficient timp, se vor dezvolta note mai acide, amare.

Cel mai bun mod de a detecta un gust neplăcut este să preparați o ceașcă și să o lăsați să se răcească timp de o oră. Luați o înghițitură și, dacă sesizați mai multe gusturi acide și amare decât de obicei, este posibil ca conținutul pungii de cafea să fie expirat.

Dar așteptați! Înainte de a arunca boabele de cafea doar pe baza gustului, trebuie să știți că aromele pot fi atribuite și unei preparări proaste!

Alte modalități de a detecta cafeaua râncedă

Înainte de a gusta cafeaua preparată, ați putea avea un indiciu dacă cafeaua dvs. este stricată verificând crema. Boabele proaspete vor produce întotdeauna un strat subțire de cremă deasupra. Dacă aveți o ceașcă de cafea neagră și subțire, fără un strat de microbulbuze, este un semn de boabe vechi.

În cazul boabelor întregi foarte proaspete, puteți verifica nivelul de dioxid de carbon. Aruncați o mână de boabe într-o pungă ermetică, cu tot cu aer eliminat. Lăsați-o peste noapte la temperatura camerei. Dacă punga s-a umflat dimineața, boabele sunt proaspete, probabil nu mai vechi de 10 zile. Dacă încă nu mai există aer, înseamnă că aveți în mână niște boabe mai veche.

Acesta este un test eficient, deoarece boabele emit CO2 până când se oxidează în cele din urmă. Boabele mai vechi de 10 zile cu siguranță nu sunt considerate râncede și pot produce în continuare o cafea excelentă. Dar snobii de cafea ar considera că cafeaua a trecut de prima tinerețe.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri