A doua cea mai consumată băutură din lume după ceai, este cafeaua. Peste 80% din oameni beau cafea, care este asociată cu rutina matinală, un moment bun de peste zi sau pretext pentru socializare. Există peste 70 de moduri în care poate fi preparată, în funcție de tipul boabelor, modul de prăjire și felul în care este făcută. Poate fi băută simplă, cu sau fără zahăr, cu sau fără lapte, rece sau caldă, completată cu înghețată, un strop de alcool aromat ori sucuri de fructe și așa mai departe. Cu atât mai justificate sunt câteva secrete, pentru o cafea perfectă.

Calitatea apei și temperatura

Elementele nobile ale cafelei sunt aroma și gustul. Intensitatea acestora depinde de calitatea apei și temperatura la care este preparată cafeaua, pentru că o ceașcă de cafea, indiferent dacă este un espresso sau un caffe lungo, înseamnă extragerea esenței din cafea în apă. Boabele de cafea prăjite și măcinate își eliberează aromele în contact cu apa fierbinte, astfel că, acestea două definesc calitatea produsului finit.

Apa filtrată și purificată este condiția unei cafele perfecte, iar temperatura la care este încălzită este unul din marile secrete ale unei cafele aromate. Un espressor automat LatteGo le poate face pe amândouă la modul perfect, adaptându-le în funcție de concentrația de cofeină pe care o dorești.

Doar lapte cald

Pentru unele dintre cele mai populare tipuri de cafea, laptele este completarea perfectă. Pentru bucuria unei cești de cafea cu lapte, acesta din urmă se va adăuga mereu cald.

Cele mai multe dintre tipurile de băuturi de cafea folosesc apă fierbinte la puțin mai mult de 90 de grade °C. Temperatura laptelui trebuie să fie în acord cu cea a cafelei, dar mai mică, ideal în jurul a 50 de grade °C. Laptele rece distruge și gustul și aroma cafelei, se omogenizează greu cu aceasta și rezultatul final este compromis.

La fel de mult contează și calitatea laptelui. Cel mai potrivit pentru a fi adăugat în cafea este cel integral, cu un procent de 3,5% grăsime. Acesta se va înspuma cel mai bine atunci când este încălzit cu abur și va îmbogății gustul și aroma cafelei, va reduce tăria acesteia și-i va da o savoare cremoasă și fină.

Și laptele degresat poate fi adăugat cu succes în cafea, cea mai importantă fiind temperatura, mai ales atunci când scopul final este un caffe latte, un latte macchiato sau un cappuccino.

Arabica sau Robusta?

Arabica este cel mai popular tip de cafea. Folosite de obicei pentru cafeaua neagră, boabele Arabica au o aromă mai dulce, mai complexă, pe care o poți bea direct, fără să simți nevoia de a o completa cu lapte. Arabica are însă mai puțină cofeină, doar 1,5%. Este o cafea stabilă, cu aromă constantă, gust dulce, având o concentrație de zahăr aproape dublă față de Robusta, este mai acidă și are mai multe grăsimi. Tipurile populare de cafea Arabica includ: Typica, Pacamara, Kona, Caturra și altele. Aroma și gustul acestora variază de la note fine de fructe de pădure, până la accente aromate de ciocolată. Se combină ideal cu arome de vanilie, ciocolată sau citrice și oferă o varietate de băuturi uimitoare.

Spre deosebire de Arabica, Robusta are gust puternic, aspru și mai amar, tocmai pentru că are mai puțin zahăr, mai multă cofeină, aproape dublu față de Arabica și este foarte săracă în grăsimi naturale. Un amestec de Arabica și Robusta este utilizat pe scară largă, fiind prima alegere în prepararea tuturor tipurilor de espresso, având calitatea de a produce un strat cremos, dens și onctuos, deasupra unui shot de espresso.

Frecvent există combinații în proporții diferite de cafea Arabica și Robusta, iar asta contribuie la obținerea unor armonii de gust și aromă foarte diverse, pe care prepararea corectă a boabelor o va pune în valoare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri