Uleiul de ricin se mai numește și uleiul de castor și este un ulei dens, inodor, obținut din semințele plantei de ricin (Ricinus communis). Semințele de ricin conțin o enzimă toxică (ricinul), dar această substanță este dezactivată în timpul producerii uleiului de ricin, astfel încât acesta poate fi administrat în condiții de siguranță. Acest ulei a fost folosit încă din timpul Egiptului Antic, mai întâi la iluminarea cu lămpi, apoi în diferite tratamente medicale și cosmetice. Astăzi, uleiul de ricin este folosit mai ales pentru proprietățile sale laxative și antiinflamatorii. Este unul dintre ingredientele numeroaselor produse de îngrijire a părului și pielii. Uleiul de ricin poate fi administrat extern sau intern și nu este folosit la gătit.

În acest articol îți spunem care sunt cele mai importante beneficii și utilizări ale uleiului de ricin, care sunt informațiile nutriționale pentru această substanță, care sunt riscurile potențiale, ce se întâmplă dacă se ia prea mult ulei de ricin și cum se păstrează.

Informații nutriționale

O lingură de ulei de ricin conține:

  • calorii: 120;
  • proteine: 0 grame;
  • grăsime: 14 grame;
  • carbohidrați: 0 grame;
  • fibră: 0 grame;
  • zahăr: 0 grame.

De asemenea, uleiul de ricin este o sursă bună de:

  • vitamina E;
  • acizi grași omega-9;
  • acizi grași omega-6.

Beneficiile uleiului de ricin

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale uleiului de ricin:

  • Este un laxativ puternic și natural

Uleiul de ricin acționează rapid și este frecvent utilizat pentru ameliorarea constipației, mai ales în cazul seniorilor, sau pentru curățarea intestinului înaintea efectuării unor proceduri neinvazive de colonoscopie. Atunci când este administrat uleiul de ricin, principalul acid gras (acidul ricinoleic) este eliberat și absorbit de intestin, stimulând un puternic efect laxativ.

Important de știut

Este nevoie de recomandarea medicală înainte de a utiliza uleiul de ricin în scop laxativ, pentru că o doză crescută poate duce la efecte secundare periculoase, cum ar fi dezechilibrele electrolitice și acido-bazice, care ar putea pune viața în pericol.

Uleiul de ricin poate provoca crampe și diaree și nu trebuie utilizat pentru a trata constipația cronică.

  • Hidratează pielea

Uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat, recomandat în hidratarea pielii, pentru că împiedică sau reduce pierderea de apă din stratul exterior al pielii. Folosirea uleiului de ricin pentru hidratare te ajută să reduci expunerea la aditivii care se găsesc în cele mai multe produse de hidratare (parfumuri, conservanți, coloranți). Pentru a obține din acest ulei dens o cremă hidratantă și pentru a nu irita pielea, uleiul de ricin poate fi amestecat cu ulei de jojoba, sau ulei de nucă de cocos. Testează combinația pe o suprafață mică pentru a vedea efectul.

  • Ajută la vindecarea rănilor

Uleiul de ricin previne uscarea rănilor și ajută la vindecare și la reducerea mirosurilor. De asemenea, uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatorii și reduce durerea.

Important de știut

Unele unguente conțin și alte ingrediente, nu doar ulei de ricin, de aceea este nevoie de recomandare medicală înainte de tratarea leziunilor deschise.

  • Ajută la curățarea și depozitarea protezelor dentare

Pe protezele dentare se dezvoltă ciuperci și bacterii, Candida albicans de exemplu poate fi foarte problematică pentru că poate adera cu ușurință la țesuturile bucale. De aceea este nevoie de curățarea periodică a protezelor. Periajul și înmuierea protezelor dentare într-o soluție care conține ulei de ricin reduce semnificativ riscul de Candida la persoanele purtătoare.

Riscurile potențiale ale uleiului de ricin

Unele riscuri pentru sănătate asociate utilizării uleiului de ricin includ:

  • erupții cutanate: mâncărime, inflamații;
  • disconfort fizic: ingerarea unei doze prea mari de ulei de ricin poate provoca crampe, diaree, amețeală, slăbiciune musculară. Trebuie administrat conform recomandării medicale și nu trebuie luat pe stomacul gol.
  • supradozaj: administrarea pe cale orală a unor doze mari poate fi otrăvitoare. Simptomele supradozajului de ulei de ricin sunt: crampele abdominale, durerile în piept și dificultățile de respirație. Uleiul de ricin trebuie administrat conform instrucțiunilor, pentru a evita supradozajul.
  • interacțiuni medicamentoase: dacă uleiul de ricin este luat cu diuretice sau corticosteroizi, poate reduce conținutul de potasiu din organism.

Uleiul de ricin nu se recomandă în cazul femeilor însărcinate (induce travaliul), dar nici sugarilor, copiilor, femeilor care alăptează (este nevoie de cercetări suplimentare).

Cum se păstrează uleiul de ricin

Suplimentele de ulei de ricin trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui. Trebuie ținut departe de copii sau de animalele de companie și nu trebuie folosit dacă data de expirare este depășită.

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri