În sudul Spaniei, la mai puțin de o oră distanță atât de munți cât și de plajă, se află Granada – un oraș de mărimea Craiovei, care îmbină cultura arabă cu cea creștină și care se poate lăuda cu perla turismului din peninsula Iberică: Alhambra, un oraș-cetate medievală – cel mai vizitat monument din Spania.

Granada este una dintre excursiile opționale ce fac parte din itinerarul Senior Holidays Costa del Sol oferit de agenția Hello Holidays. Mai multe detalii despre prețuri și locațiile vizitate, la acest link.

Granada este un oraș pentru cei aflați în căutarea unui locații unde pot pierde fără probleme câteva zile fără să se plictisească, dar care totodată vor să scape valurile de turiști care invadează străzile unor orașe mult mai populare precum Madrid, Barcelona sau chiar și Sevilla. Nu trebuie să fiu însă înțeles greșit: Granada nu este nici pe departe o locație secretă care nu se află pe radarul turiștilor, dar atmosfera din oraș este una relaxată iar timpul aici pare să treacă nu greu, ci... lent.

Străzile din centrul vechi al Granadei sunt înguste, destul întortochiate și nu rar vei fi nevoit să urci o coastă pentru a ajunge acolo unde vrei. Peisajele de la înălțime merită însă efortul, iar faptul că traficul auto este foarte limitat în zonă face drumeția mult mai plăcută.

Recomandări pentru o zi în Granada

Pentru cei care au doar o zi la dispoziție în Granada, un tur poate începe cu Mirador de San Nicolas, o piață aflată la înălțime, și o locație excelentă pentru o privire de ansamblu și fotografii de calitate cu orașul văzut de sus. În piață veți întâlni și destui meșteșugari romi care vând diverse suveniruri și bijuterii ce pot fi personalizate sau modificate pe loc. De notat că Mirador de San Nicolas este o locație excelentă și pentru fotografiatul apusului, dar pentru asta va trebuie să vă înarmați cu ceva mai multă răbdare pentru a vă face loc printre turiștii veniți să se lupte pentru cel mai bun unghi foto.

De la Mirador de San Nicolas coborâți spre centrul vechi al orașului pe străzile înguste și dominate de clădiri ce combină stilul andaluz cu elemente de arhitectură musulmană.

Când ați ajuns la Catedral de Granada puteți spune că vă aflați în inima orașului. Aici puteți căuta o terasă sau un restaurant unde să luați prânzul, iar pentru cei mai puțin pretențioși (sau mai puțin înfometați) există opțiuni mai ieftine pe străzi mai lăturalnice, dar care se află în continuare în centrul orașului. În multe dintre aceste locații dacă veți cere o bere sau orice băutură (în general cu un preț de 2-4 euro) veți primi automat, din partea casei, tapas sau un castron cu o supă locală. Important de spus că acest ”combo” rareori este menționat în menu.

Alte atracții turistice majore din Granada:

A doua parte a zilei poate fi dedicată unei vizite mai amănunțite a centrului orașului Cordoba, sau recomandarea mea, o vizită la Alhambra. Cetatea se află la mai puțin de un kilometru de centru, dar presupune o urcare mai serioasă. Pentru cei care vor să economisească energie, există și rute de autobuz până foarte aproape de principala intrare în Alhambra.

Alhambra, o vizită ce nu poate fi ratată dacă ați ajuns în Granada

Alhambra este dificil de descris într-un singur cuvânt: este în același timp o cetate, un palat, o grădină și un oraș medieval. Alhambra a fost un oraș palatin, Casa Regală Creștină, Căpitania Generală a Regatului Granada și cetate militară până la declararea sa ca Monument în 1870. Inițial parte a capitalei regatului Nasrid – ultima dinastie musulmană din Peninsiula Iberică, la finalul secolului al XV-lea Alhambra a intrat sub influență creștină după cucerire. Tot aici, în 1526, Împăratul Carlos al V-lea a hotărât construcția palatului care îi poartă numele. Din 1868, Alhambra a devenit proprietatea statului.

Dacă vreți să aveți suficient timp pentru fotografii și incursiune amănunțită în istoria musulmano-creștină a acestei locații, vă recomand jumătate de zi doar pentru Alhambra.

Biletele pentru Alhambra se pot cumpăra online și dat fiind faptul că este un vestigiu istoric foarte căutat de către turiști, vă recomand să le achiziționați cu minim două săptămâni înainte de călătorie (sau, dacă veți călători printr-o agenție, să vă rezervați pachetul cu minim o lună de zile înainte). De exemplu, atunci când am vizitat locația la final de martie, următoarele bilete mai erau disponibile abia la jumătatea lui aprilie.

Un alt lucru important de știut despre Alhambra este că biletele sunt nominale iar orice achiziție/rezervare nu se mai poate modifica, așadar nu vă bazați pe faptul că vă veți putea ”descurca” la fața locului, deoarece organizatorii spanioli sunt foarte stricți în privința accesului turiștilor, chiar și intervalul orar pentru vizitare fiind specificat pe fiecare bilet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri