Dacă ești în Spania și ai cel puțin o zi liberă, Gibralatarul merită să intre pe lista orașelor ce trebuie vizitate pentru că... unde altundeva te poți lăuda că ai văzut maimuțe și ai cumpărat țigări mai ieftine chiar și decât în adevăratele duty-free-uri?

Vizitarea teritoriului Gibraltar este inclusă în pachetul turistic Senior Holidays Costa del Sol oferit de agenția Hello Holidays. Mai multe detalii despre prețuri și locațiile vizitate, la acest link.

În extremitatea sudică a Spaniei se află Gibraltar, un teritoriu britanic unde vei fi nevoit să treci de un control vamal ca și când ai intra într-o altă țară din afara Uniunii Europene. Controlul la intrarea și ieșirea din Gibraltar ar trebui să fie destul de strict, însă în realitate vameșii sunt foarte îngăduitori cu turiștii, astfel că în afară de o privire sumară asupra buletinului aceștia te vor lăsa să treci fără a petrece ore întregi la cozi.

Teoretic, din Gibraltar poți aduce în Spania (UE) cel mult 200 de țigarete (un cartuș), 1 litru de băuturi spirtoase (peste 22% vol.), 4 litri de vin și 16 litri de bere. Mai multe detalii pe siteul UE. De asemenea, te poți întoarce din Gibraltar cu parfumuri de până la 300 de euro sau 430 de euro, în cazul în care călătorești cu avionul. Spun ”teoretic” deoarece vameșii nu se obosesc să verifice fiecare mașină care trece granița, dar dacă ești unul dintre ”norocoșii” selectați pentru un control și depășești limitele, va trebui să plătești taxe suplimentare sau chiar să arunci o parte din produse.

De ce am dat toate aceste informați despre vama Gibraltar? Pentru că orașul este adesea promovat ca un paradis fiscal și duty free, unde turiștii pot găsi tot felul de chilipiruri. În realitate însă Gibraltarul este un oraș scump, unde prețurile sunt la nivelul Londrei, singurele produse cu adevărat ieftine fiind alcoolul și tutunul, care au prețuri în general cu 20-30% mai mici decât în România. De exemplu, un cartuș de țigări în Gibraltar poate fi cumpărat pentru echivalentul a 15-17 lei, semnificativ sub prețurile din România.

Chiar dacă mulți spanioli lucrează în Gibraltar, principala limbă vorbită este engleza, astfel că îți va fi probabil mai ușor să vorbești cu chelnerii din restaurante și vânzătorii din magazine. De asemenea, moneda oficială este lira sterlină, dar majoritatea magazinelor acceptă și euro. Recomandarea mea este să plătești totuși cu cardul de câte ori ai ocazia, astfel încât să nu ajungi să cumperi o cutie de bomboane cu euro și să primești rest în lire sterline, calculate la un curs aproximat de către comerciant.

Ce poți face în Gibraltar și de câte zile ai nevoie pentru a vizita orașul

Gibraltar este un oraș de mici dimensiuni, cu 34.000 de locuitori, împărțit în două: o jumătate (old town) cu clădiri vechi și unde există restricții de construcții, și o jumătate (new town) unde se construiesc clădiri înalte și moderne. Pentru turiși, jumătatea care contează cu adevărat este cea veche, acolo aflându-se și Main Street, o stradă împânzită de magazine și terase.

De notat că din cauza spațiului foarte limitat, multe dintre străzile orașului sunt foarte înguste, Gibraltarul nefiind un oraș tocmai prietenos cu șoferii începători. Din fericire însă, orașul este atât de mic încât nu vei fi nevoit să folosești mașina, zonele relevante pentru vizitatori putând fi cu ușurință explorate ”la picior”.

Stânca Gibraltarului (The Rock of Gibraltar) este cea mai faimoasă locație a teritoriului. Aceasta a fost o bază militară strategică pentru britanici din 1704, când a fost capturată în timpul Războiului de Succesiune Spaniolă.

Telefericul este una dintre opțiunile disponibile pentru turiștii care vor să viziteze Stânca și Rezervația Gibraltar. De asemenea, în oraș vei găsi numeroase firme care oferă tururi cu autobuzele pe Stăncă, acolo unde poți întâlni maimuțe și poți admira munții de pe continentul African, aflat dincolo de Strâmtoarea Gibraltar.

Odată ajuns pe Stâncă vei putea întâlni maimuțe la tot pasul, însă cea mai populată locație este Apes Den. Atenție însă, hrănitul maimuțelor este interzis prin lege și oricât de tentat ai fi să te apropii de ele, acest lucru nu este tocmai recomandat deoarece uneori s-ar putea să rămâi fără telefon, pălărie sau... portofel.

Peșterea lui Sf. Mihail (St. Michael’s Cave), cea mai mare peșteră din Gibraltar, este o altă locație care trebuie vizitată. La aceasta poți ajunge cu mașina sau chiar pe jos, dacă nu te deranjază un urcarea. Peșterea este luminată în culor violet, roz, galben și albastru și deși poate părea o capcană pentru turiști, este impresionantă. Culorile ajută la evidențierea formațiunilor, printre care și a uneia în formă de înger. Peștera este dotată cu un ecran multimedia pe care au loc proiecții.

Tot pe stâncă veți găsi și alte două locuri importante de vizitat: Castelul Maur (Moorish Castle) și tunelurile (Great Siege Tunnels).

Gibraltar a fost mult timp o locație strategică, iar castelul a fost fondat în 1160 ca fortificație pentru apărare. De-a lungul timpului, castelul a fost folosit ca închisoare și ca loc de refugiu în timpul raidurilor piraților turci.

Citeste si:

    Tunelurile au fost făcute pentru a stoca alimente, muniții și provizii pentru armata britanică în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. De notat că Gibraltarul are o rețea impresionantă de tuneluri, care se întind pe o distanță de 52 km în interiorul Stâncii, asta deși întregul teritoriu are doar 6,8 km pătrați.

    Când mergi în Gibraltar, ultimul lucru la care te gândești sunt plajele, însă în mod surprinzător teritoriul britanic dispune de șase astfel de locații. Dacă vreți să ajungeți acolo, o simplă căutare pe Google Maps după Catalan Bay, Eastern Beach, Western Beach, Camp Bay, Little Bay și Sandy Bay te va ajuta să ajungi acolo. Plajele din partea de est a Gibraltarului sunt mai nisipoase și sunt similare celor din regiunii Costa del Sol din Spania.

    Per ansamblu, Gibraltarul este un teritoriu care merită vizitat cel puțin o dată în viață pentru că este cu adevărat unic față de oricare altă locație din Europa. Personal însă, cred că nu ar trebui să aloci mai mult de 1-2 zile acestei călătorii, restul regiunii spaniole Costa del Sol fiind mult mai ofertantă pentru turiști.

    Citeste si:

      Sursa foto: Wall-Street.ro

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


      Setari Cookie-uri