Michael Flatley, fondatorul celebrei trupe Lord of the Dance, este considerat o legendă vie a dansului irlandez și a lumii de divertisment în general. Însă puțini sunt cei care cunosc începuturile pasiunii lui Michael Flatley pentru dansul irlandez.

Părinții săi sunt de origine irlandeză, însă au emigrat în Statele Unite ale Americii cu câțiva ani înainte ca Michael să se nască. Talentul și pasiunea pentru acest tip de dans au fost totuși moștenite din familie: mama dansatoare profesionistă, iar bunica din partea mamei campioană la dans. Primii pași de dans ai lui Michael Flatley au fost făcuți în verile când își vizita bunica în Irlanda, iar la vârsta de 11 ani a început să ia lecții de dans. La acel moment, profesoara i-a spus că s-a apucat prea târziu pentru a mai putea avea un succes real în această industrie. Dar, 6 ani mai târziu, era primul american care câștiga campionatul internațional de dans irlandez.

Pe lângă pasiunea pentru dans, Michael Flatley a câștigat Mănușa de Aur la box și a fost campion la flaut. Însă, la acel moment, niciuna dintre aceste abilități ale sale nu părea să îl ajute să își câștige existența, așa că a plecat să lucreze pentru afacerea tatălui său, iar în timpul liber dansa cu grupuri locale de dans irlandez.

La începutul anilor 1980, pe când avea puțin peste 20 de ani, Michael a fost invitat să facă parte dintr-un turneu al grupului muzical tradițional irlandez numit The Chieftains. În acest context, a dezvoltat și a rafinat stilul progresiv de dans, care a devenit marca sa înregistrată. El a fost în curând recunoscut ca un talent în ascensiune, câștigând multe premii și onoruri, inclusiv o bursă de patrimoniu național și o recunoaștere de la „National Endowment for the Arts” pentru contribuția sa în dans. Până în anii 1990, reputația lui Flatley ca performer cu abilități incredibile de dans de step era deja bine stabilită.

Marea ascensiune a lui Michael Flatley a fost în anul 1993, când a susținut la „Spirit of Mayo”, un festival de dans și muzică irlandeză din Dublin. Acolo a atras atenția președintelui Irlandei, Mary Robinson, și a mai multor producători de spectacole de dans și a fost chemat să creeze un spectacol pentru Eurovision 1994. Creația sa, Riverdance, a captivat publicul. Cu brațele lui Flatley zburând și cu sărituri impresionante, a transformat dansul irlandez dintr-o formă de artă legată de tradiție, care punea un accent mare pe disciplină și control, într-o sărbătoare expresivă și plină de viață. Răspunsul jubilant la spectacolul de șapte minute a fost copleșitor, iar producătorii Riverdance l-au extins curând într-un spectacol de lungmetraj care a încântat publicul din Londra și Dublin. În urma unei dure dispute creative cu producătorii emisiunii, Flatley a fost concediat în octombrie 1995.

Însă această experiență nu l-a demoralizat, ci, din contră, l-a motivat să meargă mai departe. Răspunsul său a fost să dezvolte Lord of the Dance, un spectacol de dans irlandez spectaculos în stil Las Vegas, care l-a prezentat pe Flatley în cel mai extravagant mod posibil.

Deși Riverdance l-a stabilit pe Flatley ca fiind o „stea”, Lord of the Dance l-a transformat într-un imperiu de divertisment. Și, chiar dacă unii critici au considerat Lord of the Dance un exercițiu exagerat de auto-indulgență, iar puriștii dansului au fost uimiți negativ de jachetele cu paiete și pantalonii strâmți pe care Flatley le-a favorizat, talentul și prezența lui pe scenă erau de netăgăduit. Răspunsul publicului a fost copleșitor, în sensul pozitiv al cuvântului, iar până în 1997 vânzările internaționale ale videoclipului său live, Lord of the Dance, depășiseră trei milioane de copii, iar vânzările CD-ului cu coloana sonoră care prezenta muzica din spectacol s-au apropiat de 500.000 de copii.

După ultimul spectacol intitulat Lord of the Dance, Flatley a revenit cu un spectacol la fel de popular, Feet of Flames, cu peste 100 de dansatori, ce au susținut un show pe o scenă cu patru nivele. În acest timp, Flatley a continuat să lucreze ca director creativ la noi spectacole și a supravegheat franciza Lord of the Dance cu diversele sale trupe de turneu. În 2005, a introdus o producție de dans în două acte, Celtic Tiger, și a făcut turnee cu ea timp de câteva luni, dar în noiembrie 2006 toate spectacolele viitoare au fost anulate. În următorii câțiva ani, Flatley a performat doar ocazional. În 2009, însă, a reînviat Feet of Flames, iar anul următor s-a întors la Lord of the Dance. În 2015, ultimul spectacol a avut premiera pe Broadway, cu Flatley ca vedetă. În anul următor s-a retras din dans, continuând în schimb să creeze spectacolele legendare ale trupei sale.

Ultima sa producție este show-ul aniversar „25 Years of Standing Ovations”, ce îmbină cele mai iubite coregrafii și costume din spectacolele trupei, alături de alte noi surprize marca Michael Flatley. Turneul internațional pentru acest spectacol a început în 2022, iar în luna Mai 2023, trupa Lord of the Dance ne încântă și pe noi, românii, la București, cu acest nou spectacol uimitor.

Urmează o seară magică, plină de romantism, senzualitate și pasiune îmbinate cu mișcările extraordinare ale celor mai talentați 40 de dansatori ai lumii, în coregrafia legendarului Michael Flatley și pe coloana sonoră a lui Gerard Fahy. Drama și povestea cu care spectacolele trupei ne-au obișnuit vor lua o nouă nuanță, iar efectele pirotehnice care se alătură de această dată vor crea o atmosferă cu adevărat unică.

Biletele pentru spectacolul din data de 20 Mai de la Sala Palatului din București sunt în proporție de 95% sold-out, așa că te invităm să îți rezervi locul acum! Aici găsești biletele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri