Probabil că nu există fel de mâncare mai simplă și atât de apreciată în întreaga lume ca sandvișul. Indiferent că are două felii de pâine sau că e înalt ca în desenele animate cu Scooby- Doo, sandvișul este comun acceptat și consumat în toate țările lumii.

Aproape că nu există țară în lume care să nu apeleze la un tip de pâine cu ceva umplut în ea, pentru a „vindeca” pofta. Iată unde mănânci cele mai bune sandvișuri din lume.

1. Torta ahogada, Mexic

Acest sandviș „înecat” (pentru că ahogada asta înseamnă) este cea mai populară mâncare stradală din Guadalajara, capitala statului Jalisco din Mexic. Carnea de porc tocată este introdusă în pâine crustă, un obicei de a mânca specific perioadei de ocupație franceză, din anii 1860. Pâinea este apoi „înecată” într-un sos roșu picant despre care se spune că a devenit o tradiție din pură întâmplare, când un sandviș a căzut în sos, scrie CNN.

2. Tramezzino, Italia

Deși este un sandviș originar din Torino, Veneția (Italia) se poate mândri cu faptul că a adus popularitate acestei gustări de prânz pentru că a dus-o la următorul nivel. Sandvișul conține pâine albă în stil englezesc cu umpluturi care includ de la măsline și ton, ouă fierte moi și legume până la grămezi de prosciutto crocant cu trufe. Barurile din toată Veneția au la masa de prânz platouri cu tramezzini.

3. Shawarma, Orientul Mijlociu

Ați ghicit, este sharoma cea de toate zilele. Numele „Shawarma” provine din cuvântul arab pentru „întoarcere”, o referire la felul în care umplutura cu carne a acestui sandviș favorit din Orientul Mijlociu se gătește pe verticală. În adaptările care s-au răspândit în Marea Mediterană și Europa, shawarma a fost reinterpretată ca gyros în Grecia sau doner kebab în Germania și Turcia.

Deși există multe variante ale acestei mâncăruri stradale, baza sa este carnea condimentată la grătar (de obicei pui, miel sau vită) „rasă” din rotisor și pusă într-o lipie, alături de roșii, ceapă și pătrunjel și poate și sos tahini și sos iute.

4. Pambazo, Mexico

Când spui tortillia, primul lucru care îți vine în minte este, probabil, Mexic. Una dintre cele mai faimoase antojitos (gustări de stradă sau aperitive) din țară este pambazo, un sandviș foarte popular în Veracruz și Puebla, despre care se spune că a fost inspirat de forma unui vulcan mexican.

Este sățios pentru că are cartofi, chorizo mexican, sos guajillo ușor picant, salată verde, brânză și smântână.

5. Bánh mì, Vietnam

O rămășiță culinară a colonialismului francez, sandvișul baghetă a fost reinterpretat după propriul gust de vietnamezi. Bánh mì sunt acum vânduți din cărucioarele cu mâncare în aproape fiecare colț de stradă din Ho Chi Minh City și din Vietnam și sunt iubiți pe scară largă, dincolo de granițele țării. Versiunea clasică este pe bază de carne de porc, cu chả lụa (rulată de porc în stil vietnamez), morcovi murați mărunțiți, daikon murat, frunze de coriandru, maioneză și alte ingrediente.

6. Muffaletta, New Orleans, Statele Unite ale Americii

Pentru acest sandviș trebuie să le mulțumim imigranților italieni care s-au stabilit în Cartierul Francez din New Orleans, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. E făcut din pâine siciliană rotundă, mare acoperită cu susan și care se taie ulterior în sandvișuri mai mici.

În interiorul regăsim straturi de măsline mărunțite, salam de Genova, șuncă și diverse brânzeturi (adesea elvețiană și provolone).

7. Chivito, Uruguay

În timp ce numele acestui sandviș uruguayan se traduce prin „capră mică”, carnea acelui rumegător este cu siguranță absentă din acest ansamblu decadent de friptură feliată subțire (numită churrasco), alături de șuncă, bacon, salată verde, maioneză și mozzarella topită.

8. Pan bagnat, Franța

Dacă vă place o salată bună de Niçoise, sunt șanse să fiți fanul pan bagnat, adică un sandviș care provine de la Nisa, în sudul Franței. Tăiată în jumătate (dar nu complet), pâinea se deschide pentru a scoate la iveală straturi de legume crude, hamsii, măsline, ouă fierte tari și feliate, bucăți de ton și ulei de măsline aplicat în strat generos, sare și piper.

9. Smørrebrød, Danemarca

Iubit în toată Scandinavia, acest sandviș este una dintre mâncărurile naționale ale Danemarcei. Smørrebrød se traduce prin „pâine cu unt”, însă sandvișul este mult mai mult de atât. Cu pâinea de secară ca bază obișnuită, toppingurile includ zeci (poate sute) de combinații care variază de la hering curry sau murat și creveți roz, până la ouă fierte felii și friptură de vită rară deasupra unui strat de unt.

10. Spatlo, Africa de Sud

Legat în special de provincia Gauteng și Johannesburg, sandvișul spatlo din Africa de Sud (numit adesea kota, tradus vag ca „sfert”) este făcut dintr-un sfert de pâine care a fost scobit și stivuit la maximum cu carne și multe altele. În interior, găsiți cartofi prăjiți condimentați, brânză, slănină, polon (bologna), cârnați în stil rusesc și poate o grămadă de sos atchar picant (făcut din mango verde) și un ou prăjit.

11. Sandviș cu carne afumată Montreal, Canada

Carnivorii spun „oui” la acest sandwich din Quebec, făcut cu piept de vită afumat, stratificat între felii de pâine ușoară de secară și stropit cu muștar galben.

12. Po’boy, New Orleans, Statele Unite ale Americii

Se zvonește că po’boy (alias băiat sărac) a fost inventat pentru a hrăni șoferii de tramvai din oraș în timpul unei greve din 1929. Deși istoria rămâne neclară, dar gustul acestui sandviș cu siguranță nu este. Sandvișul conține pâine franceză încărcată cu maioneză umplută cu stridii prăjite (sau poate cu creveți prăjiți sau friptură de vită) și îngrămădite cu salată verde, roșii și murături.

13. Fricassé, Tunisia

Conține un amestec savuros de ton, cartofi și ou fiert în interior. Deși este mai mic, acest sandviș nord-african este mai mult decât sățios.

14. Sandviș cubanez, Cuba/Statele Unite ale Americii

Sandvișul acesta este motiv de dezbatere constantă în Miami și Tampa, unde oamenii au dispute în ceea ce privește ingredientele sale fundamentale, dar și asupra originii sale. Indiferent dacă îl iei cu salam (à la Tampa) sau nu (à la Miami), acest sandviș stratificat cu șuncă fiartă, carne de porc prăjită, murături, muștar, brânză elvețiană și unt cu siguranță îți va alunga foamea.

15. Sandviș cu castraveți, Marea Britanie

Sandvișurile cu castraveți sunt o bază tradițională englezească pentru ceaiul de după-amiază. Sandvișul se găsește adesea pe aceleași farfurii cu produse de patiserie.

Pâinea albă foarte moale, cu crusta îndepărtată, este stratificată cu castraveți englezești subțiri, curățați, apoi ușor sărati și scurși. Se mai adaugă și unt, o pudră ușoară de piper fin și eventual și câteva ierburi proaspete, cum ar fi mărar. Sandvișul se taie apoi în triunghiuri.

16. Chip Butty, Regatul Unit

Opusul elegantului, chip butty înseamnă afaceri – la urma urmei, acesta este un sandviș învelit în pâine albă unsă cu unt și umplut cu cartofi prăjiți (alias chipsuri în Marea Britanie), care par să-și creeze propriul spațiu în toată acea bunătate moale.

17. Katsu sando, Japonia

Acesta conține un cotlet de porc prăjit – măcinat și înfipt într-o pâine (japoneză albă) numită shokupan. Considerată bucătărie yōshoku (influențată de Occident), katsu sando este de obicei garnisită cu varză și vine și în versiuni de salată de pui și ou (tamago).

18. Reuben, Statele Unite

Întrebați oamenii din Nebraska și vor spune că Reuben a fost inventat acolo de un localnic care căuta să hrănească o trupă de jucători de poker înfometați. Sandvișul conține carne de vită feliată, varză murată, brânză elvețiană și sos rusesc sau în stil Thousand Island. Vei avea nevoie de muuulte șervețele ca să mănânci acest sandviș.

19. Croque monsieur/madame, Franța

Un sandviș arhetipal din Franța care a apărut ca „un snack” în cafenelele franceze. Pentru croque monsieur, feliile de pâine albă acoperite cu brânză rasă și umplute cu șuncă tăiată subțire și emmental sau gruyere în interior sunt înmuiate în aluat de ouă și prăjite. Pentru croque madame, componenta de ou este prăjită deasupra sandvișului.

20. Philly cheesesteak, Philadelphia, Statele Unite ale Americii

Delicios de simplu, cel mai îndrăgit sandviș din Orașul Iubirii Frățești este delicioas, fierbinte, umplut cu friptură, ardei și ceapă, adăugate după bunul plac.

21. Broodje haring, Olanda

Acest sandviș olandez clasic este doar pentru iubitorii serioși ai fructelor de mare. Servit rece, broodje haring include pâine crocantă în stil baghetă, umplută cu felii subțiri de hering răcit, cu ceapă tăiată cubulețe.

22. Falafel pita, Orientul Mijlociu

Falafel în pită este exact ceea ce sugerează numele său. Bilele crocante de falafel prăjite – făcute din năut înmuiat, măcinat amestecat cu ierburi sunt puse în pită alături de salată verde, roșii, sos tahini acidulat și alte adaosuri care ar putea include sos chili și hummus.

23. Choripán, Argentina

Cârnații stropiți cu muștar și sos chimichurri sunt sosurile din acest sandviș alcătuit de chorizo (cârnați) și tigaie (pâine).

24. Rulo de homar, New England, Statele Unite ale Americii

Oamenii din Noua Anglie țin mult la rulada lor umilă de homar, un răsfăț de vară de coastă plin cu bucăți mari de carne de homar aburită, care este de obicei amestecată cu suc de lămâie, maioneză, ierburi și ascunsă într-o rulada care seamănă cu o chiflă hot dog.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri