Napoli ar putea fi descris cu ușurință drept orașul pestriț al Italiei, un oraș pe care îl recunoști după multitudinea rufelor scoase la uscat sau, din nefericire, după munții de gunoaie de pe străzi. Însă, în ciuda „deficiențelor”, Napoli e un oraș cu personalitate, un oraș care atrage ca un magnet mii de turiști de prin toate părțile lumii.

Napoli este cel mai mare oraș din regiunea de sud a Italiei, numele său provenind din limba greacă, Neapole însemnând cetatea nouă, orașul fiind, de altfel, fostă colonie grecească. Napoli are o populație de circa 4 milioane de locuitori, centrul său istoric făcând parte din patrimoniul UNESCO încă din 1995.

La o primă vedere, Napoli ar putea părea respingător: prea aglomerat, prea colorat, pe alocuri, prea gălăgios și chiar prea murdar. Dacă vă gândeați că Bucureștiul este un oraș murdar, dați o fugă până în Napoli și vă veți schimba părerea.

Oraș portuar, Napoli e într-o continuă agitație, iar străduțele pietruite și înguste abia parcă mai respiră sub greutatea turismului de masă (pentru că Italia, în toată cuprinderea sa, este o țară foarte primitoare).

Însă, în ciuda aspectului neîngrijit, Napoli ascunde istorie, artă, muzică și multă mâncare bună.

Și ca să răspundem și curioșilor care se întreabă de ce Napoli și Italia, în general, sunt oglinda mormanelor de gunoi, soluția vine de la mafia locală. Napoli este un oraș care nu are o groapă de gunoi, prin urmare, administrația publică apelează la diferite firme de salubritate care transportă deșeurile în afara regiunii Campania. Din când în când, companiile de salubritate cresc prețurile atât de mult încât autoritățile nu mai pot plăti serviciile prestate, iar deșeurile se adună la întâmplare, prin diferite locuri.

De asemenea, să nu vă speriați de culorile echipei Napoli, care sunt peste tot, și să nu spuneți nimic rău la adresa fotbalistului Diego Maradona. Napoletanii au microbismul în sânge, iar simboluri ale echipei întâlniți la fiecare pas. Cu atât mai mult în acest an când Napoli a devenit, după mai bine de 30 de ani, campioana Italiei.

Muzică, mâncare și locuri de vizitat

Dar să trecem la lucruri mai importante și să vedem ce am vizitat în vacanța din Napoli.

Pe ritmul celebrelor tarantele locale, străduțele înguste sunt numai bune de luat la pas. Fiecare zid din oraș are povestea lui și conține o parte de istorie. Napoli, de fapt, regiunea Campania este recunoscută pentru faimoasa mozarella. Practic, orice vă veți lua de aici cu mozarella e un bilet câștigător la loto.

Tot la segmentul mâncare, că doar e nevoie de energie pentru a străbate orașul în lung și în lat, pizza napoletană este cea mai bună alegere pentru pachet. Numai nu cereți ketchup, pentru că s-ar putea să îi înfuriați pe napoletani. În plus, noua „modă” în materie de pizza este pizza frito, care seamănă cu un langos sau o gogoașă umplută. Costă în jur de 3 euro, în funcție de locul din care luați și vine în mai multe sortimente (cu roșii și mozarella, cu salam și mozarella etc).

Dacă vreți și ceva dulce, recomandăm desertul specific orașului Napoli, pe numele său Baba. Este ca o bucată de pandișpan, însiropată cu rom și, din nou, și aceasta poate veni în mai multe sortimente (cu fistic, cu vanilie etc).

Dacă aveți un buget mai generos pentru vacanță, puteți încerca și restaurantele cu istorie din Napoli, unde experiența nu se compară cu mâncatul pe stradă. Însă într-un astfel de restaurant, puteți cheltui circa 20 de euro doar pe o felie de pizza și pe un pahar cu apă. Gambrinus este unul dintre aceste exemple, fiind cel mai vechi restaurant din Napoli.

Încă un lucru de menționat în ceea ce privește Napoli este faptul că în aproximativ tot orașul se lucrează, fie se modernizează sau consolidează clădiri, fie sunt descoperite diferite situri arheologice. Practic, și aceasta mai contribuie la aglomerație.

Cât despre locurile vizitate, dăm startul cu Galeriile Umberto, care au patru intrări, fiecare intrare reprezântând un anotimp.

Practic, e o zonă acoperită, unde găsiți magazine de la diferite branduri, dar și spații în care puteți mânca sau bea o cafea.

Tot în Napoli, puteți vizita inclusiv teatrele, care permit vizite chiar și în timpul repetițiilor. Cu alte cuvinte, ați putea urmări o piesă gratuit.

Muzeul Național de Arheologie, unul dintre cele mai bogate în vestigii din lume, este un alt obiectiv turistic important din Napoli. Primele două etaje ale acestui muzeu sunt în mare parte dedicate regiunilor Pompei și Herculanum. Biletul de intrare costă în jur de 15 euro.

Un alt punct turistic important este Piazza del Plebiscito, cea mai mare piață din Napoli. În zonă puteți admira Palazzo Reale di Napoli (Palatul Regal) sau biserica San Francesco di Paolo, care a fost construită după exemplul Panteonului din Roma.

Bineînțeles, pentru un tur complet al orașului, puteți să optați pentru o plimbare cu autobuzele decapotabile, așa numitele Hop On - Hop Off. Un bilet pentru o zi poate costa 18 sau 20 de euro, în funcție de traseul ales.

Tot în Napoli puteți vizita, bineînțeles, centrul vechi, unde găsiți și branduri precum Zara, Bershka sau H&M. Ceea ce e important de reținut, dacă cumva intenționați să rezervați o vacanță pentru shopping, sunt perioadele de reduceri, mai exact:

  • 10 ianuarie - 10 februarie,
  • 10 iulie - 10 august.

Iar napoletanii aplică reduceri de până la 70%.

Reggia di Caserta (Palatul Regal din Caserta)

Deși nu este chiar în Napoli, noi am dat și o fugă până la Palatul Regal din Caserta și nu puteam să nu menționăm pe scurt despre această vizită.

Comparat cu palatul Versailles, Reggia di Caserta datează din secolul 18, fiind un adevărat simbol pentru arhitectura barocă. O construcție care impresionează prin dimensiuni și opulență, Reggia di Caserta este decorat cu marmură și ridicat cu coloane aduse din Pompei, după ce orașul a fost acoperit de cenușă, în urma erupției Vezuviului.

Pe lângă clădirea palatului în sine, la Caserta mai putem vizita și grădinile imense, al căror tur durează mai bine de o oră (în pas alergător).

În prezent, Reggia di Caserta este muzeu al Ministerului Culturii, parte a patrimoniului UNESCO. Complexul monumental Reggia di Caserta include Palatul Regal, Parcul Regal, Oaza WWF Bosco di San Silvestro și Apeductul Carolinei.

Practic, pentru o vizită completă la Caserta rezervați-vă o zi întreagă.

Intrarea la Reggia di Caserta costă 15 euro, iar accesul se face pe intervale orare (de exemplu, programare intrare grup 09:00 - 09:15).

Aceste obiective turistice pot fi vizitate prin programul Senior Holidays, al touroperatourului român Hello Holidays. De asemenea, programul permite și vizitarea altor zone din Italia, cum ar fi Pompei, Vezuviu sau Roma.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri