Noaptea Muzeelor este o inițiativă lansată de Comisia Europeană care își propune ca, o noapte pe an, să ofere oportunitatea cetățenilor să viziteze muzeele pe timpul nopții, atunci când operele de artă „se odihnesc”. Anul acesta Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 13 mai, în mai multe instituții culturale din București și din țară. wall-street.ro a alcăuit lista celor mai importante muzee pe care le poți vedea gratuit în București.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor 2023 un program care include vizitarea gratuită a expoziției permanente și deschiderea expoziției temporare „Peste mări și zări”. În speranța că vom avea parte de condiții meteorologice favorabile, cercetătorii Muzeului vă propun să descoperiți cine sunt micile viețuitoare cu care ne împărțim noaptea, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22:00 și 23:00.

Programul special al Nopții Muzeelor 2023 de la Antipa va începe sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 19:00 și se va termina duminică, 14 mai 2023 la ora 01.00. În cadrul acestui eveniment, accesul publicului va fi gratuit!

Când va avea loc: 13 - 14 mai, ora 19:00 - 01:00.

Ce expoziții poți vedea: „Peste mări și zări”, expoziție temporară în curtea muzeului.

Locația evenimentului: AICI.

Noaptea Muzeelor la MNAC

Muzeul Național de Artă Contemporană s-a alăturat celei de-a 19-a ediții a Nopții Muzeelor cu un program special de vizitare. Pe lângă expoziții, începând cu ora 14:30 muzeul va da startul la joc alături de Colectivul Super Serios care vă provoacă să luați parte la un Atelier realist, joc suprarealist. Veți realiza un desen colaborativ pornind de la povestea orașului în care trăim și veţi putea experimenta relația cu inteligența artificială în mediul vizual, pornind de la joc.

Când va avea loc: 13 mai, ora 12:00 - 22:00 (ultimul acces la ora 21:30);

Program special: concert jazz Iordache (saxofon, flaut).

Locația muzeului: AICI.

Noaptea muzeelor la Muzeul Național de Istorie al României

Cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, Muzeul Naţional de Istorie a României va fi deschis în intervalul orar 20:00 – 01.00 (cu ultima intrare la 00:00). Accesul vizitatorilor va fi gratuit și se va face prin curtea interioară din strada Poștei.

Programul de activități include muzică de fanfară, reconstituire istorică, precum și un moment artistic de coregrafie.

Când va avea loc: 13 mai, ora 20:00 - 01:00;

Program special: Muzica Militară a Jandarmeriei Române (pe treptele muzeului, Calea Victoriei), ateliere de artă și meșteșuguri antice;

Locația muzeului: AICI.

Sursă: Facebook MNIR

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Recentă

MARe prezintă publicului peste 150 de opere, expuse într-o clădire de 1200 mp desfășurată pe cinci niveluri, dotată cu toate spațiile, echipamentele, serviciile, programele și cadrele de specialitate cerute de exigențele muzeografice actuale. După Muzeul Simu, MARe este primul muzeu privat de artă care se deschide în România în ultimii 100 de ani, într-o clădire care îi este dedicată exclusiv, nu într-o construcție oarecare, convertită la sarcina de muzeu.

Când va avea loc: 13 mai, ora 19:00 – 24:00:

Program special: Expoziția ”Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000”.

Locația muzeului: AICI.

Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 18:00 și 23:00, să descoperiți și să redescoperiți Casa în care a locuit genialul pianist și compozitor Dinu Lipatti împreună cu familia sa și să vă bucurați de emoția muzicii, la Evenimentul „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti” – Ediția a V-a.

Evenimentul cultural propus și realizat în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România include vizitarea Casei Lipatti, Expoziții, Recital Extraordinar și o Proiecție de film despre viața și opera celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor.

Când va avea loc: 13 mai, ora 18:00 - 23:00;

Program special: recital și o proiecție de film;

Locația muzeului: AICI.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni invită publicul să participe sâmbătă, 13 mai 2023, la cea de-a XIX-a ediție a evenimentului cultural anual „Noaptea Muzeelor”, un program european de succes desfășurat la nivel internațional.

Începând cu ora 14.00, participanții vor putea vizita etajul I al Muzeului, unde se află saloanele regale ale Palatului Cotroceni. În Salonul Cerchez va putea fi vizitată și micro-expoziția documentară temporară „Centenarul Constituției României Mari (1923 – 2023)”.

Tot în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor va fi vernisată o expoziție inedită de desen și holografie VR, realizată de artista Ioana Pioaru – „Orașul, o dispariție”, ale cărei lucrări vor fi expuse pe holul Salonului Cerchez. Vor mai fi deschise pentru public și Spațiile Medievale ale muzeului, care găzduiesc Salonul Artelor Decorative 2023, o expoziție anuală organizată de Muzeul Național Cotroceni, curatoriată de Cosmin Năsui și Georgiana Cozma.

Când va avea loc: 13 mai 2023, ora 14:00 - 20:00;

Program special: expoziție de desen și holografie VR;

Locația muzeului: AICI.

Noaptea Muzeelor la Casa Madrigal

Casa Madrigal își deschide porțile de Noaptea Muzeelor 2023. Sâmbătă, 13 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul să treacă pragul Casei Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, București, în intervalul orar 18:00 – 24:00.

Casa Madrigal, vila de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduiește de această dată expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360”.

Pe 13 mai, între 18:00 și 24:00, accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfășura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane.

Când va avea loc: 13 mai, ora 18:00 - 24:00;

Program special: expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360”;

Locație muzeu: AICI.

Noaptea Muzeelor la Țiriac Collection

Țiriac Collection se alătură pentru al doilea an galeriilor care își deschid porțile vizitatorilor în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2023.

Inaugurată în luna noiembrie 2013, galeria Ţiriac Collection este prima colecţie personală ce reuneşte modele impresionante de vehicule şi motociclete, produse începând cu anul 1899. Vizitatorii regăsesc peste 30 de mărci auto şi moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson şi Indian Scout. Totodată, galeria Ţiriac Collection pune la dispoziţie publicului informaţii utile despre istoria mărcilor şi a modelelor auto expuse.

Când va avea loc: 13 mai, 17:00 - 22:00;

Locație expoziție: AICI.

Sursă foto: wall-street.ro

Noaptea Muzeelor la ARCUB

Centrul Cultural al Municipiului București pregătește două expoziții de Noaptea Muzeelor: Expozitia „Reflections” – Dana & Stephane Maitec și Expoziția ”Mircia Dumitrescu/Retrospectivă”.

ARCUB Gabroveni este ridicat pe ruinele fostului Han Gabroveni, un monument istoric din centrul Bucureştiului. Recent consolidat, restaurat şi extins, clădirea construită în secolul XIX a fost redată circuitului socio-cultural-turistic al Bucureştiului în 2014, când a devenit sediul ARCUB. Situat între străzile Lipscani și Gabroveni, centrul cultural ARCUB este dotat cu spaţii multifuncţionale destinate unei game largi de proiecte artistice, educative, corporate, new tech și business.

Când va avea loc: 13 mai, ora 18:00 - 02:00.

Program special: Expoziția Reflections și Retrospectivă;

Locație eveniment: AICI.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Theodor Aman

La Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti, nr. 8) se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului și va avea loc un recital de voce și chitară la ora 19.00, susținut de soprana Mihaela Andrei și Adrian Andrei la chitară.

Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România.

Când va avea loc: 13 mai, ora 18:00;

Program special: Recitalul Voyage en musique;

Locație muzeu: AICI.

Noaptea Muzeelor la Palatul Suțu

La Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) vor putea fi vizitate trei expoziții: „Timpul Orașului” (expoziția permanentă), expoziția tematică de artă „Lumea satului în pictura românească” și expoziția tematică de arheologie „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”.

Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă „Timpul Orașului” este o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut.

Când va avea loc: 13 mai, ora: 17:00 - 23:00;

Program special: expozițiile: „Timpul Orașului”, „Lumea satului în pictura românească” și „Civilizația sării:

Locație muzeu: AICI.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Începând cu ora 18.00, în grădina muzeului va avea loc un CONCERT DE JAZZ susținut de ANDREI PETRACHE TRIO, de asemenea cu intrare gratuită, pe parcursul căruia veți audia jazz modern cu influențe din jazz-ul contemporan nordic și culori balcanic-orientale.

Când va avea loc: 13 mai, 14:00 - 24:00;

Program special: Concert de Jazz.

Locație muzeu: AICI.

Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român, instituția va organiza expoziția celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român care, prin acest eveniment, evocă și omagiază personalitatea marcantă în cadrul culturii naționale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.

Când va avea loc: 13 mai, 18:00 - 22:00;

Program special: expozițiile: Alexandru Tzigara-Samurcaș, 1907 și Noi vrem pământ;

Locație muzeu: AICI.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri