In urma cu cateva luni, CNN prezenta probabil cel mai scump hotel construit vreodata - Emirates Palace. Realizarea sa a costat circa 3 miliarde de dolari, iar interiorul de 24 de hectare este aurit pana in temelii si luminat de 1000 de candelabre stralucitoare.
Ei bine, cu toate acestea, aspectele unice ale Emirates Palace sunt reprezentate de mai mult de 1500 de km de fibra optica si cabluri de televiziune, precum si de cumulul altor tehologii.

Hotelul, detinut de guvern si avand un etaj separat rezervat Altetelor Regale din Emirate, dispune de o retea wireless de nepatruns pe o suprafata de 100 de hectare. Aceasta functioneaza atat langa cele doua piscine, cat si pe plaja privata a hotelului.

Hotelul Emirates Palace este amplasat pe plaja din Abu-Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Cresterea veniturilor din petrol si boom-ul industriei imobiliare din acest regat al Orientului Mijlociu au antrenat puternice cresteri economice. Investitorii arabi nu si-au mai transferat castigurile in SUA - vazuta din ce in ce mai mult ca o tara anti-araba dupa 11 Sept 2001 asa ca au finantat si mai multe proiecte locale indraznete.

Emirates Palace, deschis partial pe 5 Februarie, insa va fi total functional de-abia la sfarsitul anului, este cel mai recent exemplu al unui astfel de proiect. Luxul fara limite al Emirates Plalace se datoreaza probabil faptului ca atrage in special conducatori de state, ademenind un val personalitati din familia regala a Golfului si alti invitati de prestigiu, precum cancelarul german Gerhard Schroeder.

Au stat la noi cativa regi si regine si printese, dezvaluie directorul de IT, Martin Coeshott, intervievat de CNN. Insa, si mai important decat acest lucru,... spune Coeshott, ...discursul legat de comert pe care l-a sustinut Schroeder in somptuosul teatru al hotelului luna trecuta a fost transmis simultan in fiecare camera a palatului si, prin Internet, in intreaga lume.

Lantul german Kempinski, care se ocupa de Emirates Palace, urmareste sa foloseasca infrastructura tehnologica pentru a atrage conferinte guvernamentale, in special pe cele care au nevoie de o retea de securitate foarte sigura. Acest atu a fost extrem de important in timpul Targului International de Arme din februarie 2005, cand oficialii Ministerelor Apararii din mai multe tari au dorit convorbiri telefonice sigure si codificate, pentru a incheia afaceri cu arme, a spus Coeshtt.

Reteaua hotelului dispune deja de un departament de securitate, ce in permanenta monitorizeaza cele 16 firewall-uri si sistemele de detectie ale intrusilor. Conducerea incearca sa obtina acreditarea folosita de sistemul bancar britanic, precizezeaza Coeshott. La cerere speciala, serverul si reteaua impreuna cu cei 3.5 terabiti de stocare ai retelei pot fi izolate complet de lumea exterioara, intocmai ca Intranetul Guvernului Statelor Unite, spune el.

Camerele pentru invitati au atatea dotari tehnice, incat cele 7 telecomenzi necesare au fost incorporate intr-un touch-screen portabil. Invitatii din cele 394 camere ale hotelului, unde pretul pe o noapte variaza de la 600 la 12.000 de dolari, primesc un calculator portabil care ii ajuta sa foloseasca televizorul, stereo si cele 30 de intrerupatoare din fiecare camera. Calculatorul portabil de 2.500 de dolari AMX, ce foloseste Linux, cu monitor color de 8 inchi, poate la fel de usor sa fie programat ca si ceas la o anumita ora, sau poate fi setat sa downloadeze un film, sa inregistreze un program sau sa cheme room-service-ul. Poti sa stai intins in pat si sa aranjezi totul intocmai cum iti doresti, spune Rumyanka Tzolova, Marketing Manager al grupului german. Nu trebuie sa te misti. Nu trebuie nici macar sa ridici telefonul.

Departamentul tehnologic al hotelului, format din 17 oameni, a realizat interfata - suficient de complexa incat clientii solicita de cele mai multe ori ajutorul majordomilor pentru a putea invata cum sa utilizeze mini-calculatoarele.

Hotelul este atat de mare, incat echipa de IT incearca sa-i ajute pe invitati sa evite o plimbare de jumatate de kilometru pana la piscina principala, amplasand acolo si in alte 12 locuri principale camere Web, astfel incat invitatii sa poata monitoriza multimea.

Apa reprezinta o alta problema. Hotelul foloseste 200.000 de galoane de apa pentru a uda 60 de hectare de trotuare cu palmieri luxurianti, gazoane cu iarba ca smaraldul si gradini frumoase, care altfel ar fi uscate de soarele Arabiei. Hotelul a instalat cisterne care au o capacitate de 6 milioane de galoni de apa, indeajuns pentru 30 de zile de irigare, in cazul in care centrala locala de desalinizare ar ceda.

Hotelul este insa o expresie vie a faptului ca prea multa tehnologie poate dauna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri