Casa de licitatii Sotheby\'s a inregistrat noi recorduri de pret in aceasta saptamana, in cadrul vanzarii anuale de opere de arta. Astfel, in ciuda crizei financiare, s-au gasit cumparatori care sa plateasca zeci de milioane de euro in schimbul unor lucrari consacrate, dupa cum ne informeaza Businessweek.
Unele dintre cele mai faimoase opere de arta ale secolului trecut au fost scoase la licitatie de catre Sotheby's, printre acestea numarandu-se "Dancer in Repose", a lui Edgar Degas si "Suprematist Composition" (din 1916), semnata de Kazimir Malevich.

Opera lui Degas s-a vandut in schimbul sumei de 29 milioane euro si reprezinta un nou record pentru artist, dupa ce, in 1999, acelasi tablou a fost vandut pentru 22 milioane euro.

De asemenea, "Suprematist Composition" a fost achizitionata in schimbul sumei de 47 milioane euro, un nou record in ceea ce priveste atat operele lui Malevich, cat si operele de arta semnate de artisti rusi, vandute vreodata in cadrul unei licitatii.

Recordul anterior al lui Malevich a fost inregistrat in 2000, cand opera sa "Suprematist Composition" (din 1919 - 1920) a fost vanduta pentru 13 milioane euro. Totodata, recordul unui artist rus era detinut de Wassily Kandinsky, a carui opera, "Fugue”, a fost vanduta la pretul de 16,22 milioane euro.

In cadrul aceleiasi licitatii s-a obtinut, de asemenea, un nou record pentru o opera de arta semnata de un artist norvegian, vanduta vreodata la licitatie. Astfel, "Vampire", semnat de Edvard Munch, a fost vandut pentru 30 milioane dolari, surclasand un alt tablou al sau, "Girls on a Bridge", vandut anul trecut in schimbul sumei de 24 milioane euro.

Printre cei care scot la licitatie opere ale propriilor colectii in mod frecvent se numara si Kathy Fuld, sotia lui Richard Fuld Jr., fostul CEO al Lehman Brothers, cel care a fost invinovatit pentru impactul negativ pe care comania condusa de el l-a avut in adancirea crizei financiare.

Piata obiectelor de arta a cunoscut o scadere in ultimele luni, o data cu diminuare puterii de cumparare a magnatilor din Rusia, Europa de Est si Orientul Mijlociu, pe fondul crizei financiare mondiale. Acestia au contribuit la cresterea fara precedent a preturilor la obiecte de arta in ultimii ani.

Preturile in scadere la licitatia organizata luna trecuta in Londra sugerau faptul ca dezechilibrul financiar punea sfarsit boom-ului de pe piata obiectelor de arta. Operele de arta la Christie's sau Sotheby's erau vandute la o treime din pretul prognozat, iar unele dintre ele ramaneau chiar nevandute.

“Acesta este motivul pentru care licitatia din aceasta saptamana de la New York este considerata ca fiind o dovada a schimbarii si a cresterii preturilor fata de cele inregistrate in lunile de vara”, declara Ian Peck, CEO Art Capital Group.

La licitatia organizata in aceasta saptamana de catre Sotheby's, a fost retras de la vanzare tabloul "Arlequin", al lui Pablo Picasso, una dintre piesele-vedeta ale casei de licitatii, fara ca oficialii sa comunice motivele acestei actiuni.

“Aceasta decizie este un semn a faptului ca oficialii casei de licitatie au vrut sa evite riscul la care ar fi fost supusi in cazul in care preturile urmau trendul descendent din ultimele luni”, adauga Peck.

De asemenea, Ian Peck este de parere ca cea mai periculoasa situatie care ar putea sa apara la urmatoarele licitatii ar fi ca oamenii sa-si piarda increderea in profitabilitatea investitiilor in arta sau in rapiditatea cu care acestea se pot transforma in lichiditati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri