5th Avenue a pastrat in 2008 titlul de cea mai scumpa artera de comert, potrivit unui studiu al cabinetului Cushman and Wakefield, publicat miercuri cu ocazia salonului international de distributie comerciala, MAPIC.

Chiria pe metrul patrat pe an pentru magazinele de aici ajunge la 12.612 euro, cu 5% mai mult decat cu un an inainte. De asemenea, chiria pe Champs Elysées a crescut simtitor, iar in Causeway Bay din Hong Kong a explodat pur si simplu, ajungand la 12.161 euro si urmand indeaproape 5th Avenue.

New Bond Street din Londra a fost retrogradata pe locul sase, fiind inlocuita pe locul patru de Via Montenapoleone din Milano, unde chiriile sunt in medie de 6.700 de euro. Locul cinci este ocupat de Grafton Street din Dublin (5.621 de euro).

Studiul arata ca, in ultimele 12 luni, chiriile au crescut pe fiecare din cele 236 artere comerciale luate in calcul, din 48 de tari. "Bulevardele celebre sunt foarte atractive gratie prezentei marcilor internationale, ceea ce atrage si alte marci, iar strazile devin si mai cautate", este de parere Christian Dubois, responsabil al sectorului de distributie Cushman and Wakefield, in Franta. "Pe astfel de bulevarde chiriile nu au cum sa scada", a subliniat el.

Pe strazile frecvenatate de milioane de turisti, dar si de consumatorii locali, cifra afacerilor creste. Iar cand lucrurile nu se intampla asa, firmele inchid ochii. "Ele folosesc aceste locuri ca pe o imagine de prestigiu a marcii", explica el.

Citeste si:

Atunci cand anumite brand-uri cedeaza dupa cativa ani, ca de exemplu Planet Hollywood de pe Champs Elysées, la inceputul lui 2008, locul este ocupat rapid. Astfel, printre urmatoarele firme care vor investi in "cel mai frumos bulevard al lumii" figureaza Dolce & Gabanna.

De asemenea, aceste bulevarde cu preturi prohibitive sufera de o uniformizare: consumatorii gasesc aceleasi firme - Benetton, Zara, Swarowski, Guerlain, Swatch sau Mc Donald's - in Grafton sau pe Rambla, in Barcelona.

"Firmele sunt mult mai selective in privinta tarilor. Ele se instaleaza mai mult pe marile artere comerciale si in centrele comerciale din centrul orasului", explica Chris Igwe, directorul departamentului de comert la CBRE. In schimb, "centrele comerciale de la periferia marilor orase vor suferi din cauza crizei", mai ales in Occident, unde numarul magazinelor a atins deja nivele-record in unele state, a adaugat el.

In economiile emergente chiriile urca de asemenea. Exemple in acest sens sunt bulevardul Tverskaia din Moscova sau bulevardul Vitosa din Sofia. Concurenta acerba dintre firme pentru a obtine locul ideal, inainte de a se extinde in capitala si in regiune, face preturile sa creasca.