Anul 2009 se anunta dificil pentru piata de real-estate, iar detinatorii celor mai scumpe resedinte din lume incep deja sa simta direct efectele crizei financiare mondiale, dupa cum ne informeaza Herald Tribune.
Vanzarile proprietatilor de pe Riviera arata ca cei mai bogati oameni din lume continua sa fie interesati de achizitionarea unor proprietati extrem de valoroase, iar acest comportament de consum, corelat cu o componenta puternic emotionala, influenteaza decizia de cumparare.

Aceasta categorie de consumatori este atrasa de unicitatea unei case, de valoarea de opera de arta a acesteia sau, pur si simplu, doresc sa tina pasul cu ceilalti miliardari ai lumii in ceea ce priveste posesiile din categoria de lux.

“Atat timp cat cererea in domeniu exista, iar cumparatorii sunt interesati de oferta de pe piata, pretul nu mai este atat de important”, declara Emile Garcin, broker la David Stanley.

Este dificil ca o resedinta in valoare de 70 milioane euro, situata pe Riviera Franceza, in St. Jean Cap Ferrat, cu unsprezece dormitoare, fiecare cu vedere catre superbele peisaje din imprejurimi, sa nu apeleze si la partea emotionala a unui cumparator.

Cu toate acestea, in anumite zone ale lumii, acest tip de cumparaturi inregistreza o stagnare, intrucat chiar si cei mai bogati oameni din lume isi anuleaza achizitiile din cauza unei posibile evolutii negative a pietei de real estate.

In Brazilia, de exemplu, brokerii din Rio de Janeiro si Sao Paolo observa un interes mai scazut din partea investitorilor straini, concomitent cu o crestere a numarului de cumparatori din tara.

“Economia Braziliei trece prin cea mai buna perioada a sa. Cu toate acestea, si aici se vad efectele negative ale crizei financiare mondiale”, declara Patricia Judice de Araujo Esteves de la Judice & Araujo, Rio de Janeiro. “O data cu scaderea numarului de cumparatori straini, jucatorii din piata se bazeaza tot mai mult pe cumparatorii locali care, desi continua sa-si cumpere locuinte de lux, nu mai sunt atat de dispusi sa-si achizitioneze si a doua locuinta”.

In New York, specialistii in imobiliare observa o reticenta a cumparatorilor pentru a face investitii serioase. Dolly Lenz, broker la Prudential Douglas Ellim, considera ca achizitiile europenilor in acest domeniu au scazut in special din cauza faptului ca diferenta cursului valutar dintre euro sau lira sterlina si dolar este in acest moment cea mai mica din ultimii doi ani.

Un exemplu in acest caz este cea mai scumpa casa din Marea Britanie, care acum un an valora 70 milioane lire sterline, ceea ce insemna 138 milioane dolari, iar la cursul valutar actual, doar 110 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri