Pentru prima oara in 37 de ani, festivalul de vara prin care new yorkezii celebreaza jazzul nu va avea loc, deoarece compania care organizeaza concertele se confrunta cu o drastica criza financiara. Acum doi ani, impresarul George Wein a vandut compania Festival Productions grupului condus de Chris Shields, acum falimentar. Anul trecut, 17 festivaluri au fost organizate in intreaga lume, insa, pentru anul in curs, Shields nu a anuntat niciun eveniment muzical, dupa ce a pierdut drepturile de organizare a Newport jazz and folk festivals din Rhode Island, din cauza datoriilor.

Disparitia festivalului din New York prejudiciaza multi muzicieni, care se vad lipsiti de concerte pe perioada verii si, mai grav, transmite un semnal negativ despre sanatatea muzicii.

"Pierderea festivalului major de jazz spune lumii ca, poate, muzica nu mai este marketabila", spune Joel Chriss, impresar care a lucrat cu Randy Brecker si Freddy Cole. New York-ul ramane cu concertele din iunie, din cadrul avangardistului Vision Festival XIV, dar acestea nu pot inlocui grandoarea Festivalului de Jazz.

In 1954, cand George Wein a organizat primul Festival de Jazz Newport, 11.000 de oameni au venit sa-i asculte pe Bille Holiday, Dizzy Gillespie si Ella Fitzgerald. Newport Jazz Festival s-a mutat in New York in 1972, iar din 1981 a devenit un eveniment cu doua locuri de desfasurare, Newport si New York.

Prima editie desfasurata in New York a inclus concerte sustinute de Dizzy Gillespie, Duke Ellington, Dave Brubeck, Ray Charles si Roberta Flack.


Sursa: 9am