Lehman va scoate la licitatie 650 de opere de arta, evaluate la suma de un million de dolari. Printre acestea se numara tablouri apartinand pictorilor moderni si contemporani, desene si fotografii, dar si o serie restransa de obiecte de arta provenite din Europa care decorau sediile Lehman din New York, Boston si Delaware.

Licitatiile vor incepe in aceasta toamna si vor avea loc in zilele de 1 noiembrie, 6 decembrie si 12 februarie 2010.

Printre obiectele expuse in noiembrie se numara o colectie din 2007 in albastru si negru a artistului venezuelean Arturo Herrera, estimata la valoarea de aproximativ 10.000 de euro si o fotografie semnata de Louise Bourgeois, estimata la valoarea de 1.000 euro.

De asemenea, cei de la Lehman se asteapta ca celebra fotografie semnata de Roy Lichtenstein , care infatiseaza Statuia Libertatii, sa contribuie cu aproximativ 21.000 de euro la veniturile atrase in cadrul licitatiei din noiembrie.

Aceasta initiativa vine pe fondul unei perioada dificile pentru piata operelor de arta, in contextul in care Christie’s International a anuntat recent ca vanzarile sale la nivel mondial au scazut cu 35 de procente in primele sase luni ale anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

“Momentul nu pare a fi unul potrivit pentru organizarea unei licitatii cu obiecte de arta. Nu cred ca vor obtine preturi bune pentru cea mai mare parte dintre obiectele propuse”, declara Meredith Palmer, comerciant privat din New York.

Acest context poate fi insa unul favorabil pentru cumparatori, acestia achizitionand obiecte valoroase la preturi mult mai mici decat in perioadele nemarcate de criza economica.

“Cumparatorii pot privi aceasta vanzare drept o oportunitate . Nu cred ca asocierea cu numele Lehman este una negativa dar, in acelasi timp, nu consider ca numele va avea un impact major asupra vanzarii si a preturilor obtinute”, adauga Palmer.