Scoatem din buzunar minimum 400 euro pentru a ne dota autoturismul cu sisteme de alarma si audio performante.Romanii s-au contaminat de febra accesorizarii
Aproape fiecare inovatie tehnologica ne taie respiratia in momentul lansarii, pentru ca, in cativa ani, sa devina din moft necesitate. Telefoanele mobile au evoluat din obiecte de lux in produse indispensabile. In mod similar, geamurile electrice erau odata culmea luxului la bordul masinii... Se simte ca am devenit tot mai avizi de accesorizare.

Fie ca am cumparat o masina noua sau second hand, gadgeturile ne scot din buzunar circa 400 de euro, bani cheltuiti in principal pe sisteme de alarma si sisteme audio mai performante decat cele din dotarea masinii. Majoritatea accesoriilor sunt achizitionate after market (altele decat cele oferite de producator) si ofera o functionalitate, o flexibilitate si o comoditate pe care tehnologiile de fabrica nu le egaleaza.

Cele ce urmeaza pot da unei masini absolut obisnuite puteri noi si, uneori, intimidante, fiind deja prezente sau in curs de intrare pe piata din Romania. N-am luat in calcul sistemele audio si multimedia, disponibile intr-o varietate mare de modele si preturi.

Sa aruncam o privire asupra listei de optionale sau accesorii aftermarket din masinile care circula pe soselele Romaniei, ca sa ne facem o idee despre facilitatile care vor fi privite fara surprindere sau frustrare in maximum 10 ani. Conexiuni telefonice bluetooth, sisteme de navigatie, senzori radar si laser care monitorizeaza perimetrul si ajuta la parcare, dar si multe altele, cu utilitate sau simple capricii.

Sisteme de navigatie

Spre incantarea soferilor care iubesc tehnologia GPS, epoca in care ceream indicatii trecatorilor e aproape de sfarsit. In circa doua luni, va fi disponibil pe piata primul sistem de navigatie complet, care cuprinde harta Romaniei, propune trasee optime si ofera informatii utilitare - Tom Tom Go (www.tomtom.com), adus de ADV Auto Power & Technology. Pretul produsului variaza intre 650 si 1.000 de euro plus un abonament anual. Extrem de simplu de utilizat - interfata cu touch-screen, hard drive intern de 2,5 Gb, baterie interna reincarcabila si bluetooth care permite folosirea telefonului hands-free si downloadarea informatiilor despre trafic si vreme in timp real, folosind serviciul de asistenta TomTom Plus. In acest moment, Garmin si GPS Romania ofera doua produse apropiate de ceea ce numim sistem de navigatie, respectiv o pozitionare pe harta, fara rutare. Cu alte cuvinte, iti spun unde te afli, dar nu si cum sa ajungi dintr-un loc in altul.

Cu legislatia rutiera care interzice folosirea telefoanelor mobile la volan, avantajele car kit-urilor nu tin doar de confort. Avand un receptor GPS incorporat, car kit-ul CK3300 Parrot se conecteaza wireless la toate terminalele cu sistem de operare Microsoft Windows Mobile (Smartphone) sau PDA. Car kit-ul se instaleaza oriunde pe bord, pentru un unghi cu vizibilitate maxima. Acceseaza integral informatia din agenda telefonului mobil si o afiseaza pe un ecran LCD, indicand, de pilda, numarul de telefon care va apeleaza, agenda, ultimul numar apelat etc. Soferul poate vorbi utilizand dotarea hands-free, fara grija ca zgomotele de fond vor altera calitatea conversatiei - la apelarea din exterior, sistemul audio se opreste, ca sa permita o conversatie in conditii optime. Legaturile telefonice bluetooth se raspandesc rapid pe piata de masini noi (tehnologia e disponibila pe Toyota Prius si pe toate modelele BMW).

Jonglerii cu viteza

Pe modelul "ce e la limita legii e mai incitant", romanii au dat navala sa-si instaleze dispozitive de eschivare... fata de radar. Ca se cumpara si sunt utile o demonstreaza vanzarile lunii august, inregistrate de Falcon Romania, respectiv peste doua miliarde lei vechi. Va recomandam Whistler Pro 3450, proiectat pentru montare ascunsa, care detecteaza toate radarele tip laser si e sensibil la orice lungime de unda. Modulul de comanda din interiorul masinii poate fi instalat oriunde si in orice pozitie, pentru ca dispune de un display digital care afiseaza textul alfa numeric orizontal, vertical sau inversat cu 180 grade. Atentie! Comercializarea e legala, dar detinerea pe autoturism nu e deloc incurajata de cei care fac ordine in trafic. Dupa cateva pahare de Martini, s-ar putea sa nu fiti in forma optima pentru a va aseza la volan. Daca dilema nu va da pace, cel mai bine e sa va puteti testa singuri, nu-i asa? Asadar, vorbim de dispozitivele de detectare a alcoolemiei, in care senzorii transmit informatii unitatii electronice de control a masinii, care imobilizeaza motorul daca mostra de aer expirat contine alcool peste nivelul permis. Producatorul Saab lucreaza la conceptul Alcokey, care va include senzorul in cheie, spre deosebire de Mercedes, care incearca pozitionarea lui in habitaclu, in zona volanului. Alcokey se afla, pe moment, in curs de testare si va fi disponibil prin intermediul dealerilor Saab.

Mai sigur si mai comod

Interesant, dar nu surprinzator, 60% din cumparatorii de senzori de parcare sunt femei, dupa cum declara reprezentantul Baolong Romania. Soferii foarte prudenti aleg un sistem de parcare cu patru senzori si afisaj in oglinda retrovizoare. Singurele sisteme care asigura o parcare lipsita de griji sunt cele cu peste trei senzori, altfel acoperirea spatelui autoturismului nu e totala. Usor de montat, nu necesita inlocuirea oglinzii retrovizoare si au o limita minima a distantei de detectare de 30 cm. O serie de produse aftermarket sunt in mod special atractive pentru cei care pun comoditatea si confortul la loc de cinste. Daca aveti dureri din cauza pozitiei la volan, veti aprecia perna lombara universala produsa de germanii de la KAMEI, principal furnizor de accesorii auto pentru Wolkswagen, Mercedes, Audi si Opel. Chiar daca va simtiti bine, preventia nu strica. Nu degeaba toti producatorii de autovehicule au introdus pe ultimele modele scaune cu reglaj lombar. Cred ca imi veti da dreptate... Inainte de orice sezon cu ploaie, ninsoare si temperaturi reci, e binevenit un sistem de incalzire in scaune sau macar un dispozitiv cu senzori de ploaie, care cotroleaza stergatoarele. Hotarati singuri in ce masura sunt capricii...

Cat ne costa accesoriile?

- Sistem de navigatie Tom Tom Go. Pret estimat: 2.157 - 3.600 RON + TVA. Prin ADV Auto Power & Technology
- CK3300 Parrot cu GPS. Pret: 1.150 RON + TVA. Prin ADV Auto Power & Technology
- Efficiency Manager, cel mai performant serviciu de gestionare a flotelor de vehicule. Pret: abonament anual + 1.470 euro + TVA/vehicul. Prin Sateltrack
- Detector de radar modular PRO 3450 Whistler. Pret: 622 RON + TVA. Prin Falcon
- Senzor de parcare Car Reverse D-J4. Pret: 249 RON. Prin www.comenzi.ro
- Sistem WAECO de incalzire in scaune. Pret: 197 RON. Prin ADV Auto Power & Technology
- Sistem WAECO de incalzire in scaune. Pret: 197 RON. Prin ADV Auto Power & Technology
- Senzori presiune pneuri WAECO. Pret: 1.385 RON + TVA. Prin ADV Auto Power & Technology
- Perna lombara. Pret: 179 RON. Prin www.comenzi.ro
- DVD cu monitor inclus. Pret: 1.700 RON. Prin ADV Auto Power & Technology
- Adaptor 12 V-220V. Pret: 175 RON + TVA. Prin ADV Auto Power & Technology



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri