Pe langa numele sonore ale picturii romanesti, o serie de artisti mai putin cunoscuti publicului larg s-au facut remarcati inca din timpul vietii prin operele lor de arta care au toate sansele pentru a deveni valori peste timp.

Tablorile unor pictori precum Lucian Grigorescu, Vasile Popescu sau Samuel Mutzner sunt impreuna caracterizate de faptul ca ele rareori s-au gasit in randul tablourilor scoase la licitatie, cele mai multe dintre ele regasindu-se cu preponderenta in salile muzeelor de arta.

Evaluat la un pret intre 33.000 si 45.000 de euro, tabloul “Ulita dobrogeana” (foto), semnat de Lucian Grigorescu, este, probabil, cea mai ampla, ca dimensiune, pictura a autorului: 62 x 71 cm.

Pictura lui Lucian Grigorescu este o raritate nu numai prin dimensiunile ei impresionante - cu care domina oricare pictura rivala din colectia muzeului de arta din Medgidia, cat si prin faza de creatie pe care o ilustreaza: cea a primei maturitati stilistice a lui Lucian Grigorescu.

De asemenea, picturile lui Vasile Popescu sunt rarisime in piata de arta - in ultimii 10 ani au fost puse in vanzare in casele de licitatie din tara nu mai mult de 4 picturi, fiecare noua adjudecare a unei picturi marcand un nou record de pret pentru autor. Colectionarii considera ca este intr-atat de rar in piata deoarece paraseste extrem de greu colectiile.

Citeste si:

In plus, la licitatie se va vinde tabloul “Terasa Palatului Regal din Balcic”, evaluat intre 25.000 si 35.000 de euro.

Impresionistul roman care a studiat in Franta, cu Claude Monet, Samuel Mutzner, pictorul calator (a strabatut toate cele 4 continente) a realizat cele mai rare si mai apreciate picturi ale sale in lumea araba - Maroc si Algeria - si in Japonia.

“Scena algeriana”, pictura in licitatia de orientalism de sambata, 17 iulie, este, dincolo de raritatea ei extrema, o adevarata capodopera, lucru de care se convinge oricine are ocazia de a o studia de aproape.