Vin Diesel si Ben Affleck si-au dat mana pentru a realiza, in 2000, Boiler Room. Un film de exceptie care ne face deja sa consideram mult mai celebrul Wall Street (avandu-i in rolurile principale pe Michael Douglas si Charlie Sheen) drept un clasic al genului.
In cea de-a doua parte a filmului Boiler Room, Seth Davis (Giovanni Ribisi), un tanar broker aflat in training la o firma infiintata peste noapte - J. T. Marlin isi viziteaza un coleg pentru o seara cu pizza si bere. Casa, enorma, construita intr-un stil modern, situata undeva in Long Island, e complet nemobilata. Cu exceptia unui aparat de bronzat, a unei canapele de piele si un televizor cu diagonala mare, in jurul caruia sunt adunati cativa brokeri, toti barbati, albi, in jur de 25 de ani, care urmaresc o caseta cu Wall Street - si e clar ca e un film vazut de nenumarate ori, din moment ce toti stiu replicile pe dinafara.

Boiler Room, scris si regizat de catre tanarul in varsta de numai 29 de ani Ben Younger, este in acelasi timp un omagiu dar si o critica adusa fabulei lui Oliver Stone. Puii de rechin de la J. T. Marlin se amuza facand karaoke alaturi de Gordon Gekko si rad de grandomania sa. In comparatie cu ei insa, reptila interpretata de Michael Douglas e un mare intelectual si un umanist devotat. Motto-ul sau lacomia e buna este o idee sententioasa, absurda chiar in lumea imorala a Boiler Room, unde lacomia e o simpla axioma, o stare de fapt. Cand Gekko urla : Posed !, se refera la parti mari si consistente ale lumii: firme, fabrici, vietile a mii de muncitori. Dar Jim Young (Ben Affleck) omul de baza al J. T. Marlin - prefera sa se laude cu Ferrari-ul, vila si aparatura sa, toate agonisite la numai 27 de ani.

Ca si Gekko, Jim si colegii lui reprezinta seducatoarea forta a capitalismului. Cei de la J. T. Marlin isi fac businessul numai la telefon. Ei fac milioane de dolari tragand tepe, propunandu-le celor de la celalalt capat al liniei niste tranzactii senzationale si niste profituri formidabile. La inceputul filmului, Seth convinge instantaneu milionarii de peste noapte ai Microsoft-ului si castigatorii la loterie sa investeasca in companii aparent de succes, si il citeaza pe Notorious B.I.G., avatarul sau din lumea hip-hop-ului. Seth, care a abandonat colegiul si care conduce un casino ilegal in apartamentul sau din Queens, stie toate detaliile despre ultimul tip de Ferrari, cu toate ca el conduce inca Volvo-ul mamei sale.

Ca si Wall Street, Boiler Room prezinta povestea succesului, declinului si in cele din urma a redresarii unui tanar ambitios. Ca si Bud Fox, interpretat de Charlie Sheen, Seth poarta o grea povara pe care o aduce in munca sa - o relatie problematica cu un tata care cere mult si nu e niciodata de acord cu nimic.

J. T. Marlin este un nume impresionant, nobil, al unei companii care insa nu are nici o legatura cu Wall Street. Situata in Long Island, in firma nu sunt oameni cu MBA, ci pusti ce provin din clasa de mijloc. Ei urmaresc filme ca Goodfellas si Wall Street si asculta muzica rap. Boiler Room arata cum stilul si atitudinea mai multor generatii de staruri de hip-hop, de la Slick Rick la Puff Daddy, au influentat cultura tinerilor albi. Stilul de a filma al lui Younger, rapid si fluid, se imbina perfect cu coloana sonora a filmului un mix senzational de curente.

Poate cea mai buna interpretare din film este cea a lui Giovanni Ribisi. Nicky Katt, care a jucat rolul unui infricosator ucigas platit in The Limey, e aproape de nerecunoscut in rolul lui Greg, un broker plin de fumuri, sarcastic, care se crede mentorul lui Seth. Interpretarea lui este completata de aparitia lui Vin Diesel poate cel mai sexi barbat urat din filme de la Anthony Quinn incoace si de Scott Caan (fiul lui James), care joaca un Sonny Corleone cu licenta de broker. Nia Long aduce inteligenta si rabdare rolului secundar de receptionera a lui Marlin si partenera a lui Seth - o negresa inconjurata de albi care incearca sa se comporte ca baietii de cartier.

Boiler Room reflecta sensibilitatea unei generatii si criza prin care trece aceasta. Ben Younger prezinta o lume condusa de o banda de copii nelegiuti, lipsiti de suflet, intocmai ca insula copiilor pierduti in Peter Pan. Mai presus de toate insa, Boiler Room are darul de a te aduce mai aproape de viata de pe Wall-Street si de o mentalitate de invingator, care nu trebuie insa sa calce peste cadavre pentru a reusi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri