Centrele Europene ale Consumatorilor din Uniunea Europeana ( ECC-Net ) au facut o evaluare comparativa la nivelul Uniunii Europene, numita "Schi Resort-urile din Europa 2010/2011”, cu scopul de a oferi consumatorilor europeni un instrument practic de alegere a unei statiuni de schi, in functie de preferinte si preturi, oriunde in Uniunea Europeana.
La realizarea acestui studiu au participat 20 de state membre UE, iar beneficiarii sunt cu precadere familiile ( cu mai mult de un copil ) care pot economisi multi bani, informandu-se in prealabil cu privire la preturile practicate, oferte speciale si/sau reducerile pentru familii.

Selectia statiunilor de schi care au participat la acest sondaj a fost realizata de catre Centrul European din tara respectiva. Fiecare ECC a realizat o selectie a schi resort-urilor din tara sa, pe care le-a si contactat in vederea completarii unui chestionar. In aceasta ancheta sunt prezente doar acele statiuni de schi care au raspuns la chestionar online.

Schiul - un hobby costisitor

Studiul arata ca, in comparatie cu alte activitati sportive, schiul este unul dintre cele mai scumpe sporturi de agrement atat pentru practicantii lui cat si pentru statiunile de schi.

Principalele constatari

Au fost evaluate 197 de statiuni de schi din 20 de state europene. In scopul de a avea date comparabile statiunile de schi au fost structurate, in functie de lungimea lor, in 5 categorii diferite:

• 1 - 10 km
• 11 - 25 km
• 26 - 50 km
• 51 - 100 km
• peste 100 km

• Diferente uriase de pret

Costul unui bilet pentru un adult pe o perioada de 6 zile variaza intre 40 euro in Republica Ceha (Sport areál Klíny) si Lituania (Vilkaviškio rajono slidinink? klubas) si 272 Euro intr-o statiune de schi din Elvetia (St. Moritz). Pretul este de peste sapte ori mai mare comparativ cu cele mai ieftine statiuni din acest raport.

• Valoarea banilor in Republica Ceha

Statiunile de schi care ofera un raport calitate/pret foarte bun se pot gasi in Republica Ceha. Exista statiuni unde tariful pentru un bilet valabil 6 zile este intre 40 si 75 Euro. Serviciul „Pachet Family” este disponibil pentru cel putin 136 de euro. Ascultati
Cititi fonetic

Un caz aparte este statiunea din Allenheads (Marea Britanie). La acest resort au acces la partii, doar membrii care au platit o taxa anuala (37 Euro pentru un adult, 73 euro/familie).

Cele mai scumpe statiuni de schi: Elvetia
Cele mai scumpe schi resort-uri se afla in Elvetia. Cea mai scumpa statiune este Saas Fee , urmata de Sierra Nevada ( Spania )si Kronplatz (Italia).

Cele mai ieftine statiuni pentru schi


Este important de spus - ca si regula generala - faptul ca cele mai ieftine statiuni de schi sunt cele de dimensiuni mici; cele mai ieftine statiuni ofera numai o partie de 1 km, iar cele mai scumpe ofera o partie de 10 kilometri Dar daca iei in considerare dimensiunea unei statiuni in functie de marimea partiei, exista diferente uriase.

Cea mai mica statiune care se incadreaza in categorie (1-10 km) se afla in Cehia iar cea mai ieftina este in Lituania ( aproximativ 140 E/ 6 zile).

In general nu exista diferente mari de pret intre statiuni. Exista statiuni de dimensiuni mici in Alpi - Europa Centrala care practica preturi similare cu statiunile din Nord - Est-ul Europei. Pretul mic se datoreaza slabei puteri de cumparare din zona respectiva.

Puteti accesa aici un tabel comparativ privind preturile din Schi Resorturi din Europa.

Diverse Reduceri

Exista si statiuni de schi care ofera reduceri, in functie de numarul de persoane, de numarul de zile de sedere etc.
Reduceri sunt oferite, de obicei familiilor sau acelor persoane care detin un asa numit „ guest-card” al resort-ului. In plus, copiii mici insotiti de un adult pot utiliza gratuit echipamentele pe cablu.

Sfaturi oferite de ECC Romania

• Alegeti, in functie de necesitati, resort-ul de schi potrivit: daca nu stiti sa schiati si vreti sa invatati nu aveti nevoie de un "Mega-ski-resort" ci de un resort de dimensiuni mici cu parti potrivite pentru dumneavoastra;
• Aflati din timp: Nu va grabiti cand va planificati vacanta. Acest studiu ofera doar o imagine de ansamblu a ofertelor de pret. Pentru a fi la curent cu informatiile legate de ofertele de schi va recomandam sa verificati site-urile oficiale a statiunilor de schi.
• Intrebati de reduceri: Intrebati din timp, atunci cand faceti rezervarea camerelor, daca pentru a beneficia de reduceri aveti nevoie de vreun act (de exemplu, carnet de student, card de membru, etc.)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri