Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, este invitatul rubricii Live Wall Street de saptamana aceasta. Costea conduce din 2004 prima banca romaneasca specializata in instrumente de economisire si creditare pentru constructia sau cumpararea de locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Bancherul crede ca desi mentalitatea romanilor este orientata mai degraba catre consum decat spre economisire, cifrele bancii arata ca acest comportament se schimba de la luna la luna. De ce crede asta Ionut Costea? “Pentru ca in ultima vreme am observat o imbunatatire evidenta a economiilor pe care clientii nostri incep sa le faca in contul contractelor de economisire - creditare incheiate cu noi”, raspunde seful RBL unui cititor Wall-Street.

E. Moldovan: Produsul Bancii Reiffeisen pentru Locuinta este extraordinar, dar foarte greu poti convinge romanii sa economiseasca bani pentru a beneficia de locuinta noua sau imbunatatirea conditiilor de locuit, De asemenea, este foarte greoaie si de lunga durata creditarea (din momentul indeplinirii a tutror conditiilor, ma refer si lacreditul intermediar). Care sunt sansele rezolvarii acestei probleme

Ionut Costea: Este adevarat ca mentalitatea romanilor este orientata mai degraba catre consum decat spre economisire, dar cifrele noastre arata ca acest comportament se schimba de la luna la luna. De ce spunem asta? Pentru ca in ultima vreme am observat o imbunatatire evidenta a economiilor pe care clientii nostri incep sa le faca in contul contractelor de economisire-creditare incheiate cu noi. Probabil ca nu mai este mult si romanii vor trece pe primul loc in lista prioritatilor lor imbunatatirea conditiilor de locuit: si asta nu au cum sa o faca decat in mare parte economisind special pentru acest lucru o perioada de timp dupa care vor apela la finantari. Nu vom inventa noi roata. Cifrele arata ca , de exemplu, in Romania aproape 80% din credite sunt in acest moment folosite pentru consum, in timp ce doar 20% pentru imbunatatirea conditiilor locative. Ori, in UE si in special in tarile fost pana de curand in perioade de tranzitie, lucrurile stau exact invers. Cu alte cuvinte potential exista .

Referitor la durata acordarii unui credit, putem spune ca , in cazul nostru, atunci cond dosarul este complet creditul se aproba si in trei zile. Lucram permanent la diminuarea documentatiei, la simplificarea acesteia, dar totul trebuie sa fie cu respectarea conditiilor minime de prudentialitate impuse de Banca Nationala.

Diana Stroestean: Care este perioada minima de economisire ? este neaparat nevoie sa economisim jumatate din suma necesara? care sunt sansele de a primi creditul daca nu avem jumatate din suma?

Ionut Costea: Daca ne uitam la oferta de produse existenta in acest moment, putem spune ca oferim produse care nu necesita perioada minima de economisire. Acesta este cazul asa zisului Credit Intermediar, care este un produs de finantare oferit celor care nu doresc sa astepte o perioada de timp pana obtin o finantare. Este un credit in lei, cu o dobanda de 7,5% pe an, fixa, care dupa indeplinirea tuturor conditiilor necesare obtinerii unei finantari clasice cu dobanda de 6% in lei se transforma in finantarea de baza – partea componenta a produsului clasic de economisire-creditare – credit in lei, cu dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada de rambusare.

In cazul in care clientul nostru doreste sa cumpere produsul de baza, clasic, cel care combina o etapa de economisire cu una de creditare in conditii foarte avantajoase, perioada minima de economisire.impusa de lege este de 18 luni. In plus, pentru a obtine acea finantare cu dobanda fixa de 6% este nevoie sa avem in sold o suma minima economisita de 50%.

Roberta Ilie: Va ajunge Raiffeisen Banca pentru Locuinte una din primele banci din Romania care va acorda credite pentru cumpararea unei locuinte fara a cere o suma drept avans ?

Ionut Costea: Noile norme de creditare pe care le vom propune spre aprobare Bancii Nationale in perioada urmatoare cuprind propuneri de produse de finantare care prevad solduri economisite aproape de 0 si termene de rambursare mult mai indelungate. Vom putea avea insa un punct de vedere mult mai ferm dupa ce vom afla raspunsurile BNR.

dana: Cand estimati ca va avea loc o scadere a pietei imobiliare si cu cate procente?

Ionut Costea: Este foarte greu de spus. In Romania exista inca o cerere de locuinte mult peste oferta asa ca este loc destul pentru preturi ridicate.Probabil ca vom asista treptat la o temperare a preturilor apartamentelor aflate in blocuri vechi, si asta odata cu explozia pe segmentul constructiilor de blocuri noi, cu apartamente cu preturi medii si putin peste medie.

Robert: Care credeti ca va fi un competitor mai puternic al RBL pe segmental bancilor pentru locuinte: Erste BCR sau CEC?

Ionut Costea: Pe termen scurt se pare, potrivit declaratiilor oficialilor celor doua institutii, ca ar trebui sa ne uitam mult mai atent la Erste BCR. Dansii au anuntat deja ca intentioneaza ca lanseze o banca pentru locuinte in aceasta toamna, ca au bugete, planuri de afaceri aprobate si este printre prioritati. Acest lucru nu exclude insa o strategie asemanatoare si pentru CEC. Noi oricum suntem pregatiti pentru competitie, este un lucru binevenit, si cred ca avem toate atuurile sa ne mentinem pozitia de lider.

Robert : Cand estimati ca veti trece pe profit?

Ionut Costea: 2008-2009 este un target rezonabil.

Saptamana viitoare, invitata Wall-Street Live este Cristina Savuica, country manager Lugera&Makler. Click aici pentru a afla mai multe despre modul in care ii poti adresa intrebarile tale legate de HR si cariera.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri