Horatiu Florescu, vice-presedinte Colliers International, a raspuns cititorilor Wall-Street dezvaluind tendintele pe piata autohtona de birouri. Horatiu Florescu, 33 de ani, este de 10 ani in Colliers, iar inainte de a ocupa functia de vice-presedinte a condus departamentul de Office Leasing.
Alexandru Gerard Pavel: Cum comentati declaratia de presa DTZ conform careia piata de birouri va atinge pragul limta peste 3 ani? Conform situatiei din piata se prefigureaza altceva - o durata de cel putin 5 ani de acum incolo.

Horatiu Florescu: Chiar daca sunt anuntate multe proiecte de birouri pentru urmatorii ani, acestea sunt anuntate pe hartie. Trebuie avut in vedere faptul ca predarea lor va avea loc in mai multe faze iar dezvoltatorul anunta la inceput valoarea totala a proiectului.

Consider ca in urmatorii 3-5 ani piata de birouri nu va avea nici o problema, avand in vedere faptul ca proiectele bune anuntate pentru 2008-2009 sunt deja preinchirate. Pentru moment, cererea este mult mai mare decat oferta.

In schimb, in urmatorii ani, cu cat vor fi mai multe oferte finalizate, stocul de cladiri de clasa A se va mari, stocul de cladiri noi si moderne va creste, iar competitia dintre proprietari va fi mult mai accentuata, lucru ce poate fi doar in favoarea chiriasilor.

Gabriel Urse: Va creste pretul de vanzare pe mp la birouri? Daca da, aproximativ cat?

Horatiu Florescu: In momentul de fata sunt foarte putine proiecte, cladiri de birouri care sunt scoase la vanzare pentru utilizatorul final.
Marea majoritate a cladirilor de birouri sunt vandute in tranzactii de investitii. In acest caz, putem vorbi de un pret de vanzare pe mp intre 3.000-4.000 euro/mp.

Mircea H: Cum se prezinta piata de birouri din marile orase ale tarii comparativ cu Bucurestiul? (Iasi, Timisoara, Cluj)

Horatiu Florescu: Piata de birouri din marile orase este inca la inceput, cu cladiri de birouri de dimensiuni mici, dezvoltate de companii locale si cu o cerere in general redusa. Sunt si piete dinamice, cum ar fi Cluj-Napoca, in care companiile internationale isi muta o parte din back-office. Aceste companii cauta suprafete mari pe etaj, chirii mici si o specificatie tehnica foarte buna. Toate aceste companii nu au timp sa astepte o preinchiriere, rezervand solutii temporare si asteptand dezvoltarea pietei pentru ocuparea solutiilor finale.

Felicia Iancu: La cat se ridica valoarea medie a unei tranzactii pe piata de birouri? La cat va creste aceasta pana la sfarsitul anului viitor?

Horatiu Florescu: Daca vorbim de suprafata unei tranzactii pe piata de birouri, valoarea medie este 1.500-2.000 mp. Daca vorbim de valoarea contractului, in cazul acesta, valoarea medie corespunde unui contract de 5 ani, si unei chirii care depinde de locatie, de utilizarea spatiului (HQ sau back-office): 12-20 euro/mp.

Adina: Cat timp estimati ca va mai trece pana cand vom asista la o tranzactie de peste 200 milioane euro pe piata de birouri?

Horatiu Florescu: Aceste tranzactii sunt posibile in cazul vanzarii unui parc de birouri cu o suprafata de 50.000 - 100.000 mp. In prezent, exista astfel de parcuri in Bucuresti, care cu siguranta vor fi subiectul unor tranzactii de investment, in urmatorii 2-3 ani, cand se vor finaliza.

Ramona T: Care este nivelul chiriilor pe piata birourilor din Capitala in prezent si cum va evolua acesta in urmatoarea perioada?

Horatiu Florescu: Chiria medie in zone principale: 17,7 euro/mp (17,1 pentru cladiri in stadiu de constructie). Chiria medie in zone secundare: 14,6 euro/mp (13,5 pentru cladiri in stadiu de constructie). Chiriile in cladirile din locatii principale vor continua sa creasca in a doua parte a lui 2007 si in 2008. Proprietarii cladirilor cu spatii disponibile la livrare vor cere si pot obtine chirii intre 25 euro/mp/luna si 30 euro/mp/luna. Media chiriilor pentru preinchirieri poate creste pana la 18 euro/mp in locatii principale si 14,5 euro/mp in zonele secundare.

Mariana P: In cat timp credeti ca se va ajunge la un echilibru cerere-oferta pe piata birourilor din Bucuresti?

Horatiu Florescu
: In 5-7 ani incepand de acum.

Andrei Stefanescu: Care e comisionul incasat de un broker imobiliar la incheierea unei tranzactii de inchiriere a unor spatii de birouri?

Horatiu Florescu: Acest comision variaza in functie de casele de brokeraj, de cota de piata detinuta de acestea sau de serviciile oferite.

Simona F: Care considerati a fi zona cea mai profitabila pe termen mediu/lung pentru dezvoltarea unor noi complexuri de birouri?

Horatiu Florescu: Centru / Centru-Vest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri