Andrei Sulyok, director general Lindab, a raspuns intrebarilor cititorilor Wall-Street despre piata de constructii din Romania, evolutia preturilor la tigla metalica si influenta sectorului imobiliar asupra afacerii Lindab.

Ana Maria Preda: In conditiile in care piata constructiilor metalice devine tot mai acerba, iar concurenta tot mai bine definita, cat de rentabila este investitia dumneavoastra intr-o noua linie de productie? Cat se reflecta aceasta rentabilitate in timp?

Toate liniile de productie in care am investit sau urmeaza sa investim au o durata de amortizare a investitiei de maximum 3 ani, altfel nu investim.

Mihai: In ce masura va afecteaza planurile ambitioase ale Ruukki pentru Romania, inclusiv investitia de 35 milioane euro in platforma de la Bolintin Deal?

Nu este nimic nou pentru noi, dat fiind ca Ruukki nu este un concurent recent intrat pe piata din Romania. La nivel european, suntem concurenti in mai multe tari si ne cunoastem foarte bine, asa ca nu intrevedem surprize care sa ne prinda nepregatiti. Productia locala are avantajele ei, dar prezinta in acelasi timp si probleme pe masura. Ramane de vazut cum vor face fata noii situatii.

Mihai Andrei: Cum credeti ca va fi influentata piata locala si implicit producatorii locali de importurile ieftine din China in special?

Din fericire pentru noi, importurile de materie prima din China nu mai sunt ieftine, in conditiile in care incepand cu trimestrul IV al anului 2007 materia prima s-a scumpit in China cu aproximativ 20%. Iar scumpirile vor continua si in acest an. Tendinta este de uniformizare a pretului otelului pe plan mondial. Din pacate insa, multi producatori locali care folosesc materia prima din China apeleaza la siretlicuri de genul reducerii substantiale a stratului de zinc, renuntarii la stratul de pasivare dintre zinc si vopsea, diminuarii grosimii vopselei de la 25 de microni la 15 microni sau chiar mai putin, fara sa-si informeze clientii.

Noi am demarat in urma cu doi ani o campanie de informare a clientilor pentru o identificare cat mai facila a produselor originale Lindab, pentru a-i proteja pe cumparatori de cei care incearca sa le vanda asa-zisa tabla “tip Lindab” si vom continua demersurile noastre in directia protejarii marcii Lindab si informarii corecte a clientilor.

Ana Maria Preda: Cat de expusa este Lindab riscului destul de mare al cresterii si fluctuatiei preturilor la materia prima, costuri mari de productie?

Incepand cu trimestrul II, preturile la otel vor creste cu 12–15% si ne asteptam si la alte cresteri de pret in trimestrul III. Facand parte dintr-un grup multinational, avem avantajul puterii de negociere la nivel de grup si suntem cu siguranta mult mai putin expusi fluctuatiilor de pret. Cu toate acestea, nu putem acoperi integral aceste majorari ale materiei prime si vom fi nevoiti si noi sa majoram pretul produselor noastre.

Andreea: Care sunt avantajele unui acoperis cu tigle Lindab si de ce sunt asa de scumpe?

Avantajele unui acoperis cu tigla metalica Lindab sunt multiple si-mi permit sa enumar doar cateva dintre acestea.

In primul rand, este avantajul greutatii mici a invelitorii din tigla metalica Lindab, de numai 5 kg/mp, fata de o tigla ceramica sau din beton, de cel putin 40 kg/mp. Ganditi-va ca greutatea unei invelitori din tigla metalica Lindab de 100 mp este de 500 de kg, iar in cazul unei tigle ceramice sau din beton veti avea o invelitoare de cel putin 4 tone deasupra capului.

Tiglele metalice Lindab se monteaza perfect, fara sa ramana spatii intre colile de tabla, imbinarile sunt invizibile si nu exista abateri dimensionale ale produsului. Usurinta montajului este unul dintre motivele principale pentru care montatorii de invelitori aleg tigla metalica Lindab.

Recomandarea mea catre cei care-si construiesc casa este sa nu scape din vedere ca acoperisul nu are doar un rol estetic, dealtfel foarte important. Primordiale sunt functionalitatea si etanseitatea. Sistemul de tigle metalice Lindab este un sistem complet, conceput pana la cel mai mic detaliu, astfel incat sa rezulte o invelitoare frumoasa si perfect etansa. Iar daca vorbim despre bani, dupa parerea mea este de preferat sa te gandesti de la inceput la toate implicatiile deciziei in alegerea unui anumit tip de invelitoare – materiale, accesorii, manopera, montaj de calitate, garantie - decat sa strangi apa cu galeata prin casa dupa fiecare ploaie care ti-a distrus parchetul din lemn stratificat si celelalte finisaje scumpe, unde decizia s-a bazat pe considerente de ordin estetic si unde suntem dispusi sa scoatem bani din buzunar mult mai usor.

Rosca Gabriela: Unde (tara, localitate) este executata tabla Lindab care se comercializeaza in Romania?

Tigla metalica, doua tipuri de tabla cutata, casetele structurale si multe alte produse comercializate in Romania sunt fabricate la Stefanestii de Jos, Ilfov, Romania. Toti cei care doresc sa viziteze fabrica Lindab din Romania sunt invitatii mei!

Andreea: Cati ani credeti ca va veti mai putea baza pe dezvoltarea accelerata a pietei de constructii din Romania?

Piata constructiilor din Romania se va dezvolta in continuare multi ani de acum inainte in Romania. Atata timp cat cererea de locuinte, spatii de birouri, centre de logistica si spatii de productie este mai mare decat oferta, acest trend nu se va inversa. Ritmul de crestere este limitat in acest moment de criza fortei de munca din constructii.

Denisa Apostol: Ce influenta are evolutia pietei imobiliare asupra afacerii Lindab? Credeti ca se poate vorbi de o eventuala cadere a pietei imobiliare si la ce efecte va asteptati pentru piata constructiilor si implicit piata tiglei?

In mod cert, piata imobiliara influenteaza evolutia afacerii Lindab. Nu intrevad o cadere a pietei imobiliare in urmatorii ani in Romania. Piata evolueaza si este intr-o permanenta schimbare. Daca cu 2-3 ani in urma toata lumea dorea sa se mute intr-o casa pe pamant, astazi multi sunt interesati de achizitionarea unui apartament. Dezvoltatorii au inceput sa se orienteze catre investitii in ansambluri rezidentiale ridicate pe orizontala din cauza pretului terenurilor in crestere, evident urmarind rentabilizarea la maximum a investitiilor.

Piata tiglei metalice se caracterizeaza printr-o concurenta acerba, in special pe segmentul produselor ieftine, si nu exclud ca in viitorul nu foarte indepartat multi producatori mici sa dea faliment sau sa fie cumparati de principalii jucatori de pe aceasta piata, pentru ca in economia de astazi nu este suficient sa produci. Mai intai de toate, trebuie sa stii sa vinzi.

Dragos: Cum vor evolua preturile pentru tigla metalica in acest an?

Preturile la tigla metalica vor creste semnificativ in 2008. Cresterile de pret de aproximativ 15% ale materiei prime (otelul), anuntate deja din trimestrul doi anuntate de catre principalii producatori, cresterile salariale sau cresterea pretului motorinei sunt doar cateva motive care vor duce la scumpiri importante. Producatorii care nu vor face majorarilor de pret - si este posibil sa avem si astfel de situatii - vor intra in faliment, pentru ca nu au de unde acoperi aceste costuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri