Francisc Bodo, managing partner al companiei Bodo Consulting si fost director de investitii la compania internationala de private equity GED, a discutat cu cititorii Wall-Street despre consultanta in management si private equity.
Ileana Dutulescu: Ce va lipseste cel mai mult din perioada cand erati angajat al unui grup financiar?

Francisc Bodo: Oamenii cu care lucram pe proiectele aflate in derulare si in special colegii de la locul de munca

Daponte Alina: Cum se explica bataia pe angajati tineri a firmelor din Big 4? Modelul lor de business presupune o participare importanta a juniorilor la executarea proiectelor. Stiu ca ati intrat in contact cu firmele din Big 4. Am lucrat cu ei pe multe proiecte. Au specialisti foarte buni pe diverse domenii. Imi propun sa-i aduc in proiectele clientiilor mei

Claudiu Vrinceanu: Care a fost cea mai complexa tranzactie la care ati luat parte in cadrul GED?


Francisc Bodo: La egalitate: a) Tehnic, exitul din MobiFon/TIW. Un exit partial, urmat de share swap, divizare asimetrica internationala plus asset management (inclusiv vanzare) pe bursele nord-americane
b) Ca numar de jurisdictii implicate, vanzarea IRIDE SA catre Immoeast in 2004. Subliniez sansa de a lucra aici cu un intreprinzator cu calitatii umane si profesionale de exceptie

Sergiu M.: Care a fost principalul dvs atuu inainte de a va angaja la GED?

Francisc Bodo: Pe scurt: dorinta si capacitatea de a invata si de a performa.

Cum am ajuns aici? Am absolvit Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, unde am trait adevarata "studentie". Ulterior, in Politehnica, am deprins disciplina impusa de o scoala grea, cu traditie. Am lucrat apoi in productie unde am invatat ce inseamna responsabilitatea, inclusiv in privinta vietii oamenilor din echipele mele.

Apoi mi-am schimbat profesia. Dupa aproape patru ani de munca, impreuna cu o echipa mea de programatori si alaturi de un beneficiar entuziast am pus in functiune si am omologat in conditii industriale unul din putinele proiecte de automatizare digitala a proceselor de productie la vremea aceea (sept 1989).

Am fost titularizat la catedra de Management din Politehnica la inceputul anului 1990. In anul urmator am intrat intr-un program cu doua universitati americane: University of Washington si Washington State University, alaturi de care am practicat consultanta in management si management training (pana in 1996). In anul 1994 am obtinut de la Washingtion State University un certificat profesional de consultant si trainer in afaceri, Master Business Counselor. In anul 1995 mi-am sustinut public teza de doctorat in Managementul Strategic al Firmelor Mici si Mijlocii, obtinand titlul de doctor inginer al Politehnicii din Bucuresti.

La mai bine de doi ani dupa ce am fost angajat la GED, am ocupat prin concurs postul de Conferentiar Universitar la ASE Bucuresti, fiind numit titularul disciplinelor "Evaluarea firmelor" si "Evaluare si fezabilitate". Am intrerupt activitatea didactica in anul 2001.

George Radu: Care este mai importanta: consultanta strategica sau cea financiara?


Francisc Bodo: Depinde de client. In practica multor companii de o anumita marime, functiunile de management strategic si management financiar sunt reunite sub o autoritate unica (VP Strategy and Finance). Modelul nostru de business reuneste echipe de profesionisti de top in diferite specialitati (managing partner sau partner), iar noi raspundem de realizarea proiectului in fata clientului. La ora actuala, printr-o relatie speciala de parteneriat strategic, noi putem oferi clientilor nostri cele mai performante servicii de consultanta in management financiar

Anonim: Care este cel mai mare client al companiei pe care tocmai ati fondat-o?

O firma cu activitate de productie

Georgeta Matache:
Cate ore lucrati acum pe zi, dupa ce ati devenit intreprinzator? La fel ca si inainte. Nu depasesc 12 ore pe zi. Uneori mai lucram putin si in weekend. Imi permit datorita binelui pe care il am in familie

Francisc Bodo:
De cand am intrat in proiectul Bodo Consulting sunt intr-o stare permanenta de "flow" (Goleman). Am avut acest sentiment la toate joburile insa pentru perioade limitate. Ultima oara in trecut: cand am executat un closing de 3 saptamani pe o tranzactie.

Mihai Rusu: Ce model de "sales strategy" credeti ca trebuie aplicat intr-o companie de consultanta in HR?

Francisc Bodo: Daca va referiti la metodele de vanzare, as recomanda direct mail plus follow up cu executarea vanzarii prin contact personal. Atentie, aceasta pe nevazute. Strategia de vanzare trebuie integrata in mod consistent in planul Dvs de marketing. Trebuie sa inteleg ce va propuneti. Va invit sa continuam discutia, inclusiv pe wall-street.ro daca se poate.

Andreea Astefanoaie: Stimate Domnule Francisc Bodo,

Lucrez de cateva luni pe piata de private equity si am un mare respect si multa admiratie pentru exceptionala dvs. cariera. Multumesc ptr apreciere. Bun venit in industrie si mult succes intr-o munca grea
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:


1. Care considerati ca sunt cele mai atractive domenii pe piata de private equity din Romania?

Francisc Bodo: Conditiile de baza: management + un plan de afaceri bun + un deal acceptabil tuturor celor implicati.

Trecem printr-o perioada de volatilitate ridicata. Eu nu as exclude nici o industrie si nici un proiect in care cu limita mea de expunere pe proiect as putea face o diferenta.

Exemple:
a) As respinge un proiect in distributia en-gross de gaz petrolier lichefiat. Cu suma maxima de bani de care pot dispune (ca fund manager) nu as putea reactiona eficace la potentialele mutari ale marilor jucatori.
b) As investi intr-o retea romaneasca de service-uri auto, avand in vedere ca i) este relativ usor sa diferentiez serviciul, ii) in ultimii ani au fost vandute sute de mii de automobile care practic nu sunt servisate si as dispune de o fereastra de oportunitate pentru a-mi consolida brandul in ciuda caderii pietei auto pe care o asteptam, iii) aprecierea fara precedent a preturilor carburantilor induce potentialul clar al unor schimbari in tehnologia mijloacelor de transport care pot genera "plus business" ptr o retea de service-uri care isi dezvolta capacitatea de a prelua inovatia.

Concluzie: shareholders value prin strategie de diferentiere a serviciului + build up capacitate de a asimila inovatia (asteptata - gen VW Blue Motion)

2. Care sunt principalele piedici in negocieri?


Francisc Bodo: Insuficienta maturitate a pietei. Majoritatea intreprinzatorilor nostri apeleaza la management profesionist sau consultanta in management prea tarziu sau deloc. Aici este si frumusetea meseriei dvs., pentru ca aveti oportunitati de crestere profesionala pe care nu le intalniti in pietele mature.

In alta ordine de idei, nu neglijati "buturuga mica", inclusiv influentatorii deciziilor.
Am pierdut dealuri pentru ca se gasea cate un middle manager sau o ruda a intreprinzatorului care-si simteau interesele amenintate prin intrarea unui investitor institutional. Nu am avut inspiratia sa "lucrez" asupra acelui factor. Alta data am pierdut un proiect cu un management excelent pentru ca avocatul (extern) al firmei se simtea depasit de complexitatea tranzactiei si si-a sfatuit clientul sa nu semneze term-sheetul. Nu am avut inspiratia sa formulez un term-sheet de doua pagini in loc de unul de cinci

Acestea au fost doar exemple care confirma regula: "analizezi o suta de proiecte din care faci doua". Nu uitati ca in private equity se aplica principiul "mai bine pierd zece dealuri bune decat sa fac unul prost". Este insa important ptr Dvs ca profesionista sa stiti cum sa lasati "loc de buna ziua". Cred ca nu intamplator majoritatea potentialilor mei clienti de astazi sunt proprietarii unor proiecte respinse de institutia la care am lucrat.

3. Cum vor evolua fuziunile si achizitiile in urmatorii ani in Romania?

Francisc Bodo: Exploziv. Dupa intrarea Romaniei in UE, economia romaneasca si intreaga societate se schimba in ritm accelerat. Amenintarile macro-economice actuale nu fac decat sa puna presiune pe vanzatori. Intre confirmarea scenariului unei aterizari dure a economiei romanesti sau dimpotriva, continuarea ritmului de crestere de 8,2% din primul trimestru, este loc de multe tranzactii tip capital growth sau buyout-uri.

Pe termen scurt raman in continuare sceptic in privinta producerii unui numar de proiecte pe masura capitalului disponibil pentru investitii in tara noastra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri