Conceperea unui plan de afaceri poate fi o sarcina foarte grea, chiar confuza.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a concepe un plan de afaceri:

1. Audienta / tipul finantarii

Conceperea unui plan de afaceri trebuie sa inceapa cu identificarea celor care il vor citi. Aceasta decizie va contura planul de afaceri. Finantarea de care ai nevoie poate fi de natura bancara (finantare prin credite) sau poate veni de la fondurile cu capital de risc (finantare prin aport la capitalul social). Fiecare tip de finantare are argumente pro si contra, care tin de rapiditatea cu care doresti sa iti finantezi investitia, de disponibilitatea de a imparti decizia in cadrul companiei sau de riscul pe care esti pregatit sa ti-l asumi.

Un plan de afaceri creat pentru investitori se intinde pe 15-30 de pagini si trebuie sa cuprinda analize aprofundate si detalii complete, pe baza carora se fac presupuneri despre piata. Un plan de afaceri creat pentru o banca, de exemplu, se poate intinde pe 10-15 pagini si se axeaza pe evaluarea riscului companiei si pe . Un plan de riscuri adresat investitorilor prezinta rentabilitatea potentiala si ideile novatoare pe care le aduce business-ul, in timp ce un plan adresat unei banci prezinta riscurile intr-o perspectiva cat mai buna si se axeaza pe capacitatea de companiei de a rambursa imprumutul.

2. Informarea & colectarea de informatii

Odata ce ai hotarat care este planul de care are nevoie afacerea ta, e timpul pentru informare, in urmatoarele directii:

Experienta ta practica si urmarirea evolutiei pietei, respectiv domeniului de activitate, iti vor fi de un real ajutor. Aceste informatii trebuie insa completate de alte resurse.

O importanta sursa de informatii pentru planul tau de afaceri o reprezinta Internetul, bibliotecile publice si, de asemenea, serviciile de baze de date cu taxe; acestea iti vor furniza informatii despre cresterea pietei, perspectivele de dezvoltare ale domeniului respectiv, precum si profilul consumatorilor.

De asemenea, cercetarea in domeniul respectiv - prin interviuri cu clientii, furnizorii, si experti in domeniu iti poate crea o imagine mai clara a informatiilor publicate.

3. Clasificarea informatiilor stranse

Cea mai simpla cale de a reuni toate informatiile din propria experienta, interviuri, cercetari, este sa iti creezi dosare pentru fiecare sectiune a planului de afaceri. Aceste dosare pot fi: mapele clasice, folder-ele dintr-un computer sau arhivele create cu ajutorul programelor informatice de realizare a planurilor de afaceri. Pe masura ce aduni informatii din diverse surse, clasifica-le in dosarele corespunzatoare.

4. Privire de ansamblu asupra industriei

Incepe cercetarea cu o privire de ansamblu asupra domeniului; acest lucru te va ajuta sa fii informat si sa eviti intrebarile fundamentale atunci cand discuti cu expertii. Incepe cercetarea asupra informatiilor mai greu de gasit dupa ce ti-ai asigurat o buna intelegere a elementelor de baza ale domeniului.

5. Analiza

De indata ce informatiile primare au fost colectate si clasificate, incepe procesul de analiza. In continuare, trebuie sa construiesti un profil competitiv si sa realizezi un plan pentru situatii de criza si o evaluare a riscurilor.

6. Aspectele financiare

Poti incepe planificarea financiara in momentul in care ai identificat cativa indicatori de baza aferenti industriei in care doresti sa incepi afacerea. Pentru a realiza previziuni financiare cat mai realiste, este sa indicat sa lucrezi impreuna cu contabilul la acestea. Retine ca poti trezi suspiciuni investitorilor sau creditorilor tai, daca esti prea optimist in legatura cu previziunile asupra evolutiei activitatii tale.

7. Sumarul Executiv

Pastreaza aceasta prima sectiune a planului de afaceri pentru sfarsit. In momentul cand vei avea completate toate celelalte sectiuni ale planului, realizeaza sumarul executiv. Evidentiaza numai punctele esentiale si incearca sa te incadrezi in maxim doua pagini.

8. Verifica si revizuieste

Tine minte ca ai o singura sansa de a face o impresie buna. Un plan de afaceri bine scris, care sa iti deschida cat mai multe usi si sa iti aduca finantarea dorita, este un plan care a fost revazut si revizuit. Nu uita de acest pas important. Cere si alte pareri in legatura cu planul tau de afaceri, modifica-l si verifica-l de cate ori este nevoie pentru a fi perfect.

Conceperea unui plan de afaceri nu este usoara dar, urmand acesti pasi importanti, iti asiguri succesul afacerii tale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri