Cel mai minunat sef din lume? Se poate, dar este putin probabil ca toti angajatii sa traiasca aceasta fericire in fiecare zi de lucru. Plus ca o atmosfera de tipul celei intalnita la Google nu ar fi benefica pentru toate mediile de lucru. Ce este de facut atunci?
Echilibrul dintre job si viata sociala/privata este adesea mentionat ca fiind cel mai potrivit pentru rezultate exceptionale pe ambele laturi. Un angajat care este foarte liber la locul de munca s-ar putea sa nu mai dea randament, iar pe de alta parte, un program foarte aglomerat duce la o senzatie de oboseala care va afecta de asemenea rezultatele proprii.

Chiar daca la locul de munca nu sunt automate de inghetata si spatii de recreere iar o pauza de pranz este privita ca un moft, exista cateva metode prin care poti fi un angajat fericit. Va prezentam mai jos zece modalitati prin care puteti pleca zambind dupa o zi de petrecuta la birou.

1.Alege sa fii fericit

Fericirea poate fi in multe situatii doar o alegere. Concentreaza-te asupra aspectelor pozitive de la locul de munca, evitati persoanele cu care nu va intelegeti si nu participa la barfa. Gaseste persoane cu care impartasesti aceleasi pasiuni si pareri si petreceti-va timpul alaturi de ele.

2. Fa ceva ce iti place in fiecare zi

Chiar daca nu iti place actualul loc de munca, incearca sa gasesti macar un singur aspect din rutina zilnica pe care il faci cu placere. Analizeaza-ti abilitatile si obiectivele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a identifica o activitate care iti provoaca placere. Astfel, cel putin o parte a jobului tau va deveni mai placuta.

3. Preia fraiele destinului tau profesional

Incearca sa iti stabilesti obiective clare privind cariera si realizeaza apoi o comparatie cu ceea ce iti ofera actualul loc de munca. Comunica des cu superiorul tau pentru a intelege ce se doreste de la tine, si verifica apoi aceste cerinte cu lista de prioritati privind cariera personala. Daca acestea nu concid deloc si nici nu sunt semne ca se va ajunge la un numitor comun in perioada urmatoare, poti incepe sa iti cauti un nou loc de munca care sa corespunda asteptarilor tale pe termen lung. Astfel, te vei simti mai fericit la locul de munca, stiind ca cu fiecare zi esti tot mai aproape de indeplinirea obiectivului global.

4. Fii la curent cu ce se petrece la locul de munca

Unii angajati nu se simt satisfacuti de contributia loc in cadrul companiei unde lucreaza deoarece nu stiu cum evolueaza compania si care este meritul lor in evolutia acesteia. Incearca sa obtii in mod constant informatii globale privind activitatea in cadrul companiei. Pasivitatea nu iti va aduce beneficii.

5. Cauta sa primesti feedback privind munca ta

Seful meu nu imi ofera niciodata niciun feedback, deci nu stiu niciodata cum este apreciata contributia mea in cadrul companiei. In mod normal, iti poti evalua rezultatele si fara a cere parerea superiorului, aceasta are mai mult un rol de certificare. Poti sa incerci sa iti imbunatatesti performantele si sa il intrebi apoi pe superiorul tau ce parere are de rezultatele tale. O relatie constanta cu seful direct este cat se poate de productiva.

6. Nu iti lua angajamente pe care nu le poti indeplini

Una din cele mai importante cauze de stres la locul de munca este data de neindeplinirea unor sarcini asumate. Multi angajati petrec mai mult timp inventand scuze si facundu-si griji pentru consecintele neindeplinirii unor sarcini decat pentru punerea lor in practica. O organizare foarte buna a timpului va duce la evaluarea obiectiva a posibilitatii asumarii unei noi sarcini.

7. Evita negativismul

Indeplinirea primului pas nu va duce direct la o stare de fericire la locul de munca, mai ales daca sunteti inconjurat de persoane negativiste. Felul acestora de a fi va avea efecte asupra psihicului dumnevoastra si de aceea este recomandat sa le evitati, precum si subiectele de discutie aflate in aceeasi arie.

8. Transforma conflictul intr-un aliat

Conflictul nu este un tel, dar pot rezulta aspecte pozitive si dupa derularea unuia. Un conflict va poate creste curajul si increderea in sine, dezvoltandu-va capacitatea de a argumenta orice punct de vedere. Analizarea desfasurarii unui eventual conflict va poate face mai puternic din punct de vedere profesional.

9. Fa-ti prieteni la locul de munca

Un prieten la locul de munca va face atmosfera de lucru mai placuta. Incearca sa iti cunosti colegii de munca, s-ar putea chiar sa iti placa de unii. Iar prietenia lor iti va fi de ajutor atat in indeplinirea sarcinilor cat si in viata privata.

10. Daca totul da gres, cauta-ti un alt loc de munca

Daca dupa punerea in practica a acestor sfaturi te simti in continuare trist la locul de munca, e timpul sa iti reevaluezi relatia cu seful si colegii tai, jobul sau chiar intreaga cariera. Un loc de munca pe care il urasti nu reprezinta o optiune pe termen lung, iar cautarea alternativelor te va face sa te simti bine. Si in momentul in care vei gasi ceea ce iti doresti, s-ar putea sa pleci zambind dintr-un loc care iti provoca numai incruntari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri