Daca in loc sa oferi un feedback corespunzator spui doar “mersi”, “bine lucrat” sau “ai facut o treaba buna”, vei parea nesincer, iar aceste cuvinte nu vor avea impactul pe care ti-l doresti. Iata in continuare cateva sfaturi pentru a transmite in cuvintele potrivite mesajul care sa iti motiveze angajatii:

Nu exista un alt moment mai potrivit decat acesta
Feedback-ul devine nenecesar daca nu este exprimat la timpul potrivit, asa ca ofera-l cat de curand posibil.

In public, dar si in particular

Regula de aur este: lauda in public, critica in particular. Dar, inainte de a lauda in fata tuturor un angajat, gandeste-te bine daca acesta nu ar prefera o discutie intre patru ochi, in special daca este vorba despre o persoana mai timida. Aplica metoda potrivita fiecarui angajat in parte.

“Repetitio est mater studiorum”

Poti trece usor cu vederea eforturile suplimentare sau un task bine realizat al unui angajat, asa ca fa-ti un bun obicei din a aprecia cu regularitate munca subalternilor tai. Poti concepe chiar si un model de acordare a aprecierii si a bonusurilor, pe care sa il cunoasca si sa poata folosit de fiecare angajat.

Este potrivita aceasta rasplata?

Pastreaza baloanele si steguletele pentru ocaziile speciale sau pentru petreceri. Daca exagerezi cu aprecierile, acestea pot fi interpretate gresit drept incercari de a-i “cumpara”. Prin urmare, cantareste bine eforturile angajatilor tai si rasplateste-i pe masura acestora.

Fara “Favoriti” !

Evita sa iti creezi “favoriti” chiar si din randul angajatilor model, amintindu-ti persoanele pe care le-ai laudat cel mai recent.

Exprima-te clar si sincer

Feedback-ul pozitiv este in acelasi timp sincer si clar – spune-i angajatului exact pentru ce il apreciezi. De exemplu: “Bogdan, analiza ta suplimentara a fost cu-adevarat apreciata de catre echipa care a lucrat la proiect, pentru ca i-ai ajutat sa ia deciziile potrivite intr-un timp mult mai scurt”. Astfel, Bogdan va stii exact ce trebuie sa faca in continuare, pentru a fi apreciat.

Fii "pe faza"

Cu cat ii “prinzi” mai des pe angajati indeplinindu-si task-urile bine, cu atat vor continua sa le faca si mai bine! Incurajeaza actiunile pozitive, facandu-le cunoscut ca ceea ce fac este bine.

Incepe sa aplici aceste sfaturi chiar de astazi, si foarte curand vei reusi ca feedback-ul pozitiv pe care il oferi sa devina un obicei de durata in compania ta.