Planificarea carierei nu este o activitate care ar trebui facuta o singura data in liceu sau in facultate si apoi lasata deoparte pe parcursul carierei. Mai degraba planificarea carierei este o activitate care are efectele scontate numai daca este facuta in mod regulat, mai ales datorita faptului ca, dupa cum s-a demonstrat, un angajat isi schimba cariera (nu numai joburile) de mai multe ori de-a lungul vietii. Si nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu sa incepi sa-ti planifici cariera.
Planificarea carierei nu este o activitate dificila, nu este ceva ce ar trebui sa amani, ci mai degraba este o activitate care iti va da un sentiment de eliberare si implinire, oferindu-ti obiectivele pe care sa le atingi in cariera ta curenta sau planurile pentru trecerea la un alt domeniu. Planificarea carierei ar trebui sa fie o experienta pozitiva, care sa iti aduca multe satisfactii.

Iata 10 sfaturi pentru o planificare de succes a carierei:

1. Transforma planificarea carierei tale intr-un eveniment anual

Multi dintre noi merg in mod regulat la oftalmolog sau la dentist si fac o multime de alte lucruri cel putin o data pe an, asa ca de ce nu ai include pe langa acestea si planificarea carierei ? Gaseste o zi sau un weekend o data pe an sau mai des daca simti ca este nevoie sau daca planuiesti o schimbare importanta in cariera ta si programeaza-ti putin timp pentru tine insuti. Incearca sa eviti posibilele distractii, pentru ca timpul pe care il aloci sa fie exclusiv pentru planificare, pentru a stabili ceea ce iti doresti din punct de vedere profesional si nu numai.

Transformand planificarea carierei intr-un eveniment anual, te vei simti mai sigur in alegerile si directiile privind profesia ta - si vei fi mai bine pregatit pentru incertitudinile si dificultatile din viata de zi cu zi.

2. Contureaza-ti traseul pe care l-ai urmat de la ultima planificare a carierei

Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le stabilesti de fiecare data cand te ocupi de planificarea carierei este acela de a petrece putin timp conturandu-ti traseul pe care l-ai urmat de la ultima planificare. Desi nu ar trebui sa te concentrezi neaparat asupra trecutului, reflectarea asupra lui si revizuirea pasilor pe care i-ai urmat te vor ajuta sa iti planifici viitorul.

O data ce ti-ai revazut pasii din trecut, acorda-ti putin timp pentru a reflecta asupra directiei tale si noteaza toate aspectele legate de aceasta. Esti multumit de aceasta directie ? Ai fi putut sa faci unele lucruri mai bine ? Ce ai fi putut face altfel ? Ce poti schimba in viitor ?

3. Reflecta asupra a ceea ce-ti place, ce-ti displace si asupra nevoilor si dorintelor tale

Schimbarea este un aspect al vietii; cu totii ne schimbam, si asa se intampla si cu sentimentele noastre. Ceva ce ne placea in urma cu doi ani este posibil sa ne displaca acum in totalitate. Intotdeauna acorda-ti timp pentru a reflecta asupra lucrurilor din viata ta care iti plac cel mai mult nu numai din punct de vedere profesional.

Fa o lista cu doua coloane cu ceea ce iti place si ceea ce iti displace. Apoi, foloseste aceasta lista pentru a-ti examina actualul job si directia carierei. Daca jobul si cariera ta includ multe dintre aspectele din cadrul coloanei cu ceea ce iti place, atunci esti in continuare pe drumul cel bun; totusi, daca activitatile tale de la locul de munca includ aspecte dintre cele mentionate in coloana cu ceea ce nu iti place, acesta este momentul pentru a incepe sa iei in considerare fie un nou job, fie o noua cariera.

La final, acorda-ti timp pentru a te gandi la ce anume iti doresti sau ai nevoie de la locul de munca. Vrei sa faci o schimbare importanta in aceasta lume ? Sa devii faimos ? Sa devii independent din punct de vedere financiar ? Acorda-ti timp pentru a te gandi la motivele care iti conduc fericirea si succesul.

4. Examineaza-ti preferintele in materie de distractie si hobbiurile

Planificarea carierei include si examinarea activitatilor pe care iti place sa le faci atunci cand nu lucrezi. Poate suna ciudat sa examinezi activitatile care nu sunt legate de locul de munca, in cadrul planificarii carierei, dar este un aspect necesar. De multe ori, hobbiurile si modalitatile de petrecere a timpului liber iti pot oferi informatii utile despre cariera si traseul posibil al acesteia.

Crezi ca nu poti avea un hobby si o cariera? Oamenii fac acest lucru in permanenta. Celebrul pictor Paul Gauguin era un om de afaceri de succes care picta pe tarmul marii si care a devenit pictor la incurajarile unui artist pe care il admira. Acela a fost momentul in care a hotarat schimbarea carierei intrucat, desi era un bun businessman, activitatea care ii placea cu adevarat era pictura.

5. Analizeaza realizarile trecute

Majoritatea oamenilor nu pastreaza o evidenta a realizarilor profesionale si de fiecare data cand isi cauta un nou loc de munca se confrunta cu dificultatea de a-si crea CV-ul. Analiza realizarilor anterioare pastrarea unei evidente a acestora nu este utila numai creeri unui CV, ci si planificarii carierei.

Uneori, revizuirea realizarilor anterioare va scoate la iveala succese uitate, unul sau mai multe, care iti pot da punctul de pornire al cercetarii si planificarii unei schimbari de cariera, astfel incat sa obtii un job care sa-ti permita sa realizezi lucrurile care te fac cel mai fericit si mandru.

[Partea a doua a acestui articol va fi publicata in data de joi, 21 Iulie 2005]
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri