Chiar daca s-ar putea sa nu obtii tot ce vrei, nu vei pierde o oferta din cauza cerintelor tale. Totusi ofertele sunt foarte des retrase din cauza modului in care sunt cerute unele avantaje. Chiar daca piata muncii este sau nu buna, exista intotdeauna oportunitati de a negocia un pachet salarial mai bun –doar daca stii cum sa faci acest lucru.

Exista cateva reguli generale care te vor ajuta sa negociezi cea mai buna varianta in orice fel de climat economic, atunci cand iti schimbi jobul:

1. FII PREGATIT !

Trebuie sa ai cat mai multe informatii despre piata de munca si despre viitorul angajator. Aceasta regula este cea mai importanta. Exista foarte multe informatii pe Internet, la biblioteca sau in cadrul asociatiilor profesionale- apeleaza la ele. Timpul pe care il petreci invatand cum sa negociezi si pregatindu-te pentru negociere poate reprezenta cea mai buna investitie pe care o vei face.

2. REALIZEAZA CA MODUL DE NEGOCIERE ESTE IMPORTANT !

Atunci cand negocierile se finalizeaza, va trebui sa lucrezi cu persoana cu care ai negociat. Mai mult, succesul tau viitor poate depinde de acea persoana. Asa ca, in timp ce negociezi cea mai buna varianta, ai grija ca acest lucru sa nu-ti afecteze imaginea.

3. INTELEGE NEVOILE TALE SI ALE ANGAJATORULUI !

Pentru a avea succes in acest tip de negociere trebuie sa-ti examinezi prioritatile. Ce iti doresti de fapt? Intelegerea nevoilor tale te va ajuta sa-ti alegi tipul de companie in care vrei sa lucrezi.

4. INTELEGE PARTICULARITATILE FIECAREI NEGOCIERI !

Cateodata calitatile tale pot fi la mare cautare. Altadata, poti fi doar unul din multi candidati selectati de compania respectiva pentru interviu. Trebuie sa intelegi exact importanta situatiei si ceea ce se doreste de la tine. Astfel vei sti cand este momentul sa ceri anumite avantaje, pentru ca acesta este un lucru extrem de important.

5. NU MINTI NICIODATA, DAR FOLOSESTE ADEVARUL CA UN AVANTAJ !

Nu numai ca nu este bine sa minti, dar este si ineficient in negocieri. Daca minti intr-o negociere, mai devreme sau mai tarziu, s-ar putea sa fii prins. Si daca se intampla asa, chiar daca nu pierzi oferta, va fi in dezavantajul tau, iar credibilitatea ta va avea mereu de suferit. Pe de alta parte, nici candoarea totala nu va fi rasplatita. Nu este neaparat nevoie sa spui tot ce stii sa faci- trebuie doar sa hotarasti ce vrei sa spui si sa pui totul intr-o lumina cat mai pozitiva.

[…] [continuarea acestui articol va fi publicata peste 7 zile]