Schimbarea carierelor nu este niciodata un pas usor de facut. Jumatate din lume considera ca ti-ai pierdut mintile, cei care recruteaza talente spun ca nu vei mai lucra niciodata, iar soacra ta intra iar in rutina cu Ti-am spus eu. Dar pentru multi oameni epuizati, plictisiti, cu diverse talente, si care au abilitati pe care nu au avut ocazia sa le foloseasca, schimbarea carierei este singura cale de a-si pastra sanatatea mentala.
Indiferent de strategia de schimbare a carierei pe care o adopti, fereste-te de urmatoarele 10 greseli:

1. Nu cauta o slujba in alt domeniu fara sa te gandesti bine inainte. Nimic nu este mai rau decat sa mergi inainte fara sa te uiti. Ai grija sa nu nimeresti intr-un domeniu care ti se potriveste la fel de putin ca si cel anterior.

2. Nu cauta domenii fierbinti decat cu conditia sa fie potrivite pentru tine. Nu ti-ar placea sa te imbraci in costumul stramt al varului tau, asa ca de ce sa incerci un domeniu doar pentru ca i se potriveste lui? Persoanele care incearca sa te ajute vor veni sa-ti dea tot felul de idei. In loc sa te grabesti sa le urmezi sfaturile gandeste-te bine la optiunile tale. Decide ce doresti sa faci cu adevarat. Cand intri intr-un domeniu doar pentru ca este fierbinte, ai toate sansele sa te arzi.

3. Nu intra intr-un domeniu doar pentru ca si prietenul tau face acest lucru. Cauta informatii despre domeniile la care te gandesti intrebandu-ti cunostintele, citind si facand cercetari pe internet. Realizarea unor interviuri informative cu studentii de la facultatea ta, cu colegii, prietenii si familia este o metoda placuta de a afla mai multe despre diferite domenii.

4. Nu te limita la posibilitatile pe care le cunosti deja. Largeste-ti perspectiva asupra a ceea ce poate functiona pentru tine.

5. Nu lasa banii sa reprezinte factorul decisiv. Nu exista suma de bani care sa te faca fericit daca postul nu ti se potriveste. Nemultumirea cu locul de munca si stresul sunt cauza numarul unu al problemelor de sanatate pentru adultii care muncesc. Acest lucru este adevarat in special pentru cei care isi schimba cariera, si care de multe ori castiga mai putin pana cand reusesc sa se stabileasca intr-un alt domeniu.

6. Nu incerca sa pastrezi nemultumirile in sinea ta si sa faci schimbarea pe cont propriu. Acesta este momentul sa discuti cu oamenii (probabil ca nu si cu seful tau inca). Prietenii, familia si colegii trebuie sa stie ce se intampla cu tine ca sa te ajute sa descoperi acele posturi 90-plus% carora nu li se face reclama pana cand cineva nu aduce vorba despre ele.

7. Nu te intoarce la scoala pentru o noua specializare decat dupa ce ai testat noul domeniu. Nu esti niciodata prea batran pentru practica, pentru experienta de voluntariat sau pentru a incerca sa preiei un contract intr-un domeniu nou. Exista multe modalitati de a obtine experienta, care nu te vor costa nimic altceva in afara de timp. O noua diploma s-ar putea sau s-ar putea sa nu impresioneze pe nimeni. Clarifica-ti foarte bine unde vrei sa ajungi inainte de a te hotari sa treci din nou prin greutatile urmarii unei noi facultati.

8. Ai grija atunci cand apelezi la agentiile de plasament sau firmele de cautare. Cauta bine pentru a te asigura ca gasesti agentia potrivita. Cere-le sugestii celor din domeniu sau altor persoane care au avut succes in schimbarea carierei. Incearca sa gasesti o firma care stie sa-si foloseasca creativitatea in plasarea persoanelor care fac schimbari in cariera si nu una care se concentreaza doar asupra promovarii persoanelor in acelasi domeniu.

9. Nu apela la un consilier in cariera sau la o agentie de tranzitie in cariera asteptandu-te ca acestia sa-ti spuna in ce domeniu sa intri. Consilierii in cariera sunt mediatori, si iti vor urma decizia. Te pot ajuta sa-ti indeplinesti visele ingropate si talentele, dar va trebui sa cauti si sa iei o decizie pe cont propriu. Cei care-ti promit ca-ti pot spune ce trebuie sa faci sunt periculosi.

10. Nu te astepta ca lucrurile sa se schimbe peste noapte. O schimbare completa de cariera poate dura minim sase luni pentru a porni, si de obicei intervalul de timp se intinde pana la un an si peste.

Schimbarea domeniilor este una dintre cele mai invioratoare lucruri pe care le poti face. Este ca si cum ai intineri, cu exceptia faptului ca iti vei pastra intelepciunea de acum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri