Ziua pe care o asteptai a sosit in sfarsit. Poti sa demisionezi din slujba pe care o urasti cu adevarat. Fie ca iti detesti seful, munca, sau intreg pachetul, s-ar putea sa fi tentat sa joci o fantezie de demisie pe care ti-o perfectionai in timpul orelor groaznice de munca: sa-i oferi sefului tau o prezentare PowerPoint a ineptiei sale, sa le spui colegilor de lucru cine ii barfeste, sau sa golesti stocul de postit-uri si hartie pentru imprimanta, luandu-le acasa. Pana la urma pleci definitiv, nu?

Gresit. Potrivit lui Stephen Viscusi, cel care are emisiunea pe postul national de radio La munca si autor al cartii La Munca: Cum sa te descurci in lumea reala a pietei muncii, modul in care alegi sa demisionezi iti va influenta in mod invariabil cariera pe viitor. Nu te enerva. Nu te razbuna. Iesi pastrandu-ti profesionalismul intact. Iata cum:

Gandeste pe termen lung

Este cea mai veche zicala si regula: Nu arde podurile in urma ta. Desi s-ar putea sa te simti satisfacut pe moment daca iti bati joc de seful tau si de colegi, dupa ce ai spus cuvintele incriminatorii, nu le mai poti retrage niciodata. Dar ele vor fi retinute mereu. Nu numai ca ai nevoie de fostul tau angajator pentru referinte, dar este foarte posibil sa te lovesti de cineva care are legatura cu vechiul tau post, pe viitor fie ca si coleg de servici, supraveghetor sau client.

Daca trebuie sa dai un interviu formal la plecare poti sa-ti exprimi nemultumirile in fata celor de la resurse umane.Ai grija ca interviul sa fie cu adevarat formal, spune Viscusi. Nu este intelept sa-ti reversi frustrarile intr-o conversatie rapida cu cineva inainte de a pleca.

Gandeste rational

Parasirea unui loc de munca poate fi o experienta emotionala pentru tine si pentru seful tau. Cand ii spui unui supraveghetor ca iti dai demisia ii comunici ca l-ai concediat ca sef. Seful se poate simti socat, suparat sau defensiv. S-ar putea sa fie nevoit sa dea explicatii superiorilor in legatura cu motivele deciziei tale de a pleca. Nu intra intr-o altercatie emotionala cu seful tau. Desi s-ar putea ca atmosfera sa fie tensionata, controleaza-te si ramai profesional. Dandu-ti demisia te-ai razbunat deja. Seful tau va trebui sa caute pe cineva care sa te inlocuiasca, sa-l pregateasca pe noul angajat si sa astepte ca acesta sa depaseasca dificultatile de invatare, inainte sa fie cu adevarat productiv. Deja l-ai atins pe sef acolo unde il doare mai tare.

Gandeste in avans


Redacteaza o scrisoare de demisie scurta, la obiect si care sa specifice data exacta la care iti vei da demisia. Nu o trimite prin e-mail. Mergi la persoana potrivita si da-i scrisoarea personal, spunandu-i ca iti dai demisia. Fii constient de faptul ca o data ce inmanezi demisia respectiva este posibil sa ti se spuna sa-ti eliberezi biroul si sa fi escortat pana la usa. Ai grija sa aduni toate lucrurile de care ai nevoie cu o saptamana inainte sa demisionezi, ex. adrese de e-mail, carti de vizita ale clientilor, colegilor sau supraveghetorilor, informatii de care s-ar putea sa ai nevoie privind proiectele la care ai lucrat, etc. O data ce ai plecat de acolo aceste informatii vor fi inaccesibile.

Gandeste pozitiv

Daca slujba ta a fost cu adevarat de cosmar, s-ar putea sa-ti vina greu sa uiti. Dar daca iti aduci resentimentele la noul loc de munca, poti sa iti construiesti o reputatie proasta. Noul tau sef si colegii tai de lucru nu vor sa auda plangeri despre fostul tau loc de munca, indiferent cat de justificate le consideri tu. Plangerile te pun pe tine intr-o lumina proasta si nu pe angajatorul tau. In plus, ai motive sa sarbatoresti; ai un post nou. Treci peste demisia ta cat mai profesional cu putinta si gandeste pozitiv in legatura cu ceea ce te asteapta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri