Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea audiovizualului, avizat favorabil, joi, de Consiliul National al Audiovizualului, conform Mediafax.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) care modifica Legea audiovizualului va sta la baza strategiei de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

"Obiectivul este acela de a acorda SRTv dreptul de utilizare a frecventelor aferente unui multiplex digital, unul din cele sase multiplexuri cu acoperire nationala alocate Romaniei prin Conventia de la Geneva. Este primul pas in tranzitia la televiziunea digitala, se deblocheaza astfel procesul de atribuire a licentelor, de operare a multiplexurilor. Urmeaza ca prin strategia adoptata prin Hotarare de Guvern sa se stabileasca etapele concrete, termenele si conditiile de acordare. La stabilirea acestei strategii, Consiliul va avea un cuvant de spus, in consultare cu radiodifuzorii", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa votul Consiliului.

Proiectul de OUG a primit sapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Potrivit proiectului de OUG, furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune in sistem digital terestru se realizeaza de un furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice, in baza licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate acestuia de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Totodata, proiectul prevede ca licentele de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru se acorda de ANCOM unor operatori de multiplex de radiodifuziune/ televiziune, pe baza unor proceduri de selectie organizate de aceasta si in conformitate cu strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Prin exceptie, "furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de televiziune se realizeaza de catre Societatea Romana de Televiziune in baza unei licente de utilizare a frecventelor in sistem digital terestru, acordata pentru operarea unui multiplex, in conditiile stabilite prin strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala".

De asemenea, proiectul prevede ca titularul unei licente de emisie sau al licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, cu exceptia SRTv, are obligatia de a plati anual, anticipat, un tarif de utilizare a spectrului, stabilit de ANCOM.

Proiectul prevede si faptul ca Televiziunea Romana nu poate ceda licenta de televiziune digitala unui tert. In schimb, celelalte cinci licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pot fi cedate unui tert numai cu acordul prealabil al ANCOM, cu avizul consultativ al CNA si numai cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor care decurg din licenta.

Pe de alta parte, TVR "poate utiliza frecventele radio acordate pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune si prin intermediul unor retele ce apartin altor furnizori de retele de comunicatii electronice, in conformitate cu prevederile legale in vigoare".

Guvernul vrea sa acorde sase licente de televiziune digitala terestra, din care una va trebui sa asigure o acoperire de 60% din populatie si 50% din teritoriu pana la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor, facut public in 6 martie.

Astfel, un multiplex va fi acordat inainte de 1 ianuarie 2013, urmatoarele trei dupa 1 ianuarie 2013, iar ultimul, dupa 17 iunie 2015, odata cu incetarea completa a emisiilor de televiziune analogice, se precizeaza in proiectul de act normativ. Celelalte cinci licente vor fi acordate prin selectie competitiva organizata de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune.

Executivul a decis in august anul trecut sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Adoptarea HG 833/2010 a facut ANCOM sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala (multiplexuri).

Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini, achitate in cadrul licitatiei.

Caietele de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala fusesera achizitionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri