Grupul japonez Sony va prezenta filmul „Codul lui Da Vinci“, adaptat dupa best seller-ul mondial, in versiune electronica pe consola sa de jucuri video portabile, scrie cotidianul francez „Le Figaro“. Microsoft, Intel si alti giganti ai tehnologiei informatiei si-au aratat ambitiile la Salonul Mondial de electronica de la Las Vegas. Aici Sony a venit cu o arma redutabila: filmul „Codul lui Da Vinci“, realizat de studiourile Columbia. In festivitatea de deschidere, Howard Stringer, presedintele companiei Sony din iunie 2005, a urat „bun venit intr-o lume minunata“ in Las Vegas, producatorului si realizatorului filmului, actorului Tom Hanks si lui Dan Brown, autorul cartii vanduta in peste 20 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Mare jucator pe toate pietele, Sony va propune ca romanul sa fie transpus in versiune electronica adaptata la noul sau tip de „eBook“ - aparat lansat in primavara lui 2005 in SUA. Pariul este insa greu de castigat. Sony incearca sa reuseasca pe o piata unde pana acum nici nu a demarat. „In 1997 am vandut o carte in versiunea sa electronica in 12 exemplare. Si era adaptata la versiunea cea mai cunoscuta din acea perioada“, povesteste Dan Brown. Insa grupul japonez spera ca imbunatatirile realizate vor convinge de aceasta data consumatorii. Gratie unui transfer de brevet de la Philips, Sony poate utiliza tehnologia eInk, care permite economisirea bateriilor.

Rezultatul: aparatul consuma energie doar in momentul in care cititorul intoarce paginile. Bateria va permite de asemenea citirea a 7.500 de pagini fara sa fie nevoie de reincarcarea acesteia, iar memoria aparatului este capabila sa stocheze pana la 100 de carti. Filmul „Codul lui Da Vinci“ va fi de asemenea adaptat la consola de jocuri portabile, PSP. Grupul Sony este hotarat sa se extinda si asupra altor sectoare ale pietei de electronice. In sectorul consolelor de jocuri, presedintele filialei americane a afirmat ca vor ataca si piata jocurilor interactive cu PlayStation3. Dar compania a refuzat sa dezvaluie data de lansare a aparatului. Exista posibilitatea ca aceasta sa apara in primavara.