Guvernul ar putea aproba proiectul de act normativ privind strategia de trecere la televiziune digitala pana la 15 aprilie, dupa ce documentul va primi avizul Consiliului Concurentei (CC), Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor, a declarat, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, conform Mediafax.

"Saptamana viitoare, conducerea CC va aviza documentul, dupa care va trece si pe la celelalte doua ministere. Sper ca in sedinta Executivului din saptamana 11-15 aprilie proiectul de act normativ sa fie aprobat", a spus Valerian Vreme (foto).

Guvernul vrea sa acorde sase licente de televiziune digitala terestra, din care una va trebui sa asigure o acoperire de 60% din populatie si 50% din teritoriu pana la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor.

"Un multiplex (Multiplexul 1 - licenta) va fi acordat cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita programele TV publice nationale, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. Acest multiplex va functiona simultan cu serviciile analogice de televiziune terestra pe durata perioadei de tranzitie care se va incheia la 1 ianuarie 2013", se precizeaza in proiectul de HG pentru adoptarea strategiei privind tranzitia de la TV analogica la cea digitala.

Celelalte cinci licente vor fi acordate prin selectie competitiva organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune.

Astfel, un multiplex va fi acordat inainte de 1 ianuarie 2013, urmatoarele trei dupa 1 ianuarie 2013, iar ultimul dupa 17 iunie 2015, odata cu incetarea completa a emisiilor de televiziune analogice, se precizeaza in proiectul de act normativ.

"Multiplexul nr. 1 va trebui sa asigure pana la 1 ianuarie 2013, data stabilita pentru finalizarea procesului de tranzitie la televiunea digitala, o acoperire pentru programele de televiziune nationale publice de minimum 80% din populatie si 70% din teritoriu, iar pana la 31 decembrie 2014, o acoperire de 90% din populatie si 80% din teritoriu", se spune in document.

Multiplexele vor fi acordate astfel incat sa permita transmisia/retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune in standardul normal de definitie (standard definition - SD) sau a unei combinatii de posturi SD, High Definition (HD - inalta definitie), precum si a unor servicii multimedia, in format MPEG4.

In cazul in care raman disponibile multiplexe regionale/locale in urma procesului de tranzitie, acestea vor fi acordate prin procedura de selectie competitiva organizata de ANCOM.

Potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2012, va fi lansata o campanie de informare si mediatizare a procesului de tranzitie la televiunea digitala.

Aproape 17% din gospodariile din Romania receptioneaza programele TV in format analogic, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Consiliul Concurentei: Nu exista abordare unitara privind parcarile