Lumea fotbalului romanesc a intrat in fibrilatii deoarece cluburile pot pierde bani grei si chiar falimenta fara sumele importante primite de la operatorii de cablu si televiziuni care anul acesta nu au achizitionat decat trei din cele noua pachete puse la bataie de Liga Profesionista de Fotbal (LPF).
Dupa ce Dumitru Dragomir, presedintele Liga Profesionista de Fotbal (LPF), a incheiat licitatia de doar cateva minute cu vorbele “ne-ati tras-o de data asta! V-ati inteles intre voi”, uitandu-se cu subinteles catre oficialii Romtelecom, RCS&RDS si Antena TV Grup (Antena 1, GSP TV, Antena 2, Antena 2 si Euforia TV), ulterior a revenit asupra declaratiilor spunand ca “licitatia a fost un succes real, am luat pe trei pachete 37 milioane euro, fara banii de la TVR pentru pachetul 9”.

Inainte de licitatie, seful LPF afirma pentru Gazeta Sporturilor ca va atrage circa 100 milioane euro (fara TVA) din drepturile de transmisie a meciurilor Ligii I de fotbal pe o perioada de trei ani. In 2008, consortiul format din RCS&RDS si Antena 1 platea 85 de milioane de euro (fara TVA) pentru sezoanele 2008-2011.

In timp ce oficialii Romtelecom si RCS&RDS vorbesc despre neatractivitatea pachetelor puse in vanzare si de faptul ca nu stiau pentru ce meciuri liciteaza, patronii cluburilor din fotbalul romanesc cred ca operatorii au decis sa nu cumpere, pentru a obliga LPF, “in disperare de cauza”, sa reduca preturile.

“Eu (in locul operatorilor – n.r.) as fi facut la fel! As fi ajuns la o intelegere, face parte din strategia vanzarilor. Daca licitatia o ia in jos este vina lui Dragomir. Nu o sa gaseasca intelegerea mea in diminuare, eu o sa fiu dur. Dragomir este un om depasit de evenimente, numai gura este de el”, a spus pentru canalul Sport.ro, Marian Iancu, patron al Politehnica Timisoara.

Seful clubului banatean propune o reorganizare in trei pasi a licitatiei, la fiecare punandu-se 10% peste preturile de pornire initiale, de 12,9 milioane de euro , fara TVA, pentru pachetele cuprinse intre 1 si 7 si 10,5 milioane de euro, pentru pachetele 8 si 9.

Deocamdata, Iancu asteapta, ca si alti manageri din lumea sportului, decizia LPF daca va organiza o noua licitatie si la ce pret.

George Becali a declarat ca fotbalul romanesc se afla “in gaura de 50 de milioane de euro, si Dragomir e bucuros. Decat sa pierdem 50 de milioane mai bine pierdem cladirea Ligii”.

Atat patronul clubului Steaua Bucuresti, cat si cel al echipei Poli Timisoara cred ca intre operatorii de televiziune a existat o intelegere.

“Noi trebuie sa contestam licitatia sau sa boicotam. Trebuie sa ne unim, sa facem un comitet, sa numim 2-3 presedinti sa faca licitatie, sa vanda si sa semneze contrecte. Daca nu ne intelegem la urmatoarea licitatie, dupa aceea vom mari pretul pachetel”, a afirmat patronul Steaua la Sport.ro, canalul sportiv al companiei de televiziune Pro TV.

Becali nu exclude ca LPF sa apeleze la Consiliul Concurentei pentru a sanctiona ceea ce el considera “o intelegere intre operatori”.

Liga Profesionista de Fotbal are insa un avantaj prin care poate convinge operatorii sa cumpere pachetele de meciuri la licitatiile urmatoare deoarece poate decide care meci intra in fiecare pachet cumparat.

Adrian Porumboiu, patronul FC Vaslui, propune ca drept razbunare sa nu se mai organizeze nicio licitatie pentru cele sase pachete de meciuri necumparate, dar in cele trei pachete achizitionate sa nu fie niciun derby, ci meciuri mai putin importante .

“Nu a fost o licitatie, a fost o mistocareala”, spune el, citat de Sport.ro.

El spune ca nu va fi o tragedie daca nu vom vedea fotbal la televizor un timp deoarece dupa aceea “setea de fotbal va fi mult mai mare si vom vinde mult mai scump”.

In acelasi timp, Adrian Mititelu, patronul Universitatea Craiova a strigat la Sport.ro catre Dragomir sa isi depuna demisia, considerand ca este principalul vinovat pentru acest "esec".

“Dragomir viseaza ca o sa castigam din bilete cat am castiga de la televiziuni. Licitatia mi s-a parut o piesa de teatru regizata perfect, in care s-au inteles operatorii”, a explicat Mititelu.

Este randul tau. Comenteaza mai jos.

Ce parere ai de licitatia drepturilor TV din campionatul intern de fotbal?
S-au inteles operatorii telecom intre ei, in incercarea de a reduce preturile?
Considerati ca Liga “se va razbuna”, crescand preturile sau stabilind meciuri cu miza redusa in pachetele achizitionate?

Citeste si De ce nu au fost cumparate toate drepturile TV din Liga 1? Cum s-a ajuns aici

Romtelecom: A fost clar de la inceput ca nu am fost interesati sa dam milioane de euro pentru fotbal








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri