Televiziunea Romana a inregistrat un deficit record in 2010, de 162 milioane de lei, potrivit raportului de activitate depus astazi la Parlament.
Veniturile totale s-au ridicat la 571,1 milioane de lei, in timp ce cheltuielile inregistrate anul trecut au fost de 733 de milioane de lei. Circa 80% din veniturile totale au fost aduse de taxa pentru serviciul public de televiziune, in valoare de 302,6 milioane de lei.

Veniturile din publicitate ale TVR (6 statii TV, site si teletext), potrivit informatiilor oferite de Splendid Media (regia care a vandut spatiul publicitar al TVR in 2010), au fost de 9,7 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta 85% din venitul garantat si ofertat de catre Splendid Media SA la licitatia din 2008. Conform contractului, Splendid Media are obligatia de a achita catre TVR, pana la 31 martie 2011, 85% din venitul garantat pentru anul 2010. Prin urmare, Splendid Media ar trebui sa plateasca TVR 7,8 milioane de euro net.

Printre cauzele situatiei financiare proaste a TVR, identificate in raportul de activitate se numara:

• neindexarea taxei TV, ramasa la nivelul de 4 lei din anul 2003;
• anularea scutirii de TVA aferenta activitatilor de televiziune constand in cumparari de licente si cresterea cotei de TVA de la 19% la 24%;
• criza economica mondiala ale carei efecte au avut un impact direct asupra nivelului veniturilor din publicitate ale TVR, acestea scazand la un nivel de 54% fata de anul 2008;
• introducerea din 2005 a contributiei de 15% din totalul veniturilor generate de publicitate, la Consiliul National al Cinematografiei;
• cresterea ca urmare a indexarilor de pret, precum si a TVA, a costurilor fixe ale Televiziunii Romane.

“In cazul indexarii anuale a taxei TV cu rata inflatiei, nivelul atins de aceasta in 2010 ar fi fost de peste 7,5 lei, suficient ca TVR sa nu fie in deficit in acest moment”, se arata in raportul TVR.

O alta decizie cu impact financiar negativ asupra SRTv a fost incheierea unui Contract Colectiv de Munca (CCM) in martie 2010, in conditiile in care CA era demis de Parlamentul Romaniei. CCM este incheiat pe o perioada de 2 ani, spre deosebire de cele anterioare incheiate doar pe cate un an.

“In conditiile CCM in vigoare, orice reducere semnificativa a personalului TVR, ar avea drept consecinta financiara plata unui numar intre 10 si 20 de salarii compensatorii persoanelor disponibilizate, plata pe care actualul buget al SRTv nu o poate suporta fara a intra in colaps”, se arata in raport.

In decembrie 2010, TVR avea 3665 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri