Raportul FreeEx 2010: Presa partizana, influentata de patroni si advertiseri

Intr-un an in care marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice, presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si pe alocuri isteric despre aceste evenimente, este una dintre concluziile raportului FreeEx “Libertatea presei in Romania 2010”.

De la inceputul crizei economice au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media si peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajul mai multor ziare quality s-a injumatatit.

Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu, pentru santaj, iar Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii. “Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente”, se arata in concluziile raportului FreeEx.

Pe langa influenta patronatului, jurnalistii mai sunt constransi si de clientii de publicitate. Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. Raportul FreeEx identifica drept “o problema serioasa” lipsa unor demarcatii clare intre publicitate si produsele jurnalistice (reclame mascate, “proiecte speciale”).

“Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase. Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politisti si persoane publice”, se mai arata in raport.

Puteti citi integral raportul FreeEx aici.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri