Intr-un an in care marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice, presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si pe alocuri isteric despre aceste evenimente, este una dintre concluziile raportului FreeEx “Libertatea presei in Romania 2010”.
De la inceputul crizei economice au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media si peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajul mai multor ziare quality s-a injumatatit.

Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu, pentru santaj, iar Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii. “Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente”, se arata in concluziile raportului FreeEx.

Pe langa influenta patronatului, jurnalistii mai sunt constransi si de clientii de publicitate. Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. Raportul FreeEx identifica drept “o problema serioasa” lipsa unor demarcatii clare intre publicitate si produsele jurnalistice (reclame mascate, “proiecte speciale”).

“Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase. Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politisti si persoane publice”, se mai arata in raport.

Puteti citi integral raportul FreeEx aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri