Achizitia integrala a Edipresse A.S. Romania, publisherul unor reviste precum Elle si Viva, va ajuta Ringier Romania, filiala companiei elvetiene care editeaza cotidianul Libertatea, sa devina principalul publisher de reviste pentru femei, a declarat pentru wall-street.ro, Mihnea Vasiliu, cel care conduce afacerile elvetienilor pe piata locala.
Tranzactia are loc la un an dupa ce Ringier a vandut titlurile quality Evenimentul Zilei si Capital pentru a pune accentul pe dezvoltarea tabloidului Libertatea si a revistelor pe care le are in portofoliu. De asemenea, in urma cu cateva luni, filiala publisherului elvetian a preluat de la Edipresse licenta Auto Bild Romania, un bilunar care se adreseaza celor interesati de domeniul auto.

In prezent, Ringier are in portofoliu publicatiile Libertatea, Libertatea pentru Femei, Unica, Joy, Lumea femeilor, Bravo, Bravo Girl, TV Mania, TV Satelit si Auto Bild.

Odata cu aceasta tranzactie, activitatea Edipresse Romania va fi integrata in Ringier Romania, iar cumparatorul isi va adauga astfel in portofoliu grupul de publicatii Elle, revistele Avantaje, Look!, Psychologies, Intamplari adevarate, Povestea mea, Lucru de mana, Povesti de viata si Baby, Viva!, Popcorn si divizia Custom Publishing.

Pe de alta parte, Cristina Simion, cea care este directorul general al Edipresse din 2002, se va retrage din functie, iar dupa integrarea celor doua companii, intregul business va fi condus de Mihnea Vasiliu, CEO-ul Ringier Romania.

“Am facut aceasta achizitie ca sa ne consolidam divizia de reviste si sa ne imbunatatim profitul, cifra de afaceri si pozitia pe piata pentru ca vrem sa devenim lider pe zona de revista pentru femei “, a explicat Mihnea Vasiliu (foto).

Principalul competitor al Ringier va deveni astfel Sanoma Hearst, compania care editeaza titluri precum Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Beau Monde, Story, National Geographic, Esquire si FHM.

El nu a precizat valoarea tranzactiei, insa a afirmat ca evaluarea Edipresse a fost facuta prin metoda “discounted cash flow”, adica prin actualizarea fluxurilor viitoare de numerar.

Negocierile pentru achizitia companiei au inceput in urma cu cateva luni.

Anul trecut, Edipresse A.S. Romania, un joint-venture al grupului elvetian de presa Edipresse si al companiei germane de media Axel Springer, a avut o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro si pierderi nete de 0,7 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Pe de alta parte, pierderile Ringier Romania de anul trecut au fost de 6,7 milioane de euro, de aproape zeci ori mai mari decat cele ale Edipresse, la un business de 19,1 milioane de euro.

Vasiliu a afirmat ca in primele opt luni ale anului compania a fost pe profit si va fi la fel si la finalul anului, chiar daca bugetele de promovare in presa scrisa au scazut si anul acesta si veniturile companiei din publicitate au fost mai mici. Investitiile in publicitatea pe print sunt estimate sa ajunga in acest an la 24 de milioane de euro, fata de 26 de milioane de euro anul trecut, conform agentiei de media Initiative.

„Preluarea Edipresse A.S. Romania este un pas important pentru dezvoltarea de succes a companiei noastre din Romania. Portofoliul nou preluat si bine dezvoltat se potriveste perfect structurii noastre de reviste deja existente si o completeaza cu titluri puternice”, a afirmat Florian Fels, directorul general al Ringier in regiunea Europei Centrale.

Deocamdata, conducerea Ringier nu a hotarat ce se va intampla cu titlurile detinute de cele doua companii, daca vor fi pastrate toate sau o pare vor fi inchise.

Vom face achizitii in zona digitala

“O sa analizam portofoliul in lunile urmatoare si vom vedea daca vom patra toata titlurile. In ceea ce priveste angajatii, in cazul revistelor pe care le vom pastra, vor ramane toti angajatii. In zona departamentelor de suport vom analiza daca vor ramane toti, avand in vedere ca si Ringier are astfel de angajati”, a Vasiliu.

Aceasta a spus ca cele doua companii au impreuna peste 400 de angajati.

Anul trecut, Edipresse avea 95 de angajati, in timp ce Ringier inregistra 402 salariati, conform Ministerului de Finante.

Preluarea Edipresse A.S. Romania de catre Ringier Romania va deveni efectiva in momentul obtinerii aprobarilor necesare emise de Consiliul Concurentei din Romania.

Daca pentru compania elvetiana achizitia Edipresse inseamna dezvoltarea in zona publicatiilor pentru femei si a celor tabloid, in schimb pentru cei de la Edipresse acest lucru le va permite “sa se concentreze pe celelalte piete si activitati” a spus Michel Preiswerk, CFO si COO al Edipresse Group.

Totodata, achizitia Edipresse ar putea sa nu fie ultima pentru Ringier Romania.

“Ne uitam la achizitii in zona digitala. Ne intereseaza zona de comert electronic”,
a afirmat Vasiliu, fara sa precizeze daca in prezent poarte negocieri pentru o noua tranzactie.

Ringier Romania si-a inceput activitatea in 1992 si este in prezent, cu cei peste 400 de angajati ai sai, una dintre cele mai mari companii de publishing din tara. Ringier Romania detine 16 produse tiparite si online, printre care si tabloidul Libertatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri