Muzeul National "George Enescu" din Capitala a solicitat inregistrarea marcii "George Enescu" la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), in conditiile in care "Festivalul si Concursul International George Enescu" este o marca inregistrata de organizatorul evenimentului, Artexim.
Muzeul National "George Enescu", institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii a solicitat, prin intermediul unui cabinet de avocatura, inregistrarea marcii "George Enescu", pentru mai multe clase, printre care "Educatie; instruire; divertisment; activitati sportive si culturale", "Publicitate", "Fotografii", "Papetarie", "Materiale pentru artisti" etc.

Potrivit informatiilor de la OSIM, in prezent, solicitarea Muzeului National "George Enescu" este in perioada legala de asteptare a unei opozitii/ observatii. In cazul in care se va inregistra o opozitie, in urma unei depuneri de solicitare de marca, ea va fi analizata de catre Comisia de Examinare a Opozitiei, care se intruneste in cadrul serviciului Marci de la OSIM. Nu exista un termen in care opozitia trebuie analizata in cadrul OSIM, potrivit Mediafax.

Muzeul National "George Enescu" a mai facut doua solicitari la Oficiul pentru Armonizarea in Piata Interna (OHIM) al Uniunii Europene, din Alicante, Spania, pentru marcile "Muzeul National George Enescu", pe 27 iulie, si "Festivalul Enescu", pe 16 august, acestea fiind in prezent in curs de examinare.

Pe de alta parte, marca "Festivalul si Concursul International George Enescu" a fost inregistrata la OSIM de Artexim, o institutie publica din subordinea Ministerului Culturii, care organizeaza in mod traditional Festivalul si Concursul International "George Enescu". Marca "Festivalul si Concursul International George Enescu" a fost atribuita Artexim pe 11 februarie 2010 si va expira pe 6 noiembrie 2019. Totodata, Artexim a solicitat OSIM, pe 13 aprilie 2011, inregistrarea marcii "George Enescu Festival".

Marca "George Enescu Festival" a fost inregistrata insa la OHIM, pe 1 decembrie 2009, de Luminita Petre, din Stuttgart, Germania, si expira pe 15 iulie 2019.

Directoarea Muzeului "George Enescu", Laura Manolache, a spus ca asteapta raspunsurile de la OSIM si OHIM privind solicitarile de inregistrare de marca si nu doreste sa comenteze demersul institutiei pe care o conduce pana nu vor fi emise aceste decizii.

Directorul Artexim, Mihai Constantinescu, a declarat ca Festivalul "George Enescu" este inregistrat ca marca la OSIM si are si logoul inregistrat. Totodata, el a spus ca cine cere inregistrarea unei marci trebuie sa spuna si cu ce se ocupa, "George Enescu" putand fi o marca de muzeu, dar si numele unor persoane. In privinta inregistrarii marcii "George Enescu Festival" la OHIM, de catre Luminita Petre, Constantinescu a spus ca nu stie despre ce este vorba, insa festivalul si concursul organizate de Artexim sunt inregistrate la autoritatea romaneasca.

Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), a declarat ca il surprinde solicitarea Muzeului National "George Enescu" de inregistrare a marcii "George Enescu". Iorgulescu a mai spus ca UCMR va contesta solicitarea Muzeului Enescu.

"Nu cunosc detaliile, insa ma surprinde. Probabil doresc ca anumite manifestari, festivaluri sau simpozioane dedicate lui George Enescu sa fie organizate de ei. Dar solicitarea lor mi se pare neavenita. George Enescu nu este o marca, este o personalitate a culturii romane. Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania va contesta solicitarea Muzeului National «George Enescu» de inregistrare a marcii «George Enescu»", a spus Adrian Iorgulescu.

El a precizat ca mostenitorul drepturilor de autor ale compozitorului George Enescu este Ioana Cantacuzino (nepoata Marucai Cantacuzino - sotia lui George Enescu, n.r.), care traieste la Paris.

Festivalul "George Enescu", ce are loc o data la doi ani, a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.

Festivalul si Concursul International "George Enescu" este coordonat de Artexim, sub directia lui Mihai Constantinescu, in timp ce presedintele si directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender. Evenimentul este finantat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National, si coprodus de Primaria Municipiului Bucuresti, Societarea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Institutului Cultural Roman si Centrului pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului".

Sursa foto: www.georgeenescu.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri