Datoriile mari din trecut, pierderile lunare semnificative si incapacitatea managementului de a plati salariile si taxele la stat si catre furnizori au dus la cererea de intrare a Realitatea Media in insolventa, altfel compania ar fi ajuns in haos, a afirmat Elan Schwartzenberg, proprietarul trustului media.

Decizia a fost luata impreuna cu Sebastian Ghita, cel care asigura din octombrie anul trecut managementul companiei. Realitatea Media detine posturile de televiziune Realitatea TV si The Money Channel si cele de radio Realitatea FM si Guerrilla.

Astfel, cei doi oameni de afaceri isi doresc ca in urmatorii trei ani compania sa reuseasca sa isi imbunateasca situatia financiara, in special sa isi plateasca datoriile catre stat si furnizori.

“Noi nu am platit taxele la salarii pe iunie, iulie, august. Toate tipurile de taxe pe care statul ni le-a pus in carca nu le-am platit. Ne duceam intr-un haos. Sunt impacat cu aceasta masura, vom opta pentru o formula (n.red. de reorganizare) de trei ani de zile, dar eu sper sa o finalizam mult mai rapid. Nu am luat in considerare varianta falimentului. In general, cred ca orice om in momentul in care intreprinde o actiune nu isi pune raul in fata”, a explicat Elan Schwartzenberg (foto).

Saptamana trecuta au fost depuse actele pentru intrarea in insolventa a Realitatea Media, decizia fiind luat de comun acord de Elan Schwartzenberg si Sebastian Ghita. Primul termen stabilit de instanta pentru analizarea solicitarii este 7 septembrie.

Printre avantajele pe care le are o companie cand cere deschiderea procedurii insolventei se numara faptul ca datoriile “ingheata” la valoarea din momentul inceperii reorganizarii judiciare si totodata creditorii nu mai pot executa silit debitorul. Schwartzenberg a adaugat ca el ar putea sa fie cel mai mare creditor al Realitatea Media.

Anul trecut, Realitatea Media avea datorii totale de 73,2 milioane de euro la o cifra de afaceri de 23,2 milioane de euro. Pe de alta parte, pierderile companiei au fost de 20,4 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

De asemenea,compania a renuntat anul trecut la circa 230 de angajati ajungand la 800 de salariati.

Cu toate acestea, diminuarile de personal vor continua si in perioada urmatoare din cauza noii crize prin care trece economia mondiala si a continuarii scaderii pietei de publicitate.

In 2008, investitiile in publicitate erau in jur de 540 de milioane de euro pe piata locala, in timp ce anul acesta sunt estimate sa ajunga la 306 milioane de euro. Totodata, televiziunea, mijlocul de promovare care atrage cele mai mari bugete, a avut in 2008 venituri de 337 de milioane de euro, iar anul acestea suma va scadea la circa 198 de milioane de euro, conform agentiei de media Initiative.

“Avem o pierdere suficient de mare incat aceasta a doua criza prin care trecem ne obliga sa ne redimensionam si asta inseamna,din pacate, echipamente, oameni, salarii, cheltuieli. Tot ce se poate reduce la modul eficient. Din momentul in care cheltui mult mai mult decat incasezi trebuie sa te redimensionezi pentru ca poti aduce bani de acasa o luna, doua, trei, patru, dar, daca nu esti nebun, te repliezi si te redimensionezi la situatia reala. As incerca personal cat mai putin”, afirma proprietarul Realitatea Media.

El a adaugat ca decizia de a cere insolventa companiei a fost luata impreuna cu Sebastian Ghita, presedintele grupului Asesoft si cel care trebuie sa asigure plata salariilor si a taxelor. Ghita a preluat in octombrie anul trecut conducerea Realitatea Media urmand sa investeasca in companie 75 de milioane de euro pana la finalul lui 2015.

“Domnul Sebastian Ghita a spus: <<Eu ma predau, nu pot continua in acest ritm>>. Relatia mea personala cu domnul Ghita este exceptionala. Cat priveste felul in care vom continua aceasta activitate ne priveste strict pe noi doi. Si analizam. Domnul Ghita in afara de a fi total de acord cu aceasta actiune de reoganizare judiciara mi-a propus deja de doua trei ori o varianta de parteneriat pe care nu o exclud absolut deloc. Poate este preferabil sa facem un parteneriat in actiuni si sa gasim pe altii mai competenti sa faca managementul propriu-zis”, a mai spus Schwartzenberg.

Este prieten cu seful Fiscului, dar nu i-a cerut sa deblocheze conturile Realitatii

Una dintre principalele probleme cu care s-a confrutat compania in ultimii ani a fost blocarea conturilor in mai multe randuri de catre ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Cu toate ca este prieten de peste zece ani cu Sorin Blejnar, seful Fiscului, Schwartzenberg spune ca nu a apelat la acesta pentru a debloca conturile companiei pe care o detine.

“Un bun prieten, domnul Tiriac, m-a invatat sa nu abuzez niciodata de relatiile de prietenie si eu am considerat penibil si pentru mine si pentru domnul Blejnar, pentru ca suntem prieteni si de familie si de vanatatoare de peste zece ani de zile, sa ma duc la el, sa-l trag de guler si sa-l rog in stilul romanesc: <<Domnul Sorin, deblocheaza-mi si mie conturile, ajuta-ma>>. Am actionat pe cale legala, nu m-am intalnit niciodata cu domnul Blejnar pe aceasta tema”, mai spune omul de afaceri.

Elan Schwartzenberg detine Realitatea Media de la finalul lunii aprilie, cand a cumparat-o de Sorin Ovidiu Vantu. El are investitii in special in domeniul imobiliar si este cunoscut publicului larg ca fostul sot al vedetei de televiziune Mihaela Radulescu. Acesta are o avere estimata la 45-50 de milioane de euro, potrivit editiei de anul trecut a Top 300 Capital.

“Elan, esti cu Mercedes. Vad ca mananci la restaurant. Eu nu mi-am luat banii”


Proprietarul Realitatea Media a adaugat ca pentru prima data in viata, un angajat i-a reprosat ca nu si-a primit salariul.

“Conform contractului de management, esenta este de a plati integral salariile. M-am intalnit cu oameni care mi-au spus: <<Elan, esti cu Mercedes. Vad ca mananci la restaurant. Eu nu mi-am luat banii>>. Pentru prima data in viata mea am fost tras de maneca si mi s-a reprosat ca salariile nu au fost platite”.

Citeste si:

Istoria Realitatea Media: De la epoca Silviu Prigoana, la insolventa lui Schwartzenberg

Patronul Realitatea: Camelia Voiculescu, concurentul nostru numarul 1, m-a sunat sa ma ajute





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri