Gazda ceremoniei de decernare a Premiile pentru creatie jurnalistica, editia 2011, a fost presedintele CRP, Indira Crasnea.

"Sper sa petrecem cateva momente agreabile, asa ca in familie", a spus Indira Crasnea, in debutul ceremoniei, exprimandu-si totodata speranta ca jurnalistii vor avea ocazii mai numerose sa se intalneasca.

Crasnea a subliniat ca prin acordarea premiilor CRP, anul acesta, a fost reinnoita o traditie, dupa o absenta a acestor distinctii timp de doi ani. "Cred ca este important ca le-am facut anul acesta, ca un semn de optimism. (...) E important ca presa sa priveasca cu incredere spre viitor", a spus presedintele CRP.

Indira Crasnea a mai mentionat ca aceasta editie a Premiilor pentru creatie jurnalistica a fost mai putin conformista in alcatuirea juriilor, iar "palmaresul arata ca exista mult talent in presa", premiantii fiind si din generatii diferite.

Totodata, a fost primul an in care premiile au fost sustinute financiar de companii membre ale CRP, a mai spus Crasnea.

In cadrul galei, premiul pentru Stire de agentie i-a fost acordat jurnalistului Ovidiu Vanghele, de la Mediafax, pentru o stire despre stenogramele cazului Catalin Voicu: "Voicu: Unim DNA cu DIICOT, il aducem pe Miclescu de la pensie; Al. Mazare: Si nu ne ia iar pe noi?". Membrii juriului la sectiunea Stire de agentie au fost Cristina Liberis (TVR) si Vlad Petreanu (B1 TV), iar premiul a fost sponsorizat de Kanal D.

Distinctia pentru Editorial, presa scrisa i-a revenit lui Andrei Craciun (Adevarul), pentru editorialul "Geniul". Membrii juriului la aceasta categorie au fost Cornel Mihai Ungureanu (Adevarul de Seara Craiova) si Vlad Mixich (Hotnews), iar premiul a fost sponsorizat de Societatea Romana de Radiodifuziune.

Tot de la Adevarul, Alex Nedea a fost premiat la categoria Ancheta, presa scrisa, pentru investigatia "Lagare in numele Domnului". Acesta a spus ca spera ca premiul acordat sa fie o incurajare pentru toti colegii din presa, in timp ce Dragos Bota, membru al juriului, i-a indemnat pe ziaristi: "Investigati, ca sa rezistati!". Jurizarea la categoria Ancheta, presa scrisa a fost facuta de Dragos Bota (www.pressalert.ro, Timisoara) si Ovidiu Nahoi (Adevarul Europa), iar premiul a fost sponsorizat de Mediafax Group.

Inainte de decernarea premiului pentru Reportaj, presa scrisa, Indira Crasnea a precizat ca la aceasta categorie au fost inscrise cele mai multe materiale - 56.

La aceasta categorie, au fost premiati Simina Mistreanu (Decat o revista), pentru reportajul "Alegerile Danei", si Vlad Odobescu (Evenimentul Zilei), pentru reportajul "Revelionul unui figurant". Juriul a fost format din Adrian Cercelescu (Jurnalul National) si Adrian Ardelean (Europa FM), sponsorul fiind Europa FM/ Lagardere.

Citeste si:

Simina Mistreanu nu a putut participa la ceremonia de premiere, fiind in prezent in Statele Unite ale Americii cu o bursa de studiu in jurnalism. "Sper sa se intoarca si mai talentata", a spus Indira Crasnea.

In ceea ce-l priveste pe celalalt castigator la categoria Reportaj, presa scrisa - Vlad Odobescu -, Indira Crasnea a precizat ca reporterul este "din nefericire ex-Evenimentul Zilei". "Multumesc celor care permit si care mai incurajeaza joaca in presa", a spus Vlad Odobescu la primirea premiului.

Premiile cross-media au fost acordate pentru Jurnalism economic, Jurnalism cultural, Jurnalism sportiv si Interviu.

La prima categorie, Jurnalism economic, cross-media, au fost doua castigatoare - Iuliana Roibu (Business Magazin), pentru cover story-ul "Zece motive pentru scumpirea benzinei", si Gabriela Gugeanu Baiardi (TVR Iasi), pentru "Fantomele industriei socialiste". La aceasta categorie, membrii juriului au fost Claudiu Vrinceanu (www.wall-street.ro) si Mihaela Pantea (Forbes Romania), iar premiul a fost sponsorizat de Adevarul Holding.

La categoria Jurnalism cultural, cross-media, premiul i-a fost decernat Ancai Mateescu (SRR-Radio Romania Cultural), pentru trei materiale - "Vocile memoriei - In memorian Adrian Paunescu" (impreuna cu Eugen Lucan), "Literatura ca destin - Andrei Plesu" si "Literatura ca destin - Herta Muller". Jurizarea a fost facuta de Tudor Calin Zarojanu (TVR) si Iulia Popovici (Observator Cultural), iar sponsorul premiului a fost Pro TV. "Avem doua breaking news: cultura exista si presa culturala exista", a spus Zarojanu, la decernarea premiului.

La categoria Jurnalism sportiv, cross-media castigatorul a fost Romeo Chiriac (Mediafax), pentru focusul "Fotbal sub ape la Ada Kaleh".

Potrivit Indirei Crasnea, anul acesta este pentru prima data cand o agentie de presa ia un premiu si la alta categorie decat Stire de agentie. Membrii juriului au fost Adrian Soare (RRA) si Razvan Ioan Boanchis (National), iar premiul a fost sponsorizat de Societatea Romana de Radiodifuziune.

Razvan Butaru (TVR) a fost ultimul premiant al serii, la categoria Interviu, cross-media, pentru interviul cu parintele Nicolae Bordasiu. Juriul acestei sectiuni a fost alcatuit din Razvan Mitroi (Financiarul) si Ion Ionita (Adevarul), iar sponsorul premiului a fost Mediafax Group.

Palmaresul editiei 2011 a Premiilor CRP, decernate joi seara, a fost anuntat la sfarsitul lunii iulie.

Sponsorii ceremoniei de decernare a premiilor au fost Vodafone si Stoica&Asociatii.