Numarul romanilor care isi fac cumparaturile in marile retele de magazine hipermarketuri, supermarketuri, cash&carry, discount este in crestere. Cercetarea de piata se adapteaza treptat acestei situatii, incheind parteneriate strategice cu marile lanturi comerciale.

In urma cu doi ani, semnalam faptul ca firmele de retail tracking nu masurau si vanzarile din marile retele de magazine, unitati ce se dezvoltau intr-un ritm alert. Acest lucru ducea la un interes mai scazut in randul celor care investeau in studii de piata, din cauza unui insuficient grad de acoperire a datelor raportate, mai ales la anumite categorii de produse. Se pare ca de atunci situatia s-a schimbat in bine, piata de retail devenind mai asezata si mai transparenta. Ne referim la parteneriatele incheiate intre timp atat de ACNielsen Romania, cat si de MEMRB, cu diferitele lanturi de supermarketuri, hipermarketuri, cash&carry.

Bogdan Belciu, manager al reprezentantei din Romania a companiei de consultanta de management A.T. Kearney, afirma ca in Europa de Vest si in SUA, vanzarile din retail sunt monitorizate permanent si aproape in timp real. Datele statistice publicate de agentiile de studii de piata sunt folosite nu numai de retaileri, pentru a-si compara rezultatele cu cele ale concurentei, ci si de investitorii la bursa de valori. Acest lucru are un impact semnificativ asupra cursurilor bursiere ale retailerilor listati pe piata.

In Romania, lucrurile sunt inca la inceput. Care ar putea fi motivele?

Emanuel Sanda, country manager la ACNielsen Romania, aminteste faptul ca, in restul Europei, comertul modern are deja o istorie respectabila si ca piata a atins de ceva timp un anumit grad de maturitate. In Romania, dezvoltarea segmentului key account a luat cu adevarat amploare in ultimii doi - trei ani. Din acest punct de vedere, suntem inca intr-o faza de formare, in care lanturile de magazine isi definesc pozitia pe piata, isi stabilesc nevoile de informatii si parteneriatele strategice. Pe masura ce piata incepe sa se aglomereze, este din ce in ce mai important, pentru a ramane competitiv, sa ai acces la informatie si insight-uri legate de piata si consumator.

In privinta cooperarii cu lanturile de comert modern, in ultimii doi ani am facut progrese majore in demararea de parteneriate cu toti jucatorii importanti. In prezent, avem acces la date electronice de vanzari din circa 100 de magazine, avand o foarte buna reprezentare a segmentului de hipermarketuri si supermarketuri, unde cooperam cu un numar mare de retaileri, lanturi internationale si locale, dar si independenti. Odata cu semnarea contractului de cooperare cu Metro, am reusit sa patrundem si in segmentul cash&carry, precizeaza Emanuel Sanda.

Marea provocare: retelele de discount

Referindu-se la aceleasi aspecte, respectiv la colaborarea dintre firmele de monitorizare a vanzarilor directe din magazine si marii retaileri, Marius Caluian, deputy general manager la MEMRB RTS Romania, considera ca principala cauza pentru care lucrurile au decurs greoi se refera la gradul de maturitate a pietei, in general. Nu exista o colaborare deficitara intre cele doua parti, dimpotriva. Lanturile comerciale au avut si vor avea intotdeauna nevoie de date de piata pentru a identifica oportunitatile de dezvoltare, date oferite de companiile de retail tracking. In schimb, ceea ce difera este chiar momentul de incepere a colaborarii. Cred ca acesta depinde in proportie de 50% de industria de retail tracking si 50% de decizia retelelor comerciale, decizie ce se ia in urma unor analize interne, referitoare la concurenta si la gradul de dezvoltare a pietei in viitor. Interlocutorul nostru mentioneaza faptul ca exista si in prezent retele care inca nu colaboreaza cu firmele de retail tracking in special cele de discount -, dar isi exprima siguranta ca decizia actuala a acestora se va schimba in viitor, odata cu intensificarea concurentei pe segmentul de comert modern.

Pastram legatura cu toate aceste lanturi comerciale si incercam sa motivam beneficiile mutuale determinate de o eventuala colaborare, adauga reprezentantul MEMRB, companie care, la randul ei, a facut progrese remarcabile in ceea ce priveste cuprinderea in panel a lanturilor comerciale moderne prezente in Romania - incluzand aici si contractul de colaborare semnat cu Metro, luna trecuta.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22922&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri