Scaderea populatiei cu circa 2,6 milioane de persoane la 19 milioane de oameni in ultimii zece ani ar putea afecta in unele cazuri strategiile si bugetele de marketing ale companiilor, insa lucrurile depind mai ales de profilul sociodemografic al populatiei si mai putin de diminuarea totala, au afirmat pentru wall-street.ro mai multi specialisti in strategie.

“Ca si bugete cred ca este prematur sa vorbim despre modificari. Pentru ca bugetele au tot fost taiate de criza, insa nu este exclus sa scada si mai mult intrucat consumul scade si el”, afirma Alina Tudose, managing director si managerul departamentului de strategie al Cohn&Jansen JWT, agentie de publicitate cu afaceri de circa 2,5 milioane de euro anul trecut.

Ea adauga ca strategiile companiilor s-ar putea schimba in perioada urmatoare pentru ca in prezent firmele au mai multe date actuale despre populatie.

“In zilele noastre, succesul in business este din ce in ce mai mult bazat pe segmentare, pentru ca produsul care sa se potriveasca oricarei nevoi nu mai exista. Aceste rezultate, cand vor fi finale, pot fi interpretate creativ si pot ajuta la crearea unor produse de nisa, care sa raspunda la nevoi specifice. De exemplu, pentru o populatie imbatranita pot sa lansez un produs mai usor de folosit, sau pentru ca stiu exact cati, ce varsta si ce venituri au oamenii din Barlad pot sa trasez niste modele de consum si sa imi dau seama ce le lipseste sau, pentru ca observ o usoara migrare a tinerilor catre zonele rurale, poate fac o agentie imobiliara specializata”, afirma Tudose.

Managerul spune ca priveste cu ingrijorare o posibila reasezare a bugetelor companiilor, mai ales in cazurile in care agentia este platita cu procent din totalul vanzarilor. “Mai putini inseamna si consum mai mic”, adauga sefa Cohn&Jansen JWT.

De altfel Florin Ionescu, strategic planner in agentia de publicitate Saatchi & Saatchi, spune ca este putin probabil ca bugetele de marketing sa se modifice datorita noilor datele de la Institutul National de Statistica si ca scaderea populatiei nu are legatura cu evolutia consumului.

„In ultimii zece ani romanul a experimentat extazul consumului si agonia cumpatarii. In timp ce numarul populatiei s-a redus, consumul a crescut, iar mai apoi a scazut. Nu e nicio dilema: contextul economic si social a fost cel care a dictat tendinta si nu variatia numarului de consumatori. Este putin probabil ca bugetele de marketing sa se modifice odata cu aceasta <<descoperire>>… asteptata. De fapt, nu se schimba nimic. Oamenii nu vor consuma nici mai mult nici mai putin decat o faceau pana acum, cotele de piata ale companiilor nu vor fi mai mari sau mai mici din acest motiv”, explica Ionescu.

Astfel, informatiile interesante pentru marketeri nu sunt neaparat datele despre scaderea populatiei, ci informatiile detaliate, cele despre cati oameni sunt in orase sau sate, cate persoane sunt intre anumite varste, cati barbati sau cate femei sunt.

„De exemplu, daca rata natalitatii este in scadere, cererea pentru scutece, jucarii, hrana pentru copii va scadea pe termen lung. Pe de alta parte, imbatranirea populatiei va influenta cererea pentru servicii medicale, medicamente, pensii private”, mai spune reprezentantul Saatchi&Saatchi.

Si MihaelaTantas, director de planificare strategica la Mercury360, una dintre cele mai mari agentii de publicitate de pe piata locala, spune ca felul in care este afectata industria de marketing si comunicare de noile date legate de numarul populatiei este nuantat.

“Rareori se lucreaza cu previziuni facute la nivelul intregii populatii, targetul fiecarui produs sau campanii fiind uneori substantial mai restrans, delimitat prin caracteristici socio-demografice si de atitudine. Ori tendintele de scadere a populatiei, de crestere a migratie se vor regasi in randul acestor segmente targetate. Ce se intampla cu consumul unei marci / a unui produs depinde mai mult de ceea ce se intampla in randul acestor segmente decat de ceea ce se intampla la nivelul intregii Romanii”, afirma Tantas.

Pe de alta parte lucrurile difera totodata in functie de industria in care activeaza fiecare companie.

“Suntem intr-adevar mai putini decat acum zece ani, dar traim mai mult, facem mai putini copii, a crescut numarul familiilor monoparentale si al gospodariilor formate dintr-o singura persoana, avem peste doua milioane de romani in afara granitelor tarii. Toate acestea cu siguranta vor duce la scaderea consumului anumitor produse, insa in acelasi timp ar putea insemna si cresterea altor categorii de produse si servicii, cum ar fi servicii si asigurari medicale si de viata, piata produselor electronice si electrocasnice, mobilier”, explica ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri