Regina Maria, Nadia Comaneci si Ana Aslan sunt personalitatile feminine pe care romanii si le doresc cel mai mult pentru a aparea pe o bancnota, au afirmat pentru wall-street.ro.organizatorii Altfem, un proiect care vrea sa imbunatateasca imaginea femeii in Romania.

In decembrie anul trecut trei organizatii au lansat o petitie prin care sa adune semnaturi pentru a alege prima personalitate feminina care sa apara pe o bancnota romaneasca. Petitia urmeaza sa fie semnata pana la finalul acestui an, iar apoi prezentata Bancii Nationale a Romaniei.

“Pana in prezent, petitia Altfem a adunat 521 semnaturi. Spunem noi, ca suntem pe drumul cel bun avand in vedere ca inca nu am inceput campania media”, spune Silvia Giurca, managerul de relatii publice al agentiei de publicitate TBWA Bucuresti, una dintre organizatiile care au lansat proiectul.

Cei mai multi romani au votat ca prima femeie de pe o bancnota romaneasca sa fie Regina Maria, urmata de Nadia Comaneci si Ana Aslan. Chiar daca Nadia Comaneci este printre cele mai votate femei, chipul ei nu ar putea fi pe o viitoare bancnota pentru ca persoanele eligibile trebuie sa fie decedate.
Cea mai importanta femeie din istoria Romaniei?
“Regina Maria a fost catalogata drept cea mai importanta femeie din istoria Romaniei si totodata una dintre promotoarele feminismului, alaturi de Martha Bibescu si nu numai. Nadia Comaneci, de asemenea este femeia care a dus numele Romaniei in toate colturile lumii”, mai spune Giurca despre motivatiile romanilor.

Printre propuneri s-au mai numarat scriitoarea franceza de origine romana Ana de Noailles, publicista Sofia Nadejde, Elisa Zamfirescu – prima femeie inginer din lume, scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, jurnalista Monica Lovinescu si figurile feminine simbol al rezistentei anticomuniste: Elisabeta Rizea sau Doinea Cornea.

De asemenea, printre personalitatile care sustin initiativa se numara Elena Udrea, Theodor Paleologu, Carmen Moldovan (deputat PSD), Antonio Momoc (prim-vicepresedintele Partidului Verde), Cristina Topescu si Andrei Gheorghe.
Cu cine voteaza Elena Udrea
Fostul ministru Elena Udrea si-ar dori ca pe viitoarea bancnota sa fie chipul Anei Aslan, ea considerand-o pe Aslan ca fiind una dintre femeile care au facut ca Romania sa fie cunoscuta la nivel international.

Pe de alta parte, deputata social - democrata Carmen Moldovan a propus-o pe Elena Cuza “deoarece aceasta a fost un exemplu pozitiv de-a lungul istoriei, sustinand multe reforme si legi”, iar vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu si jurnalista Cristina Topescu au ales-o pe Regina Maria.

Totodata, Andrei Gheorghe si-ar dori ca prima femeie de pe o bancnota romaneasca sa fie Vitoria Lipan, personajul principal din “Baltagul”.

Numarul celor care au votat a fost impartit aproximativ egal intre femei si barbati.

Petitia se poate semna pana la finalul acestui an pe site-ul Altfem.

"Personalitatile recomandate trebuie sa fie recunoscute la nivel international si imaginea lor sa nu fie patata. In plus toate personalele propuse trebuie sa fie deja decedate", conform organizatorilor.

Proiectul face parte din ALTFEM, o campanie care isi propune imbunatatirea perceptiei asupra rolului profesional si social al femeii si cresterea gradului de constientizare asupra problematicii egalitatii de sanse pe piata muncii. Acesta este cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si are o durata de 24 de luni.

Beneficiarii proiectului sunt TBWABucuresti alaturi de Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) si ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP).

Despre Regina Maria a Romaniei

Principesa Maria s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Anglia. Era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, conform site-ului Familiei Regale a Romaniei.

Principesa s-a casatorit, la 10 ianuarie 1893, cu Principele Ferdinand. Era o femeie considerata foarte inteligenta, frumoasa si cu mult curaj.

"Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al Romaniei, in timpul si dupa Primul Razboi Mondial. Ramane legendara vizita Sa in Statele Unite ale Americii, in octombrie-decembrie 1926, cand a fost intampinata peste tot de oficialitati si de multimi entuziaste", mai spun oficialii Familiei Regale.

In timpul Primului Razboi Mondial, a fost o prezenta activa pe front, incurajand ranitii si soldatii, care au sfarsit prin a o numi "Mama Regina".

Regina Maria a fost scriitoare, pictorita si protectoare a artistilor. A fost membra a Academiei de Belle-Arte din Paris. Castelul de la Bran si casa de la Balcic poarta amprenta sa.

Regina Maria a murit la 18 iulie 1938 si a fost inmormantata alaturi de Regele Ferdinand, la Curtea de Arges.

Sursa foto: www.familiaregala.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri