In Romania functioneaza 633 de posturi de radio, 750 de posturi de televiziune, cu emisie terestra si prin satelit si 3727 de retele de distributie prin cablu, conform Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

„Din aceasta perspectiva, Romania se pozitioneaza printre cele mai dezvoltate piete ale audiovizualului, din Europa Centrala si de Est”, afirma Rasvan Popescu, presedintele CNA, institutie care implineste pe 25 mai 20 de ani de la infiintare.

Institutia si-a pus bazele pe Legea audiovizualului nr. 48 din 25 mai 1992.

„Cadrul legal instituit prin Legea audiovizualului nr. 48 din 25 mai 1992 a creat premizele pentru dezvoltarea in Romania a unui domeniu de activitate care a cunoscut pana astazi un ritm al evolutiei nemaiintalnit in niciunul din statele foste comuniste ale Europei de Est”, adauga presedintele CNA.

Astfel, primele licente de radio, de televiziune si de distributie prin cablu au fost acordate de CNA in 1992.

Pe de alta parte, prima emisie de radio privata a avut loc pe 31 decembrie 1989, din cladirea Casei Scriitorilor de pe Calea Victoriei, pe frecventa de 92,7 MHz si cu un emitator ajuns in tara prin intermediul Ambasadei Frantei la Bucuresti.

A urmat, la scurt timp, inceperea emisiei Radio Unifan, la 11 ianuarie 1990, si Radio Nova 22, la 19 ianuarie acelasi an. Tot in acea perioada apareau si primii distribuitori de programe audiovizuale prin retele de cablu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Radio Guerrilla TV a primit licenta de la CNA. Cand se va lansa?